26 Haziran 2013 Çarşamba

BROWNİE - KAKAOLU ISLAK KEK



     Bu kakaolu  keki yapmaya başladığım zaman seksenli yıllardı.  O dönem tarifi aldığım kuzenim brownie yaparken margarin ya da tereyağı kullanıyordu. İlk zamanlar reçeteyi aynen uygulasam da, sıvı yağla yapmaya başladığımdan beri bu keki daha bir sever olduk. Özellikle fındık yağı kullanıldığında çok daha hafif ve lezzetli oluyor. 
     Orijinal tarifte  bir su bardağı süt ilave ediliyor ve üzerine dökmek için bir su bardağı karışım ayrılıyor.  Ben ev halkı daha ıslak bir kek sevdiği için 2 su bardağı süt ekleyip, 2 bardak karışım ayırıyorum. İlk kez yapacaksanız iki halini de deneyin ve damak tadınıza en uygun olanı seçin.
     Daha yoğun çikolata tadı arzu ederseniz, kek hamurunu tepsiye döktükten sonra bir fincan damla çikolata ilave edin. Hatta evde kalmış çikolataları kırıklayın ve karıştırın hamura. Arzu ederseniz yarım bardak kadar dövülmüş ceviz, fındık veya vanilya da ilave edebilirsiniz. 
   Servis ederken üzerine bir top dondurma da çok yakışıyor. Kaloriler mi ?  "Bir dilim brownie yiyemedikten sonra, ne işiniz var spor salonlarında." :)))
 
   
    BROWNİE  (KAKAOLU ISLAK KEK)
 
     4 adet yumurta
     1,5 su bardağı toz şeker
     1 su bardağı sıvı yağ
     1 su bardağı süt
     4 yemek kaşığı kakao
     2 su bardağı un
     1 paket kabartma tozu
   

     1- Fırını 160 dereceye ayarlayıp çalıştırın.

     2-  Yumurta ve şeker mikser yardımıyla çırpın.

     3- Süt, sıvı yağ ve kakaoyu ilave edin ve tüm malzemeler iyice karışıncaya kadar çırpmaya devam edin.

     4- Karışımdan 1 su bardağı ayırın. (Ben bazen bu basamağı atlıyorum. Unutmayın.:)))

     5-  Unu ve kabartma tozunu ekleyin.

     6- Hamuru fırın kabına alın ve batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar pişirin. (15-20 dakika)

     7- Kek pişince fıından çıkarın, kürdanla bir kaç yerinden delin ve ayırdığınız karışımı üzerine dökün.

     8- Ilık veya soğuk olarak servis yapın.
   
   

24 Haziran 2013 Pazartesi

YOĞURTLU ÇİĞ KABAK SALATASI



     Yaşasın kabak mevsimi geldi. !!! "Kabak her mevsim var bu sevinç niye?"  derseniz, benim için çiçeği burnunda yerli kabak çıkmadan kabak mevsimi gelmiş sayılmıyor da ondan. Aslında İzmir sıcak memleket, yerli kabak da neredeyse bir aydır tezgahta yerini aldı. Benim gibi sebze sever birinin bu görüntüye dayanması imkansız tabii ki. Her hafta alıp pişiriyorum ama beni böylesine baştan çıkaran; bu hafta yazlığın bahçesinden kendi ellerimle kopardığım Girit kabakları oldu. 
    Sevgili eşim, her gün özenle baktığı küçük bahçemizin ilk ürünleri toplama mutluluğunu bana bırakmıştı. Kopardığım küçücük iki kabakla; çok sevdiğimiz yoğurtlu ve cevizli çiğ kabak salatası yaptım.  Yaz sıcaklarında serinleten hafif mi hafif bir salata-meze ve inanın siz söylemedikçe hiç kimse çiğ kabak yediğini anlamayacak. :))

     CEVİZLİ - YOĞURTLU ÇİĞ KABAK SALATASI

     2 adet  kabak
     1 kase süzme yoğurt 
     1 diş sarımsak
     yarım demet dereotu
     2-3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
     1 fincan  kıyılmış ceviz
     bi tutam tuz

     
     1- Kabakları yıkayın ve rendenin iri tarafından rendeleyin. (Kabuklarını soymayın.)

     2- Ezilmiş sarımsak, tuz ile yoğurdu iyice karıştırın. ( Kıvamı çok sertse  2 kaşık normal yoğurt ekleyin.)

     3- Dereotunu yıkayın,  kağıt havlu yardımıyla fazla suyunu alın ve ince ince kıyın. 

     4- Cevizleri bıçak ile kıyın. Kabakları, dereotunu ve cevizi karıştırın.

     5- Salatanızı servis tabağına alın. Üzerine sızma zeytinyağı gezdirdikten sonra servis yapın.