22 Şubat 2013 Cuma

DOĞUM GÜNÜ KAHVALTIM











     Bu gün benim doğum günüm. Kızım annemi, kardeşimi ve arkadaşlarımı çağırıp, benim için sürpriz doğum günü kahvaltısı hazırlamış. Nasıl mutlu olduğumu anlatamam. Bu güzel sofrayı hazırlayan kızıma ve bizimle birlikte olan tüm sevdiklerime çok çok teşekkür ederim. İyi ki varsınız. :))



13 Şubat 2013 Çarşamba

YOĞURTLU ÇİĞ PAZI SALATASI


     Geçtiğimiz yıl Urla'da yürüyüşe çıktığımızda, bir tarlanın kenarında yabani pazıları görüp filizlerinden  üç, dört dal kırmıştım.  Elimde çiçek gibi taşıdığım filizlerle eve geldim. Pazıları atmaya kıyamadım, yemek de yapamazdım çünkü çok azdı. Yapraklarını yıkayıp incecik doğradım. ve tuz döküp elimle hafifçe ovaladım. Sarımsaklı süzme yoğurtla karıştırıp, bir kaşık da zeytinyağı ekledim. Ekmek dilimlerinin üzerine kanepe gibi sürdüm. O akşam misafirliğe gelen kardeşim ve kuzenlerim bayıldılar.
     Bu gün pazardan aldığım pazıları pişirmek için dolaptan çıkardığımda, çoğunun sararmış olduğunu gördüm. Taze olan kısmını ayırdığımda, elimde çok az pazı kaldı. Bunları ne yapsam diye düşünürken, daha önce yaptığım çiğ pazı salatası geldi aklıma. Misafirlerim ve hane halkı tarafından yine çok beğenilince bu tarifi yayınlamaya karar verdim.


     YOĞURTLU ÇİĞ PAZI SALATASI

     yarım demet pazı
     1 kase süzme yoğurt
     1 diş sarımsak
     2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
     bi tutam tuz

     1- Pazı yapraklarını yıkayıp kuruttuktan sonra incecik doğrayın. Tuz ile hafifçe ovalayın.

     2- Sarımsağı ezin ve yoğurda ekleyin. (Kıvamı çok koyu ise biraz su ile açın.)

     3- Pazı yapraklarını,  sarımsaklı yoğurtla iyice karıştırın.

     4- Servis tabağına alıp üzerine zeytinyağı gezdirin, yanında kızarmış ekmek ile servis yapın.

     

5 Şubat 2013 Salı

TÜRK KAHVESİ




     "Gönül ne kahve ister ne kahvehane, gönül sohbet ister kahve bahane." demiş şair. Türk kahvesi, lezzeti ve sunumuyla kendine münhasır tadına doyulmaz bir içecek. Köpüklü pişmiş kahve, özenli bir ikram ve  bu keyfi paylaşabileceğiniz dostlarınız da varsa....


4 Şubat 2013 Pazartesi

DERTLEŞME

     Yemek yapmayı ve yemeyi hep çok sevdim. Pek çok şeyi annemden, çevremdeki arkadaşlarımdan, dostlarımdan, akrabalarımdan öğrendim. Her nerede olursa olsun güzel bir şey yediğimde, nasıl yapıldığını öğrenmeye çalıştım. Pazarda alışveriş ederken bile tarifler aldım. Yemekle ilgili pek çok kitap okudum. Bunları bir gün oturup yazıya dökmek aklımın ucundan bile geçmezdi. 
      "Bi tutam" kızım ve arkadaşlarının isteği ile doğdu, oğlum, eşim ve dostlarımın desteği ile yazılmaya başlandı. Yazdıkça da tahmin edemeyeceğim kadar mutlu olduğumu farkettim.
    Bir yemeği tarif ederken  kimden öğrendiğimi, nereden aldığımı belirtmeye hep dikkat ettim. Yayınladığım her yemek mutfağımda yapıldı ve cep telefonumla resimlenerek "Bi tutam"'da yerini aldı. Yemek kitaplarından denediğim tarifler kitabın ismi ve yazarıyla birlikte verildi. 
    Geçtiğimiz günlerde "Tarhana çorbası" isimli yazımın ve fotoğrafımın kopyalanıp, yayınlandığını öğrendim.  Tarhana ile ilgili uzunca bir giriş yazısı yazmıştım. Blogu tıkladığımda gözlerime inanamadım. Fotoğraf ve yazı aynen alınmış, lütfen  bir- iki cümle  değiştirilmişti.  Böylelerine pirim verilmemesi gerektiğine inandığım için isim yayınlamamaya  karar verdim. Lütfen emeğe saygı duyalım ve alıntıları isimle yayınlayalım.
     
     
    
     
     

1 Şubat 2013 Cuma

VİŞNELİ DAMLA ÇİKOLATALI KEK


    Sevgili arkadaşım  Ayşe'nin yaptığı vişneli, damla çikolatalı kek, tek kelime ile nefis. Çikolata ve vişne bir araya geldiğinde, inanılmaz bir lezzet çıkmış ortaya. Ellerine sağlık sevgili arkadaşım. :))


    VİŞNELİ DAMLA ÇİKOLATALI  KEK

     1 yumurta
     2 çay bardağı şeker
     1,5 çay bardağı yoğurt
     1 su bardağı erimiş tereyağ
     1 çay bardağı damla çikolata
     1 kase vişne (dondurulmuş vişne de olabilir)
     1 paket vanilya
     1 paket kabartma tozu
     Aldığı kadar un (yaklaşık 2 bardak)

 
    1- Fırını 180 dereceye ayarlayın ve çalıştırın.

     2- Yumurta ve şekeri iyice çırpın.

     3- Eritip ılıttığınız tereyağı ve yoğurdu ekleyin, iyice karıştırın.

     4- Damla çikolata ve vanilyayı ekleyin.

     5- Un ve kabartma tozunu birlikte eleyin, karışıma yedirin.

     6- Pişirme tepsisine aldığınız kek hamurunun üzerine vişneleri sıralayın.

     7- Önceden 180 derecede ısıttığınız fırında pişirin.

     8- Kekiniz soğuduktan sonra, üzerine pudra şekeri dökerek servis yapın.