28 Ocak 2013 Pazartesi

BALKABAKLI- LORLU MUHALLEBİLİ KUPLAR





     Harika lezzetiyle damak çatlatan bir tatlı, balkabaklı lorlu muhallebi.. Altındaki tabanı, üstündeki balkabağı püresi ve  arasında lorlu muhallebi ile yerken insanı kendinden geçiriyor.  
     Bu tatlının sadece muhallebisini kullanarak, çok farklı tadlar yaratabilirsiniz. Üzerine mevsim meyveleri kullanarak elde edeceğiniz püreleri koyabilirsiniz. Tatlıyı, ilk olarak sevgili komşum Ayşe'de üzeri vişne soslu olarak yemiştim ve çok sevmiştim.  Komşum İncila, bal kabağı, bisküvili taban ve yenilebilen çiçekler ile farklı bir yorum katmış. Balkabağı görünce bile çıldıran ben bu tatlıya bayıldım.. :))

    * Badem tozu için; bademleri sıcak suda bekletip kabuğunu soyun, rondoda un haline getirin.

     * Sadece muhallebiyi hazırlayıp, üzerine meyveli sos yaparak da sunabilirsiniz.

 
     BALKABAKLI- LORLU MUHALLEBİLİ KUPLAR

     Tabanı için:
   
     2 paket burçak bisküvi
     150 gr. tereyağı
     1 kahve fincanı badem tozu

     Muhallebi için:

     1 kg süt
     1 bardak şeker
     1 çorba kaşığı tepeleme un
     2 çorba kaşığı tepeleme irmik
     2 çorba kaşığı tepeleme nişasta
     1 paket vanilya
      300 gr. lor peyniri ( pişirildikten sonra eklenecek)

     Balkabağı püresi için:

     yarım kg balkabağı
     2-3 çorba kaşığı toz şeker


     1- Taban malzemelerini rondo yardımı ile iyice karıştırın.

     2- Kelepçeli kek kalıbına karışımı iyice bastırarak yayın. 160 derece fırında 10-15 dakika pişirin.

     3- Soğuyan tabanı parçalayarak kupların dibine yerleştirin.

     4- Muhallebi malzemelerini lor peyniri hariç bir tencereye alın. Sürekli karıştırarak pişirin.

     5- Muhallebi pişince lor peynirini ekleyin ve 2-3 dakika sonra ocağı kapatın.

     6- Ilıyan muhallebiyi kuplara paylaştırın.

     7- Bal kabaklarını soyun, dilimleyin. Şekeri ilave edip kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin.

     8- Yumuşayan kabakları püre haline getirin ve muhallebilerin üzerine yayın.

     9- Soğuk servis yapın.




22 Ocak 2013 Salı

BRÜKSEL LAHANASI SOTE

   

    Sotelenmiş brüksel lahanası, bu sebzenin en lezzetli hali bana göre. Et yemeklerinin yanında garnitür olarak kullanabileceğiniz gibi, üzerine limon suyu ekleyerek salata olarak da tüketebilirsiniz. Sote yaparken ister zeytinyağı, isterseniz tereyağı kullanın.  Ben sade halini  çok sevdiğim için limon eklemedim.  Ve tercihimi her zaman olduğu gibi zeytinyağından yana kullandım, nefis oldu. 


     BRÜKSEL LAHANASI SOTE

     yarım kg brüksel lahanası
     3-4 kaşık zeytinyağı
     veya 2 kaşık tereyağı
     bi tutam tuz


     1- Lahanaların dış yapraklarını alın ve ortadan ikiye kesin. Yıkayın ve fazla suyunu akıtın.

     2- Zeytinyağı yayvan bir tencereye alın ve kızdırın. Kızan yağa lahanaları atın.

     3- Ara ara karıştırarak, lahanalar hafifçe pembeleşip yumuşayana kadar soteleyin.

     4- Tuzunu ekleyip ocağı kısın. (Lahanalar hala sert ise yarım fincan su ekleyebilirsiniz.)

     5- Sotelediğiniz brüksel lahanalarını servis tabağına alın. Sıcak veya ılık servis yapın.


 

21 Ocak 2013 Pazartesi

SUCUKLU YUMURTA


    Pişen bir sucuğun cızırtısına, kokusuna, görüntüsüne, tadına karşı koyabilen var mı bilmiyorum. Hele bir de yanında tazecik, çıtır çıtır bir ekmek varsa. Ekmeğin kabuğundan bir parça koparıp, yumurtanın göbeğine dalıyor ve bir parça sucukla birlikte ağzınıza atıveriyorsanız. :))


     SUCUKLU YUMURTA

     dilimlenmiş sucuk
     yumurta
     1-2 çorba kaşığı su
   
     1- Sucukları incecik dilimleyin.

     2- Tavaya serin ve üzerine bir iki çorba kaşığı su ekleyin, kısık ateşte pişmeye bırakın.

     3- Tavadaki su bitip sucuklar hafifçe yağını saldığında, yumurtaları kırın.

     4- Bir kapakla tavanın ağzını kapatın ve yumurtalar istediğiniz kıvama gelene kadar pişirin.
     
      

18 Ocak 2013 Cuma

BİZİM EVİN YOĞURTLU MAKARNASI


    Bizim evde en çok sevilen makarnalardan biri, yoğurtlu makarnadır. Bu makarna, pek çoğunuzun bildiği yoğurtlu makarnadan biraz farklı. Hiç yağ ilave edilmediği için, son derece hafif olan ve soğuk yenen bir makarna. Yaz sıcaklarında dolaptan çıkarıp serin serin yenen bu lezzetten, biz  kışın da vazgeçemiyoruz.
    Makarnayı diri olarak haşladıktan sonra, cam bir kaba alıp sık sık karıştırarak soğutuyoruz. Bu arada, yoğurdu su veya ayran ile inceltiyoruz. Tuz ve bir diş sarımsak ilave edip makarna ile yoğurdu buluşturuyoruz. Ağzını kapatıyoruz, hemen buzdolabında soğumaya bırakıyoruz. 
   Makarnayı servis için çıkardığınızda, görüntü sizi hayal kırıklığına uğratmasın sakın. Çünkü makarnalar yoğurdun suyunu çekiyor. Burada yapılması gereken; biraz yoğurt veya ayran ilave edip iyice karıştırdıktan sonra servis tabağına almak.

    
     BİZİM EVİN YOĞURTLU MAKARNASI

     1 su bardağı makarna
     1 su bardağı su
     1 kase yoğurt
     1 çay bardağı ayran veya su
     1 diş sarımsak
     bi tutam tuz


     1- Makarnaların üzerine 1 bardak su ekleyin, suyu çekene kadar haşlayın.

     2- Yoğurda ayran veya su ekleyin iyice ezin. Tuzu ve dövülmüş sarımsağı ekleyin.

     3- Makarna soğuyunca yoğurtla karıştırın ve buzdolabına kaldırın.

     4- Servis yapacağınız zaman biraz yoğurt ekleyip karıştırdıktan sonra servis tabağına alın.



15 Ocak 2013 Salı

SİGARA BÖREĞİ


     Sigara böreği; çocuk, büyük herkesin sevdiği çıtır çıtır bir börek. Hele bir de yeni kızartılmış ve sıcacıksa tadına doyum olmuyor. Anneme kahvaltıya gittiğimizde, annem bizim için yapmıştı bu börekleri. Kaç yaşına girerseniz girin, annenizin sizin için yaptığı hala lezzetli geliyor. Yerken çocuklar gibi şendik.:)) 
    Sigara böreğini, derin dondurucuda da rahatlıkla saklayabilirsiniz. Dondurmak için; strech-film serdiğiniz tepsiye tek sıra dizin. Donduktan sonra buzdolabı poşetlerine alın.
    Bu börekte kullandığınız peynir yağlı olursa; hem lezzet ağır oluyor, hem de  kızarırken eriyen peynirler  dışarı çıkıyor ve yanıyor. Az yağlı beyaz peynir, çökelek, lor peyniri gibi çeşitler kullanmanızı tavsiye ederim. (Börek içine ilave edeceğiniz bir yumurta sarısı, eriyen peynirin dışarı akmasını engelliyor.)
     Kullanacağınız peynire, damak tadınıza göre; kıyılmış maydanoz, karabiber, dereotu, toz kırmızı biber ekleyebilirsiniz.
     

     PEYNİRLİ SİGARA BÖREĞİ

     2 tane yufka
     250- 300 gram yağsız peynir veya lor peyniri
     1 yumurta sarısı
     bi tutam kıyılmış maydanoz
     kızartmak için sıvı yağ

    1- Yufkaları üst üste serin ve dörde bölün. Her parçayı üçe ayırarak 12 üçgen elde edin.

    2- Peynir, yumurta sarısı ve maydanozu karıştırarak bir harç haline getirin.

    3- Üçgenin geniş tarafına iç harcı koyun. Yanlardan 2-3 cm kadar harcın üstüne  katlayıp sarın.

    4- Uç tarafına yapışması için su sürün.

    5- Kızartmak için, tavanın dibine bir cm kadar yağ koyup kızdırın.

    6- Börekleri yağa atın. Her tarafı hafifçe pembeleşene kadar çevirerek pişirin.

    7- Kızaran börekleri, kağıt havlu serilmiş bir tabağa alıp fazla yağını çektirin. Sıcak servis yapın.

     
      



14 Ocak 2013 Pazartesi

FIRINDA KARIŞIK SEBZE KIZARTMASI



     Fırında çok az yağ ile sağlıklı ve lezzetli kızartmalar yapabilirsiniz. Kış mevsiminde; özellikle karnabahar, patates, havuç, pancar, bal kabağı, brokoli gibi sebzelerden hazırlanan fırında kızartma muhteşem oluyor. İster et yemeklerinin yanında garnitür olarak, isterseniz yanında sarımsaklı yoğurtla servis edebilirsiniz.  Üstelik son derece pratik ve çok kısa sürede hazırlanabiliyor. 
     İstediğiniz sebzeleri yıkayın ve doğrayın. Üzerine zeytinyağı ve tuz ekleyerek iyice karıştırın. Pişirme kağıdı serdiğiniz tepsiye yayın ve 180-200 derecede ısıttığınız fırına sürün. Arada bir tepsideki sebzeleri alt üst edin ve yumuşayıp kızarana kadar pişirin. Ben karnabahar, patates, havuç, kırmızı biberle hazırladım bu kez fırında kızartmayı. Sebzeleri doğrarken aşağı yukarı aynı büyüklükte olmalarına dikkat ederseniz, pişme süreleri aynı oluyor. Bir de sebzelerin tek sıra halinde olması daha iyi sonuç alınmasını sağlıyor.

 
     FIRINDA KARIŞIK SEBZE KIZARTMASI

    1 küçük karnabahar
    3 orta boy havuç
    2 adet orta boy patates
    2 kırmızı biber (kapya biber)
    4 çorba kaşığı zeytinyağı
    bi tutam tuz


    1- Karnabaharı yıkayın ve çiçeklerine ayırın. Havuçların dışını kazıyın ve dilimleyin.

    2- Biberlerin çekirdeklerini çıkarın ve iri parçalar halinde doğrayın.

    3- Tüm sebzeleri derin bir kaseye alın. Üzerine yağı ve tuzu ekleyip iyice karıştırın.

    4- Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yayın. (Sebzeler fazla üst üste gelmemeli.)

    5- Önceden 200 derece ısıttığınız fırına sürün.

    6- Ara ara karıştırarak sebzeler kızarıp yumuşayana kadar pişirin.




10 Ocak 2013 Perşembe

KARAMELİZE SOĞANLI KÖFTE


    Soğanı çok severim ve oldukça bol kullanırım. Köfte yoğururken, içine mutlaka soğan rendelerim. Bu gün bir farklılık yapıp önce soğanı kavurdum ve soğuduktan sonra köfteye ekledim. Karamelize olan soğan köftenin lezzetini katlamıştı.
   
    KARAMELİZE SOĞANLI  KÖFTE

     500 gram kıyma
     2 dilim bayat ekmek içi
     1 baş kuru soğan
     1 yumurta
     süt
     2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
     yarım demet ince kıyılmış maydanoz
     bi tutam tuz
     karabiber
     kimyon

 
    1- Kuru soğanı rendeleyin, maydanozu yıkayıp incecik kıyın.

     2- Ekmekleri sütle ıslatıp iyice sıkın.

     3- Kuru soğanı zeytinyağı ile kısık ateşte kavurun. Maydanozu ekleyip karıştırın.

    4- Soğuyan kavrulmuş soğanı ve diğer malzemeleri kıymaya ekleyip yoğurun.

    5- Cevizden biraz büyük olacak şekilde parçalara ayırıp istediğiniz şekli verin.

    6- Mümkünse buzdolabında 1-2 saat dinlendirin ki, tatlar birbirine karışsın.

    7- Yapışmaz bir tavaya iki kaşık sıvı yağ koyup kızdırın, köfteleri arkalı önlü kızartın.

    8-Veya pişirme kağıdı serilmiş tepsiye sıralayıp 200 derece fırında pişirin.

    



9 Ocak 2013 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI AYVALI PORTAKALLI KEREVİZ



     Kereviz; ayva ve portakalla bir araya gelince ortaya çıkan lezzet inanılmaz! Koku ve tat olarak birbirini yukarılara çıkaran muhteşem üçlü. Ben kerevizi portakallı severim, ama portakalları hiç dilim olarak eklememiştim. Portakal kabuğunun aroması, yemeğe artı katmıştı. Pişirirken acaba demiştim, ama bir gün sonra tadına bakınca kendimden geçtim. Kereviz sevmem diyenleri bile, kerevize aşık edebilecek bir yemek oldu. Cümle çok mu iddialı? Deneyin:))


     ZEYTİNYAĞLI AYVALI PORTAKALLI KEREVİZ

     3 adet orta boy kereviz
     1 adet kuru soğan
     1 adet havuç
     1 adet ayva
     1 adet portakal
     1 adet limon
     1 tatlı kaşığı toz şeker
     1 çay bardağı zeytinyağı
     bi tutam tuz

 
     1- Derin bir kaba su doldurun ve içine yarım limon suyu ilave edin.

     2- Soyup dilimlediğiniz kerevizleri limonlu suya atın.

     3- Soğanı soyun, yarım ay şeklinde kesin. Havucu soyun ve dilimleyin.

     4- Ayvayı ve portakalı soyup yarım ay şeklinde dilimleyin.

     5-Yayvan bir tencereye sırayla soğan, havuç, kereviz, ayva ve portakal dilimlerini dizin.

     6- Bir kasede zeytinyağı, şeker, yarım limon suyu ve tuzu karıştırın, sebzelerin üzerine dökün.

     7- Kısık ateşte, sebzeler yumuşayana kadar pişirin. (Yaklaşık 25-30  dakika )

     8- Tencerenin kapağını hiç açmadan soğutun, mümkünse bir gece dinlendirip servis yapın.

    

8 Ocak 2013 Salı

KURABİYE CANAVARI

  
                
    İşte adım adım cup cake ile kurabiye canavarı yapımı. Bu tarifi kızım uyguladı ve resimledi. Aslında yakın zamana kadar mutfakla hiç ilgilenmemesine rağmen, birden içinden canavar çıktı. Hepimiz şaşkınlık ve hayranlıkla izliyoruz. Ne demişler, boynuz kulağı geçermiş.:))

    
     KURABİYE CANAVARI

     12 adet beyaz çikolatalı muffin
     1 paket sade pasta kreması
     2 damla mavi gıda boyası
     250 gram hindistan cevizi
     1 paket yuvarlak bisküvi
     beyaz şeker hamuru (gözler için)
     damla çikolata (25-30 adet)
  
     

     1- Öncelikle beyaz çikolatalı muffin tarifini uygulayın ve keklerinizin iyice soğumasını bekleyin.

    2- Dr. Oetker pasta kreması veya 1 paket krem şantiyi üzerindeki tarife göre hazırlayın. 

    3- Pasta kremasına 1  damla mavi gıda boyası ekleyip karıştırın.

    4- Yarım fincan suya 1 damla mavi gıda boyası ekleyin. Hindistan cevizlerini bu su ile renklendirin.

    5- Keklerin üst kısmından ağız yeri olacak şekilde kesik atın.

    6- Üzerine bir fırça yardımıyla kremadan sürün.

     7- Kremalı kekleri hindistan cevizine bulayın.

     8- Ağzının kesik kısmına yarım olarak kesilmiş bisküvi yerleştirin.

     9- Şeker hamurundan yuvarlaklar yapın ve ortasına  damla çikolata batırarak gözlerini hazırlayın.

     10- Gözleri hafifçe bastırarak yerlerine oturtun.
                                                                          














7 Ocak 2013 Pazartesi

BEYAZ ÇİKOLATALI MUFFİN



    Daha önce bitter çikolata ile yaptığımız muffin (kağıtlı kek) tarifini beyaz damla çikolata ile yaptık. Sonuç mükemmel oldu. Aslında bu bir altyapı çalışmasıydı. Kızım, sevgili İlknur'un doğum günü için kurabiye canavarları yapmak isteyince, bu kekler yapıldı. Ama o kadar lezzetli oldular ki, kurabiye canavarları için bir ölçü daha kek yapmak zorunda kaldık. Yarın adım adım "kurabiye canavarı nasıl yapılır?" sorusunun cevabı..

     BEYAZ ÇİKOLATALI MUFFİN (10-12 ADET)

     2 yumurta
     1 su bardağı toz şeker
     1 çay bardağı süt
     1 çay bardağı yoğurt
     1 çay bardağı ayçiçek yağı
     2/3 çay bardağı eritilmiş tereyağı
     100 gram beyaz çikolata
     2 su bardağı un
     1 paket kabartma tozu
     1 çay kaşığı karbonat
     1 paket vanilya


     1- Fırını 160 dereceye ayarlayın ve çalıştırın.

     2- Sütü ve şekeri derin bir kapta 5-6 dakika çırpın.

     3- Üzerine sırasıyla yoğurdu, yumurtaları, çiçek yağını ve tereyağını ekleyip çırpmaya devam edin.

     4-  Elenmiş unu, vanilyayı, kabartma tozunu, karbonatı, kakaoyu ekleyin ve spatula ile yavaşça karıştırın.

     5- Küçük parçalara ayrılmış çikolatayı ilave edin, hamuru muffin kalıplarına eşit olarak dökün.

     6- 35 dakika pişirin, soğuyunca kalıplardan çıkarıp servis yapın.

 
 

4 Ocak 2013 Cuma

ELMALI KEREVİZ SALATASI


    Yılbaşı soframız için sevgili komşum Çiğdem'in yaptığı elmalı kereviz salatası, nefis olmuştu. Bu salatayı uzun süredir yapmamıştım, epey özlemişiz ve hepimiz çok severek yedik.

     
     ELMALI KEREVİZ SALATASI

     1 büyük kereviz
     1 yeşil elma
     1 portakal kabuğu rendesi
     250 gram süzme yoğurt
     2 kaşık mayonez
     yarım limon
     bi tutam tuz
     süsleme için: ceviz, portakal dilimleri 

     1- Derince bir kaba su doldurun ve içine limon suyunu ekleyin.

     2- Kerevizleri ve elmaları limonlu suya rendeleyin ki kararmasınlar.

     3- Süzme yoğurt ve mayoneze tuz ekleyerek iyice ezin. İçine bir portakalın kabuğunu rendeleyin.

     4- Kereviz ve elmayı sıkarak limonlu sudan alın. Yoğurt, mayonez karışımına ekleyerek karıştırın.

     5- Salatanızı servis tabağına alın. Üzerini kıyılmış ceviz ve portakal dilimleri ile süsleyerek servis yapın.


     *Salatanızı portakal dilimlerinin üzerinde servis edebilirsiniz.

3 Ocak 2013 Perşembe

ÇÖP ŞİŞTE MEYVELER

 


 
     Kızımın yılbaşı gecesi misafirlerimize ikram etmek için hazırladığı meyve çubukları. Biz bu şişleri çok eğlenerek yedik.:)) Siz de sevdiğiniz meyvelerle bu tarz sunumlar hazırlayabilirsiniz. (Elma, armut, muz gibi  meyveleri kullanacaksanız, bir süre limonlu suda bekletin ki kararmasınlar.)



2 Ocak 2013 Çarşamba

HAVUÇLU PİLAV


     Pilav tarifi ve ben...  Hani bir efsane vardır ya, "güzel pilav yapan mutfakta her yemeği güzel yapar" diye. Sakın inanmayın, o sadece bir şehir efsanesi. Ben sade pirinç pilavı yapmayı pek sevmem ve sevmediğimden olsa gerek pek de mükemmel pilav yapamam.
     Bu gün tarifini vereceğim havuçlu pilav hem kolay yapılan hem de son derece lezzetli bir pilav.  Ben bile yapabildim.:))  Tarif sevgili Sahrap Soysal'ın, "Sevgilim Akşama Ne Pişirdin?" isimli kitabından:

     HAVUÇLU PİLAV

     2 su bardağı pirinç
     5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
     1 adet orta boy havuç
     1 adet kuru soğan
     1 diş sarımsak
     3 su bardağı sıcak tavuk suyu
     bi tutam tuz

   
     1- Pirinci 2 çay kaşığı tuz eklediğiniz ılık suda en az 1 saat bekletin, bol su ile yıkayın ve süzün.

     2- Dışını kazıdığınız havucu, soyulmuş kuru soğan ve sarımsağı rondo yardımıyla kıyın.

     3- Zeytinyağını pilav tenceresinde kızdırın. Kıydığınız sebzeleri  ekleyip  2-3 dakika kavurun.

     4- Süzdüğünüz pirinci tencereye ilave edin ve sürekli karıştırarak 4-5 dakika daha kavurun.

     5- Pirinç şeffaflaşınca sıcak tavuk suyunu, tuzunu ekleyin.

     6- Pilav suyunu çekince, ocağı iyice kısıp 2-3 dakika daha pişirin.

     7- Ocaktan aldığınız pilav tenceresinin üzerine mutfak havlusu koyun ve 15-20 dakika dinlendirin.

     8- Pilavınızı pirinç tanelerini ezmeden karıştırıp tanelendirin. Sıcak veya ılık servis yapın.