31 Ağustos 2012 Cuma

KÖZ PATLICAN - KÖZ KIRMIZI BİBER EZME


     Köz patlıcan ve köz kırmızı biberin bir araya gelerek ortaya çıkardığı muhteşem bir ezme. Dün akşam bizi evlerinde ağırlayan sevgili arkadaşım Ayşe'nin sofrasından.
   Patlıcan ve biberler közlenip soyulduktan sonra eziliyor. Bir diş sarımsak, zeytinyağı ve tuz ile karıştırılıp servis yapılıyor. Bu ezmeyi meze-salata olarak sunabileceğiniz gibi, makarna sosu ya da ekmek üzerine sürerek kanepe yapımında da kullanabilirsiniz.


    KÖZ PATLICAN- KÖZ KIRMIZI BİBER EZME

     2 adet bostan patlıcanı
     3-4 adet salçalık kırmızı biber
     1 diş sarımsak
     2-3 kaşık sızma zeytinyağı
     bi tutam tuz

    1- Patlıcan ve biberleri közleyin ve soyun.

    2- Blender ya da mutfak robotu yardımıyla közlenmiş patlıcan ve biberleri püre haline getirin.

    3- Dövülmüş sarımsak, zeytinyağı, tuzunu ilave ederek karıştırın ve servis tabağına alın.




30 Ağustos 2012 Perşembe

VANİLYALI KAKAOLU SÜNGER KEK


     Kızımın mutfakla pek ilgisi olmamasına rağmen, severek yaptığı nefis bir kek "Vanilyalı kakaolu sünger kek". Bu kek bizim evde en sık yapılan ve en çok sevilen keklerden bir tanesi. Her yapılışında aynı mükemmellikte kabarıyor ve ikram ettiğimiz herkes tarafından çok beğeniliyor.
      Dilek,  kekin tarifini  "kekevi.com" adlı siteden almıştı, tarifi aynen yayınlıyorum.

     VANİLYALI KAKAOLU SÜNGER KEK


     3 yumurta
    1,5 su bardağı şeker
     1 su bardağında biraz az sıvı yağ
     1 limon kabuğu rendesi
     1 su bardağı süt
    3 su bardağı un
    1 paket kabartma tozu
    1 paket vanilya
    2 tepeleme yemek kaşığı toz kakao

1- Yumurtaları ve şekeri mikser yardımıyla iyice kabarana kadar çırpın.

2- Çırpmaya devam ederek ince, ince sıvı yağı akıtıp karışıma yedirin.

3- Limon kabuğu rendesini ekleyip karıştırın.

4- Süt ve elenmiş unu ilave ederek  düşük hızdaki mikserle çırpın.

5- Karışımı ikiye ayırın. Bir tanesine kakaoyu ilave edip karıştırın. (Hamurun kıvamı çok koyulaşırsa yarım fincan süt ilave edin.)

 7-Yağlanmış ve unlanmış  kalıba önce sade karışımı, üstüne kakaolu karışımı dökün.

8- Önceden ısıtılmış 175  derece fırında  kürdan batırdığınızda temiz çıkana kadar pişirin.

9- Soğuduktan sonra keserek servis yapın.




29 Ağustos 2012 Çarşamba

LAVAŞ DÜRÜM


     Lavaş (tortilla) ekmeği ile yaptığım dürüm tarifini paylaşmak istiyorum. İlk olarak, oğlumun arkadaşları bizim yazlıkta toplandığında yapmıştım. Denizden çıktıktan sonra, kurt gibi acıkıyorlardı. Dolaptaki malzemelerle atıştırmalıklar hazırlıyordum.  Bu tarif çıktı ortaya ve  bizim evin en çok sevilen tariflerinden biri oldu.   

     * Ben dürümlerde tavuk jambon kullanıyorum. Salam, hindi füme de kullanabilirsiniz.

     * Çıtır çıtır olduğu için özellikle atom marul tercih etmenizi tavsiye ederim.

     * Dürümlerin içine uzun şeritler halinde kesilmiş kırmızı biber de çok yakışıyor.
   

 
     LAVAŞ DÜRÜM

     200 gram krem peynir
     1 adet atom marul
     1 paket tavuk jambon
     2 kaşık mayonez
     1 paket lavaş (tortilla) ekmeği

     1- Krem peynir ve mayonezi karıştırın. Marulu yapraklarına ayırın, yıkayın ve kurutun.

     2- Lavaş ekmeğini tavada hafifçe ısıtın. (Dikkat edin sertleşmesin.)

     3- Krem peynir, mayonez karışımından 2 çorba kaşığı alın ve ekmeğin bir yüzüne güzelce sürün.

     4- Jambon ve marul yaprağını peynirin üzerine koyun dürüm şeklinde sarın.

     5-  Ortadan ikiye kesin veya dilimleyin. (Buzdolabında  1-2 gün saklayabilirsiniz)



28 Ağustos 2012 Salı

BARBUNYALI TAZE FASULYE

 
    Yaz aylarının en sevilen iki sebzesi taze fasulye ile barbunyayı birlikte pişirmeyi hiç denediniz mi? Bu  yaz aylarının vazgeçilmez iki sebzesi bir tencereye girince ortaya muhteşem bir lezzet çıkıyor. Mevsimi geçmeden denemenizi şiddetle tavsiye ederim.

  *Ben bu yemeği düdüklü tencerede pişiriyorum. Normal tencerede yapacaksanız barbunyalar yumuşayıncaya kadar pişirmeniz yeterlidir.

     *Düdüklü tencere için süre veremiyorum, çünkü her düdüklünün pişirme süresi farklı oluyor. Taze fasulye ya da barbunyayı kaç dakika pişiriyorsanız o kadar tutmanız yeterli oluyor.

   
     BARBUNYALI TAZE FASULYE

     1 kg taze fasulye
     yarım kg barbunya
     1 büyük soğan
     3-4 adet domates
     3 kaşık zeytinyağı
     bi tutam toz şeker
     bi tutam tuz

     1-Taze fasulyeyi  ve barbunyayı yıkayıp ayıklayın.

     2-Soğanı ince ince çentin, domateslerin kabuğunu soyun ve küçük küçük doğrayın.

     3-Tencereye veya düdüklüye tüm malzemeleri koyun ve güzelce karıştırın. Kısık ateşte pişmeye bırakın.

     4-Yemek piştikten sonra soğuyana kadar tencerede dinlendirin. Ilık ya da soğuk servis yapın.

24 Ağustos 2012 Cuma

DOMATESLİ BİBER KAVURMASI



     Biber kızartmasını seven, ama kızartma yemekten kaçınanlar için hafif bir alternatif; domatesli biber kavurması. Biberler az yağla sotelendikten sonra, üzerine dökülen domatesle piştiği için, kızartma gibi ağır ve yağlı olmuyor. Biz bu yemeğe, aile arasında "domatesli biber" diyoruz.
     Bizim evde, yaz aylarında pazar kahvaltılarının vazgeçilmezi. Özellikle eşim, sıcak sofraya gelen biber kavurmasının üzerine peynir ilave ederek yemeye bayılıyor. Hele bir de yanında taze ekmek varsa  ve biberler de  hafif de acıysa  keyfine diyecek olmuyor.

     DOMATESLİ  BİBER 
     
     200 gram biber
     3-4 kaşık zeytinyağı
     3 adet domates
     bi tutam tuz

     1- Biberleri yıkayıp kurulayın. Çekirdeklerini ayıklayın ve küçük parçalar halinde doğrayın.

     2- Domateslerin kabuklarını soyun, küçük küçük doğrayın veya rendeleyin.

     3- Yayvan bir tencereye biberleri ve yağı  koyun, tencerenin kapağını kapatın.

     4- Tencereyi ara ara silkeleyerek ya da karıştırarak, biberler hafifçe yumuşayana kadar soteleyin.

     5- Biberler diriliğini kaybedince domatesi ve tuzu ekleyip pişmeye bırakın.

     6- Domatesler sulanıp piştiğinde, domatesli biber kavurmanız yenmeye hazırdır. Afiyet olsun.


23 Ağustos 2012 Perşembe

CEVİZLİ HAVUÇ-KABAK SALATASI

   
     Bizim evde en çok beğenilen salatalardan biri cevizli havuç-kabak salatası. Bu iki sebzenin uyumu mükemmel bir lezzet şöleni.

    * Ben kabaklar lekesiz ve taze ise soymadan kullanıyorum. Siz isterseniz soyabilirsiniz.

     *Kabak ve havuçları  rendenin iri tarafından rendeleyin. 

     *Sebzelerin kavurma işlemini kısa tutarsanız daha lezzetli oluyor.

    *Yoğurdun yarısı süzme yoğurt olursa daha iyi, ama yoksa susuz tarafından alarak karıştırın. Yoğurt miktarını damak tadınıza göre ayarlayın.

    *Sarımsağı küçük bir diş kullanmanızı tavsiye ederim. Yoksa diğer tat ve kokuları bastırıyor.


     CEVİZLİ HAVUÇ-KABAK SALATASI

      İki orta boy havuç
      İki orta boy kabak
      Bir avuç ceviz
      Zeytinyağı
      Bir diş sarımsak
      Yoğurt

     1- Rendelenmiş havuçları iki-üç kaşık zeytinyağı konmuş tavada beş dakika kadar kavurun.

     2- Kabakları ilave edin. Bir kaç dakika sonra ezilmiş sarımsak ve kabaca dövülmüş cevizleri ekleyerek altını kapatın. Tuzunu atıp soğutun.

     3- Yoğurtla karıştırıp dolapta soğutun ve soğuk servis yapın.

22 Ağustos 2012 Çarşamba

MANTARLI PİLAV


      Bu gün, aldığım mantarları değerlendirmek için yaptığım mantarlı pilav, ev halkı ve misafirlerim tarafından da çok beğenilince yayınlamaya karar verdim. 
   
     * "Mantar yıkanır mı, yıkanmaz mı?" hep tartışılan bir konu. Ben mantarları ya soyuyorum, ya da akan suyun altında tek tek hızlıca yıkıyorum. 

     * Bu pilavı da sıvı yağla yaparsanız soğuk da servis edebilirsiniz.

     * Tavuk suyu, et suyu kullanabilirsiniz. Yoksa sade su kullanın.

   
     MANTARLI PİLAV

     1 paket mantar (400 gr)
     1 adet kuru soğan
     2 su bardağı baldo pirinç
     4 kaşık sıvı yağ
     1 paket çam fıstığı (40 gr)
     3 bardak su
     yarım çay kaşığı karabiber
     yarım çay kaşığı kimyon
     yarım çay kaşığı tarçın
     bi tutam tuz


     1- Mantarları akan su altında hızlıca yıkayıp doğrayın. Kuru soğanı ince ince çentin.

     2- Tencerede yağı kızdırın, mantarları ekleyip mantarlar suyunu salıp çekene kadar soteleyin.

     3- Tencereye kuru soğanı ve fıstıkları ilave edin. Fıstıklar hafifçe pembeleşene kadar kavurun.

     4- Pirinçleri ilave edin, pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavurun ve suyu ilave edin.

     5- Baharatları ve tuzu ilave ederek pilav suyunu çekene kadar pişirin.

     6- Tencereyi ocaktan alın, üzerine bir mutfak havlusu örtün ve 15 dakika demlendirin.

     7- Pirinçleri kırmamaya dikkat ederek karıştırın.( tanelendirin) Sıcak veya ılık servis yapın.

     
     

18 Ağustos 2012 Cumartesi

KATMER BAYRAMI (ŞEKER BAYRAMI)

     Ramazan bayramına bir gün kaldı. Pek çok evde bayram hazırlıkları son hız devam ediyor, kimisinde de tatil hazırlıkları. Bazılarına göre bayram büyüklerini ziyaret etmek, bazılarına göre ise tatile çıkmak. Eğer yaşınız büyümeye başladıysa evde hazırlık yapıp küçükleri beklemek.
     Çocukken biz de her bayram maaile memlekete giderdik. Hem annem, hem de babam Denizli'ye bağlı Bekilli isimli ilçede doğmuş, aynı mahallede büyümüşler.
     Bizim orada "Ramazan Bayramı" ya da "Şeker Bayramı" ismiyle bilinen bayramın ismine; "Katmer Bayramı" da denir. Çünkü gelen misafirlere baklava, börek yerine katmer ikram edilir. Bayramdan bir-iki gün önce hemen her evin bahçesinde bulunan, adına "Ekmek evi" adı verilen küçük odalara saçlar kurulur ve katmerler hazırlanır. Bir kişi hamuru yoğurur, ayakta getir götür işlerine bakar, birisi hamuru açar, bir kişi de saçta katmerleri pişirir. Epey emek isteyen bir iş anlayacağınız.
     Katmerin pişirildiği sacın ortası çukurdur. Sacın altı bir gün önceden kül ile yapılan çamurla sıvanarak kurumaya bırakılır ki, üstüne konan katmer birden yanmadan ağır ağır pişsin. Bu işleme "saç külleme" adı verilir.
     Hazırlanan hamur tam undan, yani değirmende öğütülen buğday unundan olup, tahtadan yapılmış olan hamur teknesinde yoğrulur. Bezeler haline getirilir ve açılmaya başlanır. Genellikle açanlar işinin ehli olduğu için oklavanın sesi inanılmaz ritmiktir.Katmerler tatlısıyla tuzlusuyla çeşit çeşit hazırlanır. Sade katmer, ıspanaklı, peynirli, soğanlı, tatlılı. Benim en çok sevdiğim çeşitler ise soğanlı ve tatlılı katmerdir. Soğanlı katmer; ince doğranmış kuru soğan ve bir çeşit kuru çökeleğin karıştırılmasıyla yapılır (bizim orada bu peynire "kel peynir" denir.) . Tatlılı katmerin içinde susam ezmesi ile karıştırılan pekmez vardır.
     Pişiren bir yandan devamlı ocağı kontrol eder, bir yandan da elindeki kocaman şişle katmeri çevirir ve pişenleri yanındaki siniye alır. Hem izlemesi, hem de sıcak sıcak pişenlerden bir parça yemesi de çocuklara düşen kısmıdır.
     Çocukluğumun bayramları oldukça geride kaldı. Son yıllarda bayramlarda hazırlıklar yapıp, evde misafir beklemeye başladık.  :))
     Herkese iyi bayramlar, biz evdeyiz bekleriz.
      

17 Ağustos 2012 Cuma

PESTO SOSLU KABAKLI MAKARNA


     Pesto soslu kabaklı makarna, kızımın 4-5 yıl kadar önce İtalya'da dil okuluna gitmesiyle  mutfağımıza giren bir lezzet. Zaten tam bir makarna sever olan Dilek, orada ev arkadaşından öğrenip çok sevdiği bu makarnayı döner dönmez bize de yaptı. Ev halkı tarafından da beğenilen kabaklı makarna, bizim evin menüsünde hemen yerini aldı.
     İtalyan mutfağına özgü olan pesto sos, fesleğen, çam fıstığı, zeytinyağı, sarımsak, beyaz biber ve tuzun mutfak robotuyla püre haline getirilmesi ile hazırlanan bir sos. Salatalarda, makarnalarda kullanılıyor. Fesleğen tadına alışık olmayanlar için biraz farklı bir aromaya sahip olan bu sos, kabaklı makarnaya çok yakışıyor.
  Bu sosu hazır olanlardan kullanabileceğiniz gibi, taze fesleğen bulabiliyorsanız evde yapmayı da deneyebilirsiniz.

     * Parmesan peyniri yerine eski kaşar, tulum peyniri gibi sert peynirler kullanabilirsiniz.

      * Pesto sosu miktarını damak tadınıza göre arttırıp eksiltebilirsiniz.


     PESTO SOSLU KABAKLI MAKARNA

     yarım paket makarna
     3 adet kabak
     3-4 çorba kaşığı zeytinyağı
     3 çorba kaşığı pesto sos
     rendelenmiş veya toz parmesan peyniri
     bi tutam tuz

     1- Kabakları yıkayın, ikiye bölün ve ince ince dilimleyin. (Ben kabakları soymuyorum.)

     2- Geniş bir tavaya dilimlenmiş kabakları ve yağı alın kabakları soteleyin.

     3- Makarnayı tuzlu suda hafif diri kalacak şekilde haşlayıp suyunu süzün.

     4- Genişçe bir servis tabağına aldığınız makarnalara pesto sosunu ilave edip iyice yedirin.

     5- Kabakları ilave edin, kabakları ezmeden dikkatlice  karıştırın.

     6- Rendelenmiş parmesan peyniri serperek sıcak servis yapın.



16 Ağustos 2012 Perşembe

EV YAPIMI MEYVE SUYU (ERİK SUYU)


    Sıcak yaz günlerinde içimizi ferahlatacak içeceklere ihtiyaç duyarız. Aldığımız ama tüketemediğimiz meyveleri değerlendirerek son derece lezzetli içecekleri evlerimizde yapabiliriz. Ben bazen tek bir çeşitten, bazen de karışık meyvelerden meyve suları ya da kompostolar hazırlıyorum. Erik, kayısı, şeftali ya da hepsinin karışımı. 
     Meyveleri şeker ilave etmeden ya da çok az şekerle püre haline getiriyorum. Hem lif açısından zengin, hem de katkısız ev yapımı. Hele küçük çocuklarınız varsa onların da hoşlanabileceği sağlıklı bir alternatif.
    Bu gün de dolabımda kalan erikle hazırladım meyve suyumu. Misafirlerinize de bol buzla ikram edebileceğiniz bu serinletici lezzeti bir gün önceden hazırlayıp dolapta bekletebilirsiniz.

     * Şeker miktarını azar azar  ilave ederek damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.

     ERİK SUYU

     1 kg erik
     1 su bardağı toz şeker
     2 litre su

     1- Erikleri yıkayıp su ile birlikte ocağa koyup bir taşım kaynatın.

     2- Şekeri ilave edin ve şeker eriyinceye kadar karıştırın karıştırın. Tadını kontrol edin.

     3- Oda sıcaklığına gelince erikleri de ezerek kevgirden geçirin.

     4-  Buzdolabına alıp soğuk servis yapın.


15 Ağustos 2012 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI SOĞUK PATATES PÜRESİ

 
    İlk defa denediğim, tüm aile ve misafirlerim tarafından, özellikle de tam bir patates püresi aşığı olan sevgili Güniz tarafından çok beğenilen, değişik bir patates püresi tarifi paylaşmak istiyorum.
     Ne pişirsem diye araştırırken kitaplığın köşesinden bir kitap geçti elime. "Lezzetli Patatesler" adlı bir bölüm vardı kitapta, ben de bir tanesini denemek istedim. "Zeytinyağlı Soğuk Patates Püresi" isimli tarifi denedim, sonuç mükemmel oldu. (Türkiye İş Bankası yayınlarından, Yelda Sönmez tarafından yazılan "Anneannemin Mutfağı" isimli kitap.)
 
    * Püreyi köfteyle birlikte servis yaptım ama  çay davetlerinde de kullanılabilecek bir lezzet.

   * Tarifi  kitaptaki haliyle yayınlıyorum ama ben taze soğan ilave etmedim. 

    * Sosu hazırladığınızda limonunu, tuzunu kontrol ettikten sonra pürenin üzerine dökün.

    * Püre bir gün sonra bıçakla kesilip ikram edilebiliyor. 
    
   
     ZEYTİNYAĞLI SOĞUK PATATES PÜRESİ

     5 adet patates
     1 demet dereotu
     1 demet maydanoz
     1\2 demet taze soğan (Ben kullanmadım.)
     2 adet limon
     1 yumurta sarısı
     sızma zeytinyağı
     bi tutam tuz

    
     1-Patatesleri soyup dilimleyin Üstünü örtecek kadar su ve tuz ilave ederek  yumuşayana kadar haşlayın.

     2-Biraz ılınınca bir limon suyu ve iki kaşık zeytinyağı ile püre haline getirin.

    3- Temizlenen taze otları, taze soğanları, yarım limon suyunu, yumurta sarısını, 4-5 kaşık zeytinyağı ve tuzu blender yardımıyla püre haline getirin.

      4- Püreyi  kalın kenarlı bir servis tabağına alın ve üzerine elde ettiğiniz sosu döküp soğuk servis yapın.

     
     
     

13 Ağustos 2012 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI PİRİNÇLİ KABAK YEMEĞİ



   Kabak aşkına..YORUMSUZ ::::::))))

    * Kabakların dış kabukları lekesizse güzelce yıkayıp soymadan kullanıyorum. Bana göre lezzet farkı oluyor ama siz isterseniz soyarak yapabilirsiniz.


     ZEYTİNYAĞLI PİRİNÇLİ KABAK

     3-4 tane orta boy kabak
     1 büyük soğan
     5-6 diş sarımsak
     2 büyük domates
     2 çorba kaşığı pirinç
     3-4 kaşık zeytinyağı
     bi tutam tuz
     yarım demet dereotu

     1- Soğanları ay şeklinde, kabakları kare kare kesin. Sarımsakları soyup ikiye bölün.

     2- Domateslerin kabuklarını soyup küçük doğrayın ya da rendeleyin.

     3-Dereotu hariç tüm malzemeyi yayvan bir tencereye koyup bir kez karıştırın.

     4- Hiç su koymadan ve bir daha karıştırmadan kabaklar yumuşayana kadar pişirip soğutun.

     5-Soğuyan yemeğinizi servis tabağına alıp üzerine kıyılmış dereotu serpin.
 
 

11 Ağustos 2012 Cumartesi

SUSAM EZMESİ ( SUSAM SÜRTMESİ )

     Siz hiç "Sürtme taşı" diye bir şey duydunuz mu bilmem, ama ben gördüm. Anneannemin mutfağının baş köşesinde dururdu ve susam ezmek için kullanılırdı. Taşın cinsini bilmiyorum ama üstü pürüzlü, büyük ve siyahtı. Aynı taştan küçük bir parçası daha vardı.
     Anneannem kendi yetiştirdiği, yıkayıp kuruttuğu susamdan bir tavaya koyar ve başlardı kavurmaya. Kavrulan susamları taşın üzerine koyar, küçük taşı iki elle kavrar ve susamları iki taşın arasında ağır ağır ezerdi. Ben de yanında oturup, büyük bir hayranlıkla anneannemi izlerdim. Bizim oralarda buna; susam sürtmek denirdi. (Bizim oralar: Denizli'nin Bekilli ilçesi :))
     Susamlar ezildikçe, mutfağı müthiş bir koku kaplardı. Sürtme taşının üzerinde biriken ezme, kaşık kaşık bir tabağa alınır ve yine anneannemin bağlarından kendi elleriyle yaptığı pekmezle karıştırılırdı. Susam ezmesi ve pekmez karışımı, ekmeğin üzerine bolca sürülerek yenirdi. Ya da, evde açılan katmerin içine konur ve tatlı olarak ikram edilirdi bayramda gelen misafirlere. Katmerlerin bol susam ezmeli kısımları koyu kahverengi olurdu. Ben gizlice gider ve sadece o kahverengi kısımlarını yer, kenarlarını bırakırdım:))
     Kendim ve çocuklarım adına çok mutluyum ki, bu güzel lezzet hala bizim kahvaltılarımızı süslüyor. Bekilli'de hala susam ezmesi yapılıyor. Susam sürtme taşında sürtülmüyor artık, bu işi makinalar devraldı. Allah'tan devraldı, yoksa kim rahmetli anneannem gibi sabırla bir avuç susam ezmesi için  uğraşırdı. Bu lezzet de, bir çokları gibi yitip giderdi.
     Benim bu tutkumu bilen yakınlarım, bu lezzeti bıkmadan usanmadan bize taşımaya devam ediyorlar. Biz de bıkmadan usanmadan yemeye devam ediyoruz.
     Size bu lezzeti nasıl tattırabilirim diye değişik denemeler yaptım. Benim blenderım susamı yeteri kadar ezemedi. Susamı yağı çıkıncaya kadar ezebilecek bir mutfak robotunuz varsa, elde ettiğiniz püreyi pekmezle karıştırın. Bir dilim ekmeğin üzerine sürün ve ne demek istediğimi anlayın:))

10 Ağustos 2012 Cuma

ÇİĞ KABAK SALATASI


     Ben tam bir kabak severim. Bu sevgim zaman zaman ailemin ve arkadaşlarımın bana takılmalara neden oluyor. Değişik bir tarif denediğimde, "Bilin bakalım içinde ne var?" diye sorarım. Kızım hemen  "Kabak vardır." cevabını yapıştırır. Kabağın çiğ halini de çok seviyorum, pişmişini de.
     Çiğ kabak salatalarının mutfağımıza giriş tarihleri, bundan 4 yıl önce yazlığın bahçesinde sebze yetiştirmeye başlamamıza denk geliyor. Bahçemiz küçük olduğu için her gün bir iki tane kabak koparıyorduk. Dalından kopmuş çıtır çıtır kabakları hemen doğrayıp ya da rendeleyip değişik salatalar yapmaya başladım. 
    Kabakla özellikle diyet yapanlara önerebileceğim hazmı kolay, çok hafif bir tarif vermek istiyorum; çiğ kabak salatası. Kabakları ister jülyen bıçağı ile kesin, isterseniz sebze soyucu ile şeritler çıkarın, ya da ince ince dilimleyin, seçim size kalmış. Ben salatama dövülmüş ceviz de ilave ediyorum, çok yakışıyor. 
     Kabakları rendeleyip sarımsaklı yoğurt, dövülmüş ceviz, ve bir iki kaşık sızma zeytinyağı ilavesi ile yoğurtlu kabak salatası da yapabilirsiniz. İnanın siz söylemeden salatanın içinde kabak olduğunu hiç kimse anlamayacak.

 
     *Kabakların taze olması bu salatanın lezzetine lezzet katıyor.

     *Kabaklarınız büyükse ortadaki çekirdekli kısma kadar kesin, ortasını bırakın.

     *Dereotu kabağın olmazsa olmazlarından ama nane, fesleğen gibi başka yeşillikler de kullanabilirsiniz.

     *Sarımsak severler, salataya ezilmiş sarımsak ilave edebilirler.

     *Salatanın sosunu koyduktan sonra bir saat kadar bekletirseniz lezzeti artıyor.

     * Servis sırasında dövülmüş ceviz yerine, fındık veya badem de ilave edebilirsiniz.

 
       ÇİĞ KABAK SALATASI

      3 tane orta boy kabak
      yarım demet dereotu
      1 limon suyu
      2 kaşık sızma zeytinyağı
     dövülmüş ceviz
      bi tutam tuz

     1- Kabakları yıkayın, ince şeritler halinde kesin.

     2- Limon suyu, tuz ve yağı ilave edin. Buzdolabında ara sıra karıştırarak, bir saat kadar bekletin.

     3- Servis tabağına aldığınız kabak salatasına yıkayıp doğradığınız dereotunu ilave edin.

     4- İsterseniz üzerine dövülmüş ceviz ilave ederek servis yapın.

 
   
   



 

9 Ağustos 2012 Perşembe

YOĞURTLU BİBER KAVURMASI


     Biber kavurması ve yoğurdun buluşması inanılmaz lezzetlidir. Yaz aylarında üstüne yoğurt veya domates sosu ile servis edilen biber kavurması bizim evin favorileri arasındadır. Bana göre en lezzetli olanı da çarliston biberle yapılanıdır. Acı sevenler, acı biber de ilave edebilirler. Kızartma yemekten kaçınanlar için kolay ve sağlıklı bir alternatif olan biber kavurmasının tarifi:

     * Biberleri harlı ateşte karıştırarak  kavurursanız rengi daha yeşil kalıyor.

     *Yaklaşık  8-10 dakika kavurmak yeterli oluyor.

     * Tuzunu biber piştikten sonra ilave ederseniz, biber kavurması sulanmaz. 

   
     YOĞURTLU BİBER KAVURMA
      
     250 gram biber
     3-4 kaşık zeytinyağı
     250 gram yoğurt
     1 diş sarımsak
     bi tutam tuz

     1- Biberleri yıkayıp kurulayın. Çekirdeklerini ayıklayın ve küçük parçalar halinde doğrayın.

     2- Geniş bir tencereye biberleri, yağı  koyup ağzı kapalı olarak ocağa koyun.

     3- Tencereyi ara ara silkeleyerek biberler yumuşayana kadar pişirin.

     5- Soğuyan biberlerin üzerine tuzu ve sarımsaklı yoğurdu ilave edin, soğuk servis yapın.

     

     

8 Ağustos 2012 Çarşamba

KISIR

 
     Kısır çay saatlerinin vazgeçilmez lezzeti. Hemen hemen her evde kısır yapılıyor ve herkesin kendine özgü bir tarifi var. Kimi soğanı kavuruyor, kimi çiğden koyuyor. Kimi nar ekşisi, kimi limon kullanıyor. İşte bu da benim tarifim.

    * Bu tarifle hazırladığınız kısırı buzdolabında bir-iki gün saklayıp soğuk soğuk tüketebilirsiniz.

     * Kısır yaparken, bulgurun tüm lezzetleri rahatça içine almasını sağlamak için yağı en son ekleyin.

     * Ben kısırda taze soğan kullanmıyorum, çünkü taze soğanlı lezzetler çok hızlı bozuluyor. Bu tarif bir-iki gün dolapta rahatça saklanıp tüketilebiliyor.

     * Limon yerine nar ekşisi kullanabilirsiniz. (Ben kısırın yanında servis etmeyi tercih ediyorum.)

     * Kimyon benim en sevdiğim baharattır ve kısıra da  güzel bir aroma veriyor.

     * Yaz aylarında küpler halinde doğranmış bir salatalık, kış aylarında ince doğranmış marul ilave ediyorum.

     *Kısıra dövülmüş ceviz de çok yakışıyor. Denemek isterseniz bir avuç ceviz kullanın.


     KISIR TARİFİ

     1 bardak ince bulgur                                               1/2 çay kaşığı karabiber     
     1 bardak kaynak su                                                  1 çay kaşığı kırmızı biber
     1 küçük kuru soğan                                                  1/2 çay kaşığı kimyon
     3 kaşık sıvı yağ                                                           yarım limon suyu   
     1 havuç                                                                           3-4 tane kornişon turşu   
     1 diş sarımsak                                                              1 demet maydanoz 
     2 kaşık salça ( domates+biber)                            yarım demet dereotu
      bi tutam tuz                                                             
                             

     1- Bulguru bir kaba alıp üzerine sıcak suyu dökün ve ağzını sıkıca örtün.

     2- Soğanı çok ince doğrayın, sarımsağı iyice ezin, havucu rendenin ince tarafıyla rendeleyin.

     3- Kornişon turşuları incecik doğrayın ya da rondodan geçirin. Yeşillikleri yıkayın, ince doğrayın.

     4- Kabaran bulgura yağ ve yeşillikler hariç tüm malzemeleri  ve limon suyunu ekleyip iyice karıştırın.

     5- Bulgur ve malzemeler iyice birbirine karışınca yeşillikleri ve en son yağı ekleyin ve harmanlayın.

7 Ağustos 2012 Salı

KORUK ŞERBETİ

 

    Limonata bizim evin favori içeceklerinden ama bu yaz koruk şerbeti oldukça popüler. Bu inanılmaz içecek hem çok şifalı, hem de harika bir lezzete sahip, insanın içini ferahlatıyor. Şu sıcak yaz günlerde serin bir alternatif arıyorsanız tam size göre.
    Koruk suyunu kış için saklamak istiyor, "koruk ekşisi nasıl yapılır?" diye merak ediyorsanız işte cevabı: Süzdüğünüz koruk suyunu şişe ya da kavanozlara doldurun, üzerine az zeytinyağı ilave edin ve ağızlarını sıkıca kapatın. (Ayrıntılı tarif  "Koruk ekşisi" adlı yazımda.)

    * Koruk suyu elleri kaşındırabiliyor, elleriniz hassassa eldiven kullanmanızı tavsiye ederim. 


     KORUK ŞERBETİ 

     1 kg koruk 
     1 bardak toz şeker
     5-6 bardak su

     1- Korukları yıkayıp tanelerine ayırın, rondoda  ezin.

     2- Karışımı tülbent ile süzün.

     3- Koruk suyuna şekeri ve suyu ilave edin ve şeker eriyene kadar karıştırın.

     4- Tadını kontrol edin ve soğumaya bırakın. Soğuk servis edin.


6 Ağustos 2012 Pazartesi

KIYMALI MAKARNA


   Babaları Türk olmasına rağmen, iki çocuğumun birinin Çin'li, diğerinin İtalyan olup olmadığını çok düşünmüşümdür.:)) Oğlum pilavı, kızım ise makarnayı çok sever. Yanında bir bardak içecek ile, özellikle öğle yemeği için başlı başına bir öğün haline gelebilen kıymalı makarna ise, yaz aylarının gözdesidir bizim evde ve herkes tarafından  çok sevilerek yenir.
     Bazen de kıymalı sosu makarnayla karıştırır ve üzerine sarımsaklı yoğurt döküyoruz. Bu şekilde hazırlanan makarna aynen mantı lezzetinde oluyor. İster yanında içecekle, isterseniz yoğurt sosu ile servis edin ama  bu lezzeti atlamayın derim. 

     * İstersiniz incecik doğranmış bir biberi soğanla birlikte ilave edebilirsiniz.

     * Makarnayı servis ederken üstüne kıyılmış maydanoz serpebilirsiniz.

     * Makarnanıza servisten önce 1-2 kaşık sızma zeytinyağı eklerseniz lezzeti mükemmel oluyor.


     KIYMALI MAKARNA
 
     1/2 paket makarna
     250 gram kıyma
     1 adet kuru soğan
     1 diş sarımsak
     1 tatlı kaşığı domates salçası
     4 adet domates
     2 kaşık sıvı yağ
     bi tutam tuz
     bi tutam karabiber
 

     1- Kıymayı, kıyılmış soğanı ve yağı tencereye alın. Kıyma suyunu salıp çekene kadar kavurun.

     2- Rendelenmiş domatesleri ekleyin, domatesler eriyene kadar pişirin. Salçayı ekleyip karıştırın.

     3- Sosa tuz ve karabiber ilave edin ve altını kapatın.

     4- İstediğiniz cins makarnayı bol su ile hafif diri kalacak şekilde haşlayın.

     5- Haşlanan makarnalar ile kıymalı sosu karıştırın ve sıcak servis yapın.

   


4 Ağustos 2012 Cumartesi

YEMEK İÇİN YAŞAMAK/YAŞAMAK İÇİN YEMEK


     "Yaşamak için yemek, yemek için yaşamak", "karın doyurmak" gibi kavramları bir türlü anlamam. Tabii ki yaşamak için yemek zorundayız, tabii ki karın doyurmak için yiyoruz. Ama şöyle güzel kurulmuş bir sofrada, hoş bir sohbet eşliğinde sevdiklerimizle birlikte yenen bir yemek karın doyurmak mıdır?
     Bana göre yemek hayatı paylaşmaktır. Bazen bir akşam yemeğini dostlarla paylaşmak, bazen bir bayram yemeğinde büyükleri sevindirmek, bazen de ne yazık ki hüznü paylaşmak.
    Hepimiz her gün iki ya da üç öğün yemek yiyoruz. Bu öğünlerin birini de yemek için yaşamaya ayırsak, sevdiklerimiz için sevgiyle kursak soframızı. Kapatsak televizyonlarımızı ve gerçekten birbirimize baksak, birbirimizi duysak hayat daha çekilir olmaz mı ?

   

3 Ağustos 2012 Cuma

PANCAR TURŞUSU



 
      Doğanın renkleri beni her zaman kendine hayran bırakmıştır. Pancarın mor rengine de, tadına da bayılırım. Pancar en çok kış aylarında tüketilen bir kök sebze olmasına rağmen, pazarda görünce dayanamayıp aldım, daha doğrarken çiğ çiğ yemeye başladım.
      Hiç  "Çiğ pancar yenir mi?" demeyin, yemediyseniz deneyin. Rendelenmiş çiğ pancar ve havucun üzerine limon, tuz ve zeytinyağı ile sos yapıp harika bir salata da yapabilirsiniz.
     Biz Ege'de pancarın sap ve yapraklarını kavurarak değişik yemekler yaparız. Kavurduğumuz pancar yapraklarının üzerine yoğurt dökerek ya da yumurta kırarak  tüketiriz.
     Bu gün haşlama pancar turşusu yaptım. Kış aylarında dolabımdan hemen hiç eksik olmayan bir lezzettir pancar turşusu. Yemeklerin yanında salata olarak tüketildiği gibi, yeşil salatanın üzerine konduğunda da hem çok güzel bir renk, hem de farklı bir lezzet verir. 

     *Pancarı isterseniz patates gibi bütün haşlayıp soyun ve doğrayın. 

    *Ben pancar turşusunda limon kullanmayı seviyorum. Uzun süre saklayacaksanız sirke kullanın.
     

     PANCAR TURŞUSU

     1 kg pancar
     1 çay bardağı sirke ya da 1 limon suyu
     4-5 diş sarımsak
     1 fincan zeytinyağı
     bi tutam tuz

  
    1- Pancarı yıkayın, soyun ve dilimler halinde doğrayın.

    2- Bir su bardağı su ilavesi ile pancarlar hafifçe yumuşayana kadar haşlayın.

    3- Haşlanan pancarlara soyup dilimlediğiniz sarımsakları, limon veya sirkeyi, tuzu, zeytinyağı ilave edin.

   4- Turşunuzu  kavanoza alıp buzdolabında bekletin. Ertesi gün yenmeye hazır hale gelecektir.


2 Ağustos 2012 Perşembe

VİŞNE REÇELİ

 
    Vişne reçeli bizim evin favori reçelidir, benim de en sevdiğim reçeldir. Çekirdeklerini ayıklamak biraz zahmetli olsa da, aldığınız karşılığa değiyor. Tek başına bu kadar ekşi olan bir meyve, şekerle buluşunca harika bir lezzet çıkıyor ortaya.
      Bu reçelin en güzel hali, güneşte bekletilerek yapılanı aslında. Bir taşım kaynatılan reçeli, geniş tepsiye döküp, üstüne tülbent örterek bir-iki gün güneşte bekletirseniz, elde ettiğiniz reçel çok daha kokulu ve lezzetli oluyor.

     * "Reçel yapmanın püf noktaları" adlı yazımda; "reçelin kıvamına nasıl bakılır?", "iyi reçel yapmak için dikkat edilecek noktalar nelerdir?" gibi konuları ayrıntısı ile yazdığım için tarifi kısaca veriyorum. Eğer ilk defa reçel yapacaksanız yazıyı okumanızı öneririm.

     * Reçelinizi uzun süre saklamak isterseniz, sıcak sıcak kavanozlara doldurun. Kavanozların kapaklarını sıkıca kapatıp ters çevirin ve bir gece bekletin. (Kapaklar daha önce hiç kullanılmamış olmalı. Soğuyan reçel kavanozlarını serin ve karanlık bir dolaba kaldırın. Tüketmek için açtığınız kavanozu buzdolabında saklayın.

     *Çilek, vişne gibi sulu meyvelerin reçeli sulu olur. Kıvamını koyulaştırmanın ve güzel bir renk almasının en güzel yolu  güneşte bekletmektir. (Geniş bir tepsiye döküp üzerini tülbentle örterek)
   
     VİŞNE REÇELİ

     1 kg vişne
     1,5 kg toz şeker
     1 çay kaşığı tereyağı (köpüklenmemesi için)
     1 küçük parça limon tuzu

     1- Vişneleri yıkayıp süzgüye alın. Süzülen vişnelerin çekirdeklerini çıkarın.

     2-Bir sıra vişne, bir sıra şeker şeklinde tencereye yerleştirin, bir gece bekletin.

     3- Tencereyi ocağa alın, tereyağını ekleyin. Reçel kıvamına gelene kadar kaynatın.

     4- Limon tuzunu ekleyip bir-iki dakika daha kaynatın ve ocaktan alın.



1 Ağustos 2012 Çarşamba

KÖZ KIRMIZI BİBER SALATASI


    
     * Biber közleme işlemini mangal, ocak üstü veya fırında yapabilirsiniz.

     * Elektrikli cam ocağınız varsa, közleme işlemini direk ocağın üzerinde yapabilirsiniz.

     * Fırının ızgara ayarında biberleri  közlemeniz mümkün.

     * Közlenen biberlerin üzerini kapatıp bekletirseniz, kolayca soyabilirsiniz.

     * Sarımsaklı süzme yoğurtla karıştırırsanız "yoğurtlu köz biber salatası" olur.

     * Arzu ederseniz üzerine ince kıyılmış maydanoz serpebilirsiniz.
  
     * Közlenip soyulmuş  biberleri  dondurabilirsiniz.

   
     KÖZ KIRMIZI BİBER SALATASI

     1 kg kırmızı biber
     1 limon suyu
     2-3 diş sarımsak
     1 Türk kahvesi fincanı zeytinyağı

    1- Kırmızı biberleri közleyip soyun.

     2- Çekirdeklerini temizleyip doğrayın.

     3- Dövülmüş  sarımsak, limon suyu ve sızma  zeytinyağı ile karıştırıp servis yapın.