31 Ekim 2012 Çarşamba

TUZDA BALIK

  
 

    Yemekle çok haşır neşir olmama rağmen, bazı tariflerden hep uzak durmuşumdur. Tuzda balık; denemeden önce çok zor zannettiğim, gözümü korkutan bir balık pişirme yöntemiydi. Ta ki bir gün denemek zorunda kalana kadar.
     Pek çoğunuz gibi ben de televizyonlarda yayınlanan yemek programlarına oldukça meraklıyım. Tuzda balığın yapılışını Özgür Şef'in programında izlemiştim. Sevgili Özgür Şef o kadar basit ve pratik anlattı ki.. Restoranlarda üstü alevli şekilde getirilip son derece gösterişli bir şekilde servis edildiği için olsa gerek gözümde büyüttüğüm tuzda balığın, bu kadar kolay olduğuna inanamadım. 
     Bir hafta sonu eşim iki sinarit balığını getirdi. Hava çok soğuk olduğu için, yazlığa gidip balıkları mangalda pişiremedik. "Balıkları nasıl pişirebilirim?" diye düşünürken, aklıma televizyonda izlediğim tuzda balık geldi.Ve ilk kez o tuzda balık yaptım. Gerçekten şef haklıydı, son derece kolaydı ve tadı inanılmazdı. Tuzun içinde pişmesine rağmen içine bir gram tuz almamıştı, yağ ilave edilmediği için son derece hafifti. Balığın eti kurumadığı için sulu suluydu. Tuz balığın kokusunu aldığı için, balık sevmeyen kızım bile büyük bir zevkle yedi.
      Gelelim bu harika balık pişirme yönteminin püf noktalarına. Levrek, kefal, sinarit, granyöz, lağos ve çipura benim denediğim balık çeşitleri. Ne balığı kullanırsanız kullanın hepsi de çok güzel oluyor, fakat iyi sonuç alabilmek için kullandığınız balık büyükçe olmalı. 1-1,5 kiloluk balıkla daha başarılı sonuç alınıyor. Balığı temizlerken pullarının üzerinde kalması, tuzun içine işlememesi için önemli. Balıkçınıza tuzda balık pişireceğinizi ve pulların temizlenmemesi gerektiğini söylemeyi unutmazsanız iyi olur. 
    Dikkat etmeniz gereken bir küçük ayrıntı da, tepsiye bir-iki kat pişirme kağıdı sermeyi unutmamak. Ben bu püf noktasını bilmediğim için, ilk denememde üç gün tepsi yıkamakla uğraştım. Yumurta beyazı ve tuz inşaat harcı gibi olup tepsiye yapışmıştı:)) 
     Kullanacağınız tuz; turşuluk tuz veya öğütülmemiş tuz olabilir. Ama çok iri olmamasına dikkat edin. Balıkları tuz ile kaplarken karın kısmına tuz girip balığın tuzlu olmasına neden olabilir. Bunu önlemek için, balığın karın kısmını pişirme kağıdı ile kapatabilirsiniz. Balığın kuyruğu dahil hiç açık noktası kalmamasına dikkat ederseniz daha iyi sonuç alırsınız. Balığınız 1-1,5 kilogramdan daha büyük ise pişme süresini biraz daha uzun tutmalısınız.

   TUZDA BALIK

    1 kg iri tuz
    2 yumurta beyazı
    1 veya1,5 kg'lık balık
    pişirme kağıdı:))


     1- Tuzu derin bir kaseye alın ve yumurta beyazlarıyla hamur şekline gelene kadar yoğurun. 

     2- Tepsiye yağlı kağıt serin. (Bu basamak son derece önemli)

     3- Bir miktar harç alın, incecik yayarak balığın sığabileceği bir yatak hazırlayın.

     4- Balığı harcın üstüne yatırın ve kalan harcı üstünü tamamen kapatın.

     5- Önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında 30-35 dakika pişirin.

     6- Pişme sırasında sertleşen tuzu bir çekiç ve bıçak yardımı ile parçalayın.

     7- Balığın derisini dikkatlice alın ve dağıtmamaya özen göstererek servis yapın.


         
              
     Tuz ve yumurta aklarını yoğurarak bir harç hazırlayın.




       
      Yağlı kağıt serilmiş tepsiye harçtan incecik yayın, balığı üzerine yatırın.




   
     Harcın kalanı ile balığı tamamen kaplayın.




   
     Balığı fırına koyup pişirin.




     Harcı kırıp balığın derisini soyun, dağıtmamaya özen göstererek servis yapın.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder