29 Mart 2013 Cuma

MERCİMEKLİ KÖFTE


 

     Mercimekli köfte yapmak benim mutfakta en başarılı olduğum konulardan biriymiş. Pek mütevazi bir cümle olmadı biliyorum ama bunu ben söylemiyorum, söyleyenlerin yalancısıyım.
    Mercimekli köfteyi ilk yaptığımda sanırım lise çağlarındaydım. Leman Cılızoğlu Eryılmaz'a ait, "Kolay ve ekonomik yemekler" isimli  ve hala elimin altından eksik etmediğim kitaptan denemiştim.
    Bu konuda kendimi geliştirmemi sağlayanlar ise kızım Dilek'in, Didim-Akbük'deki yazlık arkadaşları olsa gerek. Beni görür görmez "Sema teyze mercimekli köfte." diye seslenen bir grup. Grup dedimse üç, beş  kişi gelmesin aklınıza, abartısız otuz küsur kişilik bir grup. Ölçümüz de öyle fincan, bardak filan değil. Bir kilo, bir buçuk kilo mercimekten yapılan, yoğuracak kap bulunamadığı için siniye dökülüp yoğrulan, tepsilere sıkılıp plaja götürülen ve orada kaşla göz arasında tüketilen bir mercimekli köfteden söz ediyorum.
     Şimdi o gruptakilerin her biri Türkiye'nin değişik illerinde iş hayatına atıldılar. İçlerinden o günleri ve mercimekli köfteyi özleyenler için, tarifi vermek istiyorum. :))

    * Mercimekli köftenin lezzetli olmasını ve kolay kıvam almasını sağlayan püf noktam; mercimeği haşlarken içine rendelediğim bir adet patatestir.

     * Mercimeği çorba kıvamı gibi  ezilinceye kadar haşlarsanız, mercimekli köftenizin kıvamı daha güzel olur.

     * Ben mercimekli köfte yaparken taze soğan kullanmam, taze soğan kullanıldığında hemen tüketilmeli.

     * Salçalar tuzlu ise, tuz kullanımında dikkatli olun.

    * Limon suyu yerine sumak ya da nar ekşisi de kullanabilirsiniz. Sumak ve nar ekşisi köftelerin rengini koyulaştırdığı için ben limon suyunu tercih ediyorum.

     * Acı sevenlerdenseniz pul biber ilave ederek köftenizi yoğurabilirsiniz.

     * Mercimekli köfteye en çok yakışan yeşillikler marul ve roka ile servis yapabilirsiniz.

     * Bulgurlu lezzetlerin olmazsa olmazı turşuyu da serviste unutmayın lütfen.


     MERCİMEKLİ KÖFTE

     1 su bardağı kırmızı mercimek                          1/2 çay kaşığı karabiber   
     1 su bardağı ince bulgur                                        1/2 çay kaşığı kimyon
     2 su bardağı su                                                          1 çay kaşığı kırmızı biber
     1 patates                                                                       1 limon suyu
     1 büyük kuru soğan                                                 bi tutam tuz
     1 çay bardağı zeytinyağı                                        1 demet maydanoz
     2 kaşık salça (biber+domates)                            1/2 demet dereotu                           
   

     1- Ayıklanıp yıkanmış mercimeğin içine bir patates rendeleyin ve su ilave edilerek haşlamaya bırakın.

     2- Doğranmış soğanları yağda hafifçe kavurun. Salça ve baharatları ilave edip karıştırın ve ocaktan alın.

    3- Haşlanan mercimeğe bulguru ilave edin. Karıştırıp ağzını kapatın, 15-20 dakika dinlenmeye bırakın.

     4- Bu arada dereotu ve maydanozu yıkayın, incecik kıyın.

     5- Mercimekli karışımı bir kaba alın. Kavrulmuş soğanları, tuzu, limon suyunu koyup yoğurun.

     6- Doğradığınız yeşillikleri ilave edip karıştırın. Tadını kontrol etmeye başlayın. :))

     7- Elinizi hafifçe ıslatarak köfte şekli verin ve mümkünse hemen servis yapın.


2 yorum:

En İyi Yemek Siteleri dedi ki...

Merhabalar,
En iyi yemek sitelerini toparladığım bir yemek sitesi kütüphanesi oluşturdum:)
Listemde siz de varsınız, bilgilendirmek istedim.
Çalışmalarınızda başarılar...
Ziyaret etmek isterseniz:
En İyi Yemek Siteleri

Sema Çoban dedi ki...

Merhaba,
En kısa sürede sitenizi ziyaret edeceğim. Çok teşekkür ederim. :)