26 Temmuz 2013 Cuma

KIYMALI CEVİZLİ BULGURLU BÖREK


     İçi tıpkı içli köfte lezzetinde olan harika bir börek. Bazı tarifler vardır; öğrenir bir-iki kez yapar sonra da unuturuz. Bazıları ise hiç unutulmaz, değişik bir şey yapsam dediğimizde hemen aklımıza geliverir. İşte bu tarif de benim için böyle. Bazen yemek davetlerimde ara sıcak olarak, bazen de çay saatinde misafirlerim için yaptığım bir börek. Her yaptığımda çok sevilen zaman zaman ihmal etsem de yıllardır uyguladığım bir tarif.
     Bu böreğin püf noktası; sıcak servis yapmak. Çünkü fırından çıktığında çıtır çıtır, puf puf olan börekler soğuduğunda yumuşuyor ve pofidik hali yok oluyor. Börekleri sardıktan sonra bir gece buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Size tavsiyem misafirlerinizin gelme saatinde fırına koyduğunuz börekleri dumanı üstünde iken servis etmeniz. İnanın hepsi böreklerinize hayran kalacaklar.:))


     KIYMALI CEVİZLİ BULGURLU BÖREK

     3-4 yufka
     250 gram kıyma
     2 kuru soğan
     1 kahve fincanı bulgur
     yarım çay bardağı dövülmüş ceviz
     8-10 dal maydanoz
     istenirse 1 tatlı kaşığı biber salçası
     1 su bardağı galeta unu
     bi tutam karabiber
     bi tutam tuz

     Yufkaları ıslatmak için:

     2 çorba kaşığı tereyağı
     3-4 çorba kaşığı sıvı yağ
     5-6 çorba kaşığı yoğurt



     1- Soğanları ince ince doğrayın ve kıymayla birlikte kavurun.

     2- Bulguru ve 1 kahve fincanı suyu tencereye ekleyin.

     3- Bulgur şişince tencerenin altını kapatın. (Salça eklemek isterseniz bu aşamada eklemelisiniz.)

     4- Cevizi, doğranmış maydanozu, karabiberi ve tuzu tencereye alıp tüm malzemeyi iyice karıştırın.

     5- Tereyağı eritin, sıvı yağı ve yoğurdu ekleyip karıştırın. Yufkaları dörder parçaya eşit olarak bölün.

     6- Bir parça yufka alın, hazırladığınız karışımdan fırça yardımıyla sürerek nemlendirin.

     7- Yufkanın ıslak tarafı içe gelecek şekilde katlayarak iki kat haline getirin.

     8- Geniş tarafa hazırladığınız içten koyup sigara böreği gibi sıkıca sarın.

     9 - Böreklerin üzerine yoğurtlu sostan sürüp galeta ununa bulayın.

     10 - 180-200 derece fırında 25-30 dakika pişirip sıcak servis yapın.
   
   
Yorum Gönder