26 Temmuz 2013 Cuma

KIYMALI CEVİZLİ BULGURLU BÖREK


     İçi tıpkı içli köfte lezzetinde olan harika bir börek. Bazı tarifler vardır; öğrenir bir-iki kez yapar sonra da unuturuz. Bazıları ise hiç unutulmaz, değişik bir şey yapsam dediğimizde hemen aklımıza geliverir. İşte bu tarif de benim için böyle. Bazen yemek davetlerimde ara sıcak olarak, bazen de çay saatinde misafirlerim için yaptığım bir börek. Her yaptığımda çok sevilen zaman zaman ihmal etsem de yıllardır uyguladığım bir tarif.
     Bu böreğin püf noktası; sıcak servis yapmak. Çünkü fırından çıktığında çıtır çıtır, puf puf olan börekler soğuduğunda yumuşuyor ve pofidik hali yok oluyor. Börekleri sardıktan sonra bir gece buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Size tavsiyem misafirlerinizin gelme saatinde fırına koyduğunuz börekleri dumanı üstünde iken servis etmeniz. İnanın hepsi böreklerinize hayran kalacaklar.:))


     KIYMALI CEVİZLİ BULGURLU BÖREK

     3-4 yufka
     250 gram kıyma
     2 kuru soğan
     1 kahve fincanı bulgur
     yarım çay bardağı dövülmüş ceviz
     8-10 dal maydanoz
     istenirse 1 tatlı kaşığı biber salçası
     1 su bardağı galeta unu
     bi tutam karabiber
     bi tutam tuz

     Yufkaları ıslatmak için:

     2 çorba kaşığı tereyağı
     3-4 çorba kaşığı sıvı yağ
     5-6 çorba kaşığı yoğurt



     1- Soğanları ince ince doğrayın ve kıymayla birlikte kavurun.

     2- Bulguru ve 1 kahve fincanı suyu tencereye ekleyin.

     3- Bulgur şişince tencerenin altını kapatın. (Salça eklemek isterseniz bu aşamada eklemelisiniz.)

     4- Cevizi, doğranmış maydanozu, karabiberi ve tuzu tencereye alıp tüm malzemeyi iyice karıştırın.

     5- Tereyağı eritin, sıvı yağı ve yoğurdu ekleyip karıştırın. Yufkaları dörder parçaya eşit olarak bölün.

     6- Bir parça yufka alın, hazırladığınız karışımdan fırça yardımıyla sürerek nemlendirin.

     7- Yufkanın ıslak tarafı içe gelecek şekilde katlayarak iki kat haline getirin.

     8- Geniş tarafa hazırladığınız içten koyup sigara böreği gibi sıkıca sarın.

     9 - Böreklerin üzerine yoğurtlu sostan sürüp galeta ununa bulayın.

     10 - 180-200 derece fırında 25-30 dakika pişirip sıcak servis yapın.
   
   

24 Temmuz 2013 Çarşamba

FIRINDA MANTAR SOSLU ET


    Fırında mantar soslu et, nefis bir fırın yemeği. Ben bu kez servisinin kolay olması açısından kuşbaşı et ile hazırladım. Siz bonfile veya biftek kullanarak da hazırlayıp, ana yemek olarak konuklarınıza sunabilirsiniz. Mantarlı sosu tavuk yemeklerinde de kullanabilirsiniz. Eğer mantar sevmiyorsanız, aynı sosu mantar kullanmadan hazırlayabilirsiniz.
     
   
     FIRINDA MANTAR SOSLU ET

     1 kg kuşbaşı et
     1 paket mantar (400 gram)
     2 çorba kaşığı sıvı yağ
     2 çorba kaşığı un
     1 paket krema
     yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri (istenirse)
     bi tutam karabiber
     bi tutam tuz


     1- Kuşbaşı et veya biftekleri yayvan bir tencereye alın.

     2- Kısık ateşte, etler suyunu salıp çekene ve yumuşayana kadar pişirin. (Yaklaşık 1,5 saat)

     3- Tuzunu ekleyin ve fırın kabına alın.

     4- Mantarları akan musluk altında hızlıca yıkayın ve ince ince dilimleyin.

     5- Wok tava veya geniş bir tencerede 2 çorba kaşığı sıvı yağı kızdırın.

     6- Yüksek ateşte mantarlar suyunu salıp çekinceye kadar, karıştırarak soteleyin.

     7- Mantarların üzerine unu serpin, karıştırın.

     8- Kremayı tavaya boşaltıp karıştırın. Sosun kıvamı boza kıvamından koyu ise biraz süt ekleyin.

     9- Tuz ve karabiber ekleyin ve etin üzerine eşit olarak dökün.

     10- Fırını 180-200 derecede ısıtın. Tepsiyi fırına alın ve mantarlar hafifçe kızarana kadar pişirin.

     11-  Arzu ederseniz kaşar peyniri serpin ve 10 dakika daha pişirin. Sıcak servis yapın.


23 Temmuz 2013 Salı

GALETA UNLU TATLI


    Kimimiz sütlü tatlı severiz, kimimiz şerbetli. Bazı tatlılar; çay saatinde iyi gider, ama yemek sonrasına pek uymaz. İşte hem sütlü, hem şerbetli tatlı sevenlere hitap eden; yemek davetlerinizde, çayın - kahvenin yanında ikram edebileceğiniz bir tatlı.
     Üç aşamalı bir tatlı olması gözünüzü korkutmasın. Tüm maddeleri adım adım uygulayın ve ne kadar kolay olduğunu görün.
 

     GALETA UNLU TATLI

     ŞURUP İÇİN
     1,5 bardak toz şeker
     1,5 bardak su
 
     KEK TABANI İÇİN
     3 yumurta
     yarım su bardağı toz şeker
     1 su bardağı sıvı yağ
     1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
     yarım su bardağı hindistan cevizi
     1 su bardağı galeta unu
     1 paket kabartma tozu

     MUHALLEBİ İÇİN
     1 kg süt
     yarım bardak şeker
     1 kahve fincanı un
     1 su bardağından bir parmak eksik mısır nişastası
     vanilya veya damla sakızı


     1- Toz şeker ve suyu küçük bir tencereye alıp bir taşım kaynatın. Soğumaya bırakın.

     2 - Fırını 160 dereceye ayarlayın ve çalıştırın.

     3 - Tabanı yapmak için; 3 yumurta ve yarım bardak  toz şekeri çırpın.

     4- Kek tabanı için verilen tüm malzemeleri ilave edin ve iyice karıştırın.

     5- Karışımı  büyük boy bir tepsiye dökün. Yaklaşık 15 dakika pişirin. Kürdanla kontrol edin.

     6- Kek tabanı pişer pişmez, soğuyan şurubu üzerine dökün.

     7- Muhallebi için tüm malzemeleri derince bir tencereye alın ve karıştırın.

     8- Tencereyi ocağa alın. Sürekli karıştırarak koyulaşıp göz göz olana kadar pişirin.

     9- Pişen muhallebiyi, tatlının üzerine dökün. En üste dövülmüş ceviz serpin.

     10- Oda sıcaklığına gelen tatlıyı buzdolabına alın. Mümkünse bir gece buzdolabında bekletin.

   
   

   

20 Temmuz 2013 Cumartesi

SOYA SOSLU BALLI TAVUK


 
     "Bal ve tavuk mu ?" demeyin, deneyin. Tavuklar çıtır çıtır kızarıyor, içi yumuşacık oluyor ve inanın bal tadı filan almıyorsunuz. Misafirlerinize ana yemek olarak sunulabilecek olan bu tavuk yemeği; sosu ile birlikte bir gece dolapta bekletilirse çok daha lezzetli oluyor. Yemek davetinden bir gün önce hazırlanıp, misafirler gelmeden hemen önce fırına atılıveren pratik mi pratik bir tarif.
     Ben herhangi bir baharat, hatta tuz dahi kullanmadım. Bildiğiniz gibi soya sosu oldukça tuzlu bir sos ve sosun tuzu yeterli oluyor. Baharat kullanarak farklı lezzetler de elde etmeniz mümkün. 
     

     SOYA SOSLU BALLI TAVUK

     8-10 adet tavuk baget veya kalça
     yarım çay bardağı soya sosu
     2 çorba kaşığı bal


     1- Soya sosunu derin bir kaba alın. İçine balı ilave ederek iyice karıştırın.

     2- Tavuk parçalarını yıkayın ve kurulayın. 

     3- Sos ile tavukları iyice karıştırın ve bir gece buzdolabında bekletin.

     4- Tavuk bagetleri dolaptan alıp fırın poşetine yerleştirin.

     5- Fırını 180/200 derecede  çalıştırın. Fırın ısınınca tepsiyi fırına sürün.

     6- Tavukların  üzeri kızarıncaya kadar pişirin. (Yaklaşık 20-25 dakika) Sıcak servis yapın.