5 Mart 2013 Salı

KOKULU BİBER




    Kokulu biber; zeytinyağı ile karıştırıp ekmeğinizi batırabileceğiniz bir ön atıştırmalık.  Adana'lı bir tanıdığım hediye ettiğinde tanıştık bu lezzetle. Kendisi evinde hazırlamıştı ve ismini ilk kez duyduğum bu karışımı biz çok sevdik. Üzerine eklenen sızma zeytinyağı ile kahvaltı sofralarında, hatta davet sofralarında servis edebileceğiniz bu karışımın tarifini hemen aldım.
   Kokulu biberin en önemli özelliği; içindeki baharatların ve tohumların tek tek kavrulması. Bu işlemin açık havada yapılmasında yarar var. Aksi takdirde, ortaya çıkan koku epey rahatsız edici olabiliyor. Kavurma işleminin de dikkatli yapılması gerekiyor, çünkü baharatlar fazla kavrulduğunda kolayca yanıyor ve acılaşıyor. Bu nedenle, tüm baharatlar tek tek ve kısık ateşte hafifçe kavrulmalı. Ağzı sıkı sıkı kapatılmış kavanozda uzun süre saklanabiliyor.


     KOKULU BİBER

    2,5 bardak mısır unu
    1 bardak yer fıstığı
    1 bardak susam
    1 çay bardağı kimyon
    1 çay bardağı pul biber
    1 çay bardağı kekik
    2 su bardağı toz kırmızı biber

    1- Geniş bir tavada tek tek tüm baharatlar ve susamı hafifçe kavurun.

    2- Yer fıstığını, pembeleşene kadar karıştırarak kavurun.

    3- Yer fıstığı, susam, pul biber ve kekiği blender yardımıyla ezin.

    4- Tüm malzeme iyice karıştırın. (Ağzını sıkı kapanan kavanozda saklayın.)

    5- Tüketeceğiniz kadar kokulu biberi tabağa alın, üzerine sızma zeytinyağı ekleyin.


Hiç yorum yok: