26 Mayıs 2012 Cumartesi

SÜTLÜ İRMİK TATLISI



        DEĞİŞ TONTON

    Bir zamanlar Tonton Ailesi diye bir çizgi film vardı. Tontonlar, "Değiş tonton" denilince, şekillerini değiştirip istedikleri şekle giriyorlardı. Böyle bir sütlü tatlı var mutfaklarımızda uzun zamandır. İçine her koyduğunuz malzemeyle, farklı sunumla tontonlar kadar hızlı şekil değiştiriyor. Sütlü irmik tatlısı. Biz onu görünce hep yeni bir tatlı tarifi zannediyoruz. Bir de bakıyoruz ki, bizim kırk yıllık sütlü irmik tatlısı. Lisedeyken öğrenmiştim bu tatlıyı ve hala ara ara yapıyorum. Bu tatlının ana tarifini verip (bilmeyen var mı acaba?) nasıl çeşitlemeler yapabileceğiniz ile ilgili fikirler vereceğim. Gerisi sizin yaratıcılığınıza kalmış.

    * Üzerine dövülmüş ceviz, fındık, badem, hindistancevizi rendesi.. ilave edebilirsiniz.
   
    * Pişirirken vanilya, limon veya portakal kabuğu ekleyebilirsiniz.

    * Pişirme sırasında içine limon ya da portakal kabuğu ilave edebilirsiniz.

    * Gül suyu gibi aromalı tatlar kullanabilirsiniz.

    * Tatlıyı kalıba dökerken arasına kakaolu bisküvi, muz dilimleri koyabilirsiniz.

   * Soğuyunca üzerine çikolata sosu, çilek sosu gibi meyveli soslar dökerek servis yapabilirsiniz.

    *Tatlınızı pişirirken bir avuç kuru üzüm atabilirsiniz.

    *Tatlınız soğuyunca üzerini doğranmış mevsim meyveleriyle kaplayıp üzerine jöle dökebilirsiniz.


      SÜTLÜ İRMİK TATLISI
   
     1 litre süt
     9 kaşık irmik
     12 kaşık şeker
     1 çorba kaşığı tereyağ

     1- Sütün içine tüm malzemeleri koyun. Orta ateşte sürekli karıştırarak muhallebi gibi pişirin.
 
      2- Cam tepsiyi ıslatıp içine tatlıyı dökerek soğumaya bırakın.

     3- Oda sıcaklığına gelen tatlıyı dolaba alın ve soğuyunca dilimleyerek servis yapın.




Yorum Gönder