4 Mart 2013 Pazartesi

SÜTLAÇ



     Sütlaç; en güzeli her zaman annelerimiz tarafından yapılan, nefis bir lezzet. Süt, pirinç, şeker ile hazırlanan, gece- gündüz her saatte zevkle yenen, son bir kase kalmışsa kimin yiyeceği ile ilgili mücadele gerektiren tam bir aile tatlısı. Aile tatlısı, çünkü dışarıda yenen sütlaç evde yapılan sütlacın lezzetini hiç bir zaman yakalayamıyor.
     Bol pirinçlisi-az pirinçlisi, şekerlisi-tuzlusu, tarçınlısı-portakal kabuklusu, damla sakızlısı.....saymakla bitmez. Hepimizin kendi damak tadımıza göre bir sütlaç tercihimiz var. Ve en güzeli de her zaman annelerimizin yaptığı bence.
    Geçen pazar maaile bizim evdeydik. Minik yeğenim, "Anneanne sütlaç istiyorum."  deyince hepimiz heyecanlandık ve anneme koca bir tencere sütlaç yaptırdık. Kızım bol pirinçli, ben portakal kabuklu , kardeşim bol şekerli olsun istedik. Hiç birimizi kırmadan harika bir sütlaç yaptı. Elleri dert görmesin, biz yerken çok mutlu olduk. Günün sonunda dolapta yalnızca bir kase tatlı kalması yine çok ilginçti. Son kaseyi  kim mi yedi ? Sizce.. :))

     * Taze süt, bulamazsanız günlük sütü tercih edin. Uzun ömürlü sütler aynı lezzeti vermiyor.

     * Biz pirinci bol seviyoruz. İsterseniz pirinç miktarını azaltabilirsiniz.

     * Sütlacın kıvamı çok suluysa, 1 çorba kaşığı pirinç ununu soğuk su ile ezerek ekleyebilirsiniz. 

     * Portakal kabuğu sütlaca çok yakışıyor. İsterseniz pişerken bir, iki dilim atıp sonra içinden alın.

     *  Bir parça damla sakızını ezip pişme sırasında sütlaca ilave edebilirsiniz.

     * Şeker miktarını isteğe göre azaltıp, arttırabilirsiniz.

     * Servis ederken üzerine; tarçın, hindistan cevizi, antep fıstığı, dövülmüş ceviz ekleyebilirsiniz.

     
      SÜTLAÇ TARİFİ  (4 kişilik)

     1 küçük su bardağı pirinç
     3 su bardağı su
     5 su bardağı süt
     2 su bardağı toz şeker
     1 tatlı kaşığı pirinç unu +1 su bardağı su
     bir fiske tuz


     1- Pirinci yıkayın ve 3 su bardağı su ile kısık ateşte haşlayın.

     2- Pirinçler uzayıp tüm suyu çekince, soğuk sütü ilave edin.

     3- Sık sık karıştırarak, pirinçler iyice yumuşayıp helmelenene  kadar kaynatın.

     4- Şeker ve bir fiske tuzu ilave edin.

     5- Şeker eriyince, bir bardak su ile karıştırdığınız pirinç ununu tencereye ekleyin.

     6- Yeniden kaynayıp  koyulaşınca  altını kapatın.

     7- Kaselere paylaştırın. Mümkünse buzdolabında bir gece dinlendirin.

     8- Üzerine tarçın serperek, soğuk servis yapın.


Yorum Gönder