20 Şubat 2014 Perşembe

HAŞHAŞLI REVANİ

   

     Haşhaşlı revani; çiğnedikçe çıtır çıtır ağızda patlayan lezzeti ile nefis bir tatlı. Yıllar önce bir arkadaşım sarı haşhaşla yapmıştı. Normal bir revani beklerken, sürpriz bir lezzetle karşılaşınca bir hayli şaşırmıştım. Sonra epey popüler bir tatlı oldu kendisi. Siz ister mavi isterseniz sarı haşhaş kullanın ama mutlaka bu lezzeti deneyin.
     Haşhaşlı revaniyi sade olarak, bir top dondurma veya kaymak ile servis edebilirsiniz. Üzerine çırpılmış krem şanti sürebilirsiniz. Evde yapılmış muhallebi veya vanilyalı puding dökebilirsiniz.
    Ben üstüne hindistan cevizini çok yakıştırdım. Dövülmüş ceviz, badem gibi farklı malzemeler de kullanabilirsiniz. 


     HAŞHAŞLI REVANİ

     4 yumurta
     1 su bardağı toz şeker
     1 su bardağı haşhaş tohumu
     1 su bardağı irmik
     1 su bardağıu sıvı yağ
     1 su bardağı un    

     ŞURUBU İÇİN
 
     1,5 su bardağı toz şeker
     3 su bardağı su

     ÜZERİ İÇİN
   
     1 paket vanilyalı puding
      Süt

     1- Şurup için şeker ve suyu bir tencereye alın. Bir taşım kaynatıp ılımaya bırakın.

     2- Fırını 180 dereceye ayarlayın ve çalıştırın.

     3- Yumurtaları karıştırma kabına kırın, şekeri ekleyin ve mikser ile iyice çırpın.

     4- Diğer malzemeler ekleyip karıştırın. Orta boy bir tepsiye dökün, ısınan fırına koyun.

     5- Üstü pembeleşince fırından alıp şurubu üstüne dökün.

     6- Vanilyalı pudingi üzerindeki tarife uygun olarak pişirip, üzerine dökün.

     7- En üstüne hindistan cevizi serperek buzdolabına alın. Soğuk servis yapın.


  

18 Şubat 2014 Salı

KAHVALTILIK ÇEMEN



     Bizim evde yıllardır yapılan ve bizim "çemen" ismini verdiğimiz ama içinde çemen otu olmayan kahvaltılık salçamızın tarifidir.:))


     KAHVALTILIK ÇEMEN

     4 çorba kaşığı domates salçası
     2 kaşık biber salçası (istenirse acı olabilir)
     1 su bardağı ceviz
     1 diş sarımsak
     1 kahve fincanı sızma zeytinyağı
     yarım çay kaşığı karabiber
     yarım çay kaşığı kekik
     1 çay kaşığı kimyon
     1 çay kaşığı toz kırmızı biber

     1- Cevizleri mutfak robotu ile ince çekin, sarımsağı ezin.

     2- Tüm malzemeyi iyice karıştırın. Salçalar tuzsuz ise tuz ilave edin.

     3- Lezzet kontrolü yapın. Hazırladığınız çemeni kapalı bir kaba alıp buzdolabına alın.

     4- Servisten önce bir gece dolapta bekletin ki tüm lezzetler birbirine geçsin.


   
   
   

14 Şubat 2014 Cuma

MOZAİK PASTA


   
 
     Mozaik pasta çocuk - büyük herkesin severek yediği bir lezzet. Sevmeyen var mı bilmem ama hemen  her anne mozaik pasta yapar, anne pastasıdır. Dışarıda yenen mozaik hiç bir zaman aynı zevki vermez, bu nedenle de evde yapılıp evde yenmelidir.
     Zaman zaman kendisini unutsak da, eski lezzetler hiç bir zaman tamamen unutulmuyor. Özellikle kızımın mozaik krizi tuttuğunda, bir kaç kez arka arkaya yapılır bizim evde. Yapıldığı ilk gün hemen biter, tekrar yapılır. Ta ki buzluğun köşesinde bir parça unutulmaya terkedilene kadar. Bu parça artık tatmin olunduğunun göstergesidir.:))
     Biz klasik şeklini çok seviyoruz ama zaman içinde içine katılan farklı malzemelerle çeşitlenmiştir. Değişik lezzetler elde etmek için, aşağıda verdiğim tarife limon veya portakal kabuğu, dövülmüş badem-ceviz-fıstık, çikolata kırığı gibi eklemeler yapabilirsiniz. Hatta bir kaşık likör (acı badem, kahve) ilave edebilirsiniz. Servisten önce üzerine çikolata sosu, hindistan cevizi serpebilirsiniz. 


      MOZAİK PASTA

     4 paket petibör bisküvi
     4-5 çorba kaşığı kakao
     2 su bardağı süt
     100 gram tereyağı (3-4 çorba kaşığı)
     1 su bardağı pudra şekeri
     1 paket vanilya
     1 yumurta (istenirse)

     1- Tereyağı hafif ısıda eritin, kakao ve pudra şekerini, vanilyayı, yumurtayı koyup iyice  karıştırın.

     2- Bisküvileri derin bir kaba kırıklayın, hazırladığınız karışımı bisküvilerin üzerine dökün.

     3- Tüm malzemeleri karıştırın.Strech film ile kapladığınız bir kalıba dökün.

     4- Hafifçe bastırarak şekil verin. Buzdolabının dondurucu kısmında bekletin.

     5- Servisten bir saat önce buzdolabına alın ve dilimleyerek servis yapın.


   



   

   

12 Şubat 2014 Çarşamba

FIRINDA SUCUKLU KAŞARLI EKMEK



     Bayat ekmekleri kullanarak, sabah kahvaltılarınızı bir ziyafete dönüştürebilirsiniz. "Bayat ekmekleri nasıl değerlendirsem?"  diye düşünmenize gerek kalmayacak, hatta bir daha yapabilmek için ekmeklerin bayatlamalarını bekliyor olacaksınız.

     1- Ekmek dilimlerinin üzerine ince bir kat domates salçası sürün.

     2- Her bir dilime,  2-3 dilim sucuk, bir dilim domates koyun.

     3- En üst katman olarak, birer dilim kaşar kullanın.

     4- 180-200 derecede ısıttığınız fırında kaşar peynirleri eriyene kadar kızartın.


8 Şubat 2014 Cumartesi

KARAMELLİ ETİMEK TATLISI


   

     Karamelli etimek tatlısı; yıllardır zaman zaman yaptığım ve her yaptığımda bir kez daha sevdiğim bir tatlı. Hem şerbetli tatlı sevenlerin, hem sütlü tatlı sevenlerin damak tadına hitap ettiği için, hemen herkes tarafından beğeniliyor. 
     Tatlıyı yapmak son derece kolay. Ancak minik bir püf noktası var ki, dikkat edilmediği takdirde sonuç çok başarılı olamayabiliyor. Bu da; şekeri karamelize ederken yakmamak. Yanan şeker acılaştığı için, karamelize işlemi kısık ateşte yapılmalı. Şeker hafif sararıp bal rengini alır almaz suyu eklenmeli.
     Dilerseniz muhallebiye; vanilya veya damla sakızı ekleyebilirsiniz. Servis esnasında üzerine; dövülmüş ceviz, fındık, badem, antep fıstığı serpebilirsiniz. Bunlar benim ilk aklıma geliveren öneriler. Siz damak tadınıza göre istediğiniz eklemeleri yapabilirsiniz.


     KARAMELLİ EKMEK TATLISI

     1 paket tuzsuz etimek
     2,5 su bardağı toz şeker
     2,5 su bardağı su

     MUHALLEBİ İÇİN

     1 kg süt
     4 çorba kaşığı toz şeker
     4 çorba kaşığı un
     2 çorba kaşığı tuzsuz tereyağ

     1- Şekeri tencereye alın ve hiç su koymadan, kısık ateşte ara ara karıştırarak eritin.

     2- Şeker eriyip hafifçe sararıp bal rengi olunca, suyu dikkatlice dökün.(Dikkat edin sıçrıyor!)

     3- Bir taşım kaynatın, karamel eridiğinde altını kapatın.

     4- Hazırladığınız karamelli şerbeti, tepsiye dizdiğiniz etimeklerin üzerine dökün.

     5- Muhallebi için süt, un ve şekeri tencereye alın. Göz göz olana kadar karıştırarak pişirin.

     6- Tencereyi ocaktan alın, içine tereyağı ilave edin. Mikser ile beş dakika çırpın.

     7- Muhallebiyi, etimeklerin üzerine dökün. Oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına alın.

     8- Üzerine dövülmüş fındık, ceviz vs. serperek soğuk servis yapın.


    Etimekleri tepsiye dizin.



    Hazırladığınız karamelli şerbeti, tepsiye dizdiğiniz etimeklerin üzerine dökün.


   

   Muhallebiyi, etimeklerin üzerine dökün.




    Üzerine dövülmüş fındık, ceviz vs. serperek soğuk servis yapın.


3 Şubat 2014 Pazartesi

WAFFLE TARİFİ



     Waffle; son yıllarda, özellikle gençler arasında oldukça popüler. Büyük şehirlerde, neredeyse her köşe başında bir waffle dükkanına rastlamak mümkün. Göz alıcı vitrinlerinde, seçmekte zorlandığımız; çikolata sosları, meyve çeşitleri, şekerlemeler, kuru yemişlerle son derece cazip dükkanlar bunlar. 
     Evde waffle yapmak da, son derece kolay aslında. Waffle makinanız yok ise; tost makinesi, hatta bir tavada bile waffle pişirebilirsiniz. Waffle hamurunu pişirin, üzerine çikolata sosu sürün, istediğiniz meyvelerden doğrayıp ilave edin. En üste biraz dövülmüş kuruyemiş serpin ve bu lezzetin tadına varın. 
     Bana göre en çok yakışan meyveler; çilek, kivi, muz. Çikolata sos olmazsa olmazı. İster beyaz, ister bitter çikolata kullanın. Çikolata sos yapmakla uğraşamam diyenler, nutella kullanabilirsiniz. Dövülmüş fındık, ceviz gibi kuru yemişler de çok yakışıyor. Hatta reçel, bal, tahin pekmez gibi lezzetleri de deneyebilirsiniz.
    
     WAFFLE TARİFİ

     2 yumurta
     1 su bardağı süt
     1/4 su bardağı sıvı yağ (çeyrek)
     1,5 su bardağı un
     1 çorba kaşığı toz şeker
     1 fiske tuz
     1 paket hamur kabartma tozu


     1- Kabartma tozu hariç tüm malzemeyi bir çırpma kabına alın. Mikser yardımıyla iyice çırpın.

     2- Kabartma tozunu ilave edin.

     3- Waffle makinesi, tost makinesi veya yapışmaz yüzeyli bir tavada krep gibi pişirin.

     4- Üzerine istediğiniz malzemeleri ekleyerek servis yapın.