12 Mart 2013 Salı

MAYASIZ SIVIYAĞLI POĞAÇA


     Poğaça denilince benim aklıma ilk gelen; çocukluğumdan bu yana severek tükettiğim ve çocuklarım tarafından da çok sevilen, annemin mayasız peynirli poğaçaları gelir. Klasik beyaz peynirli bu poğaçalar çok kısa sürede hazırlanabiliyor ve bir-iki gün tazeliğini koruyor. Sıvı yağ kullanıldığı için yumuşak ve son derece hafif bir hamuru var.
    Annem ilk poğaça yapma deneyiminde epey zorlanmış. Arkadaşı ile birlikte yoğurdukları hamurdan, ceviz büyüklüğünde parçalar alıp nasıl tek tek oklava ile açtıklarını ve çay bardağı ile keserek eşit büyüklükte poğaçalar yapmaya çalıştıklarını hala anlatır.Sonraları mutfakta son derece hızlı ve pratik olan annemin ilk poğaçaları bir hayli vaktini almış. :)) Dilerim tarif işinize yarar ve siz son derece kolay ve lezzetli poğaçalar yapabilirsiniz.
    
     * Sıvı yağ olarak zeytinyağı, mısır özü, ayçiçek yağı ve fındık yağı kullanabilirsiniz.

     * Beyaz peynir yerine lor peyniri, çökelek, tulum peyniri kullanabilirsiniz.

     * İç harcına kuru nane, karabiber, pul biber, toz kırmızı biber gibi baharatlar ekleyebilirsiniz.

     * Hamura yarım çay kaşığı mahlep ilave edip yoğurabilirsiniz.

     * İç malzemede ince kıydığınız maydanoz, dereotu, taze nane gibi yeşillikler kullanabilirsiniz.

     * Poğaçanın üzerine susam veya çörek otu serperek  görüntüyü ve lezzeti zenginleştirebilirsiniz.

     * Aşağıda verilen malzeme miktarı 12-15 adet poğaça içindir. Miktarı azaltıp çoğaltabilirsiniz.


      MAYASIZ SIVIYAĞLI POĞAÇA

     yarım su bardağı zeytinyağı
     1 su bardağı yoğurt
     3 su bardağı un
     1 paket kabartma tozu

     İçi için

     250 gram beyaz peynir
     2-3 dal kıyılmış maydanoz
     1 adet yumurta (Beyazı iç harcına karıştırılacak, sarısı poğaçaların üstüne sürülecek.)
     bi tutam şeker
     bi tutam tuz

     1 - Peyniri çatal yardımı ile ezin, ince kıyılmış maydanoz ve yumurta beyazı ile karıştırın.

     2 - Yağ, yoğurt, un, kabartma tozu, tuz ve şekeri iyice yoğurun.

     3 -  Hamuru üstü örtülü olarak 15 dakika dinlendirin.

     4 - Fırını 180 dereceye ayarlayın ve çalıştırın.

     5 - Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın, el ile bastırarak çay tabağı büyüklüğünde açın.

     6 - Ortalarına iç harcından bir tatlı kaşığı kadar koyun ve kapatın.

     7 - Kenarları iyice bastırarak yapıştırın, yağlanmış fırın tepsisine sıralayın.

     8 - Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Arzu ederseniz susam ya da çörek otu serpin.

     9 - Poğaçalarınız pembeleşene kadar pişirin. Sıcak servis yapın.

Yorum Gönder