28 Mayıs 2012 Pazartesi

TİRAMİSU



 
    TÜRKLEŞMİŞ BİR İTALYAN

    İtalya'dan mutfağımıza girmiş ama bize uyarlanmış bir tatlı/yaş pasta olan tiramisunun, "beni yukarı çek" gibi bir Türkçe karşılığı var. Hakikaten adına yakışır bir şekilde damakları şenlendiren, çok lezzetli bir tatlı.
  İtalyan'lar tiramisu yaparken kedi dili, espresso ve mascarpone peyniri kullanıyorlar. Bizim muhallebi gibi pişirdiğimiz süt, şeker ve yumurtayı çiğden çırparak krema haline getiriyorlar. Tiramisu bizim mutfaklarımıza girince epey bir değişikliğe uğramış olsa da,  hemen hepimiz tarafından çok seviliyor. Bizim evde de sevilen ve sık yapılan bir tatlı. İşte benim yaptığım şekli ile tiramisu:

     * Pasta tabanıyla veya kedi dili kullanabilirsiniz.

     *Pasta tabanı kullanacaksanız, kakaolu olanlardan kullanmanızı tavsiye ederim.

     * Tiramisuyu tek kişilik kup ya da bardaklara da yapabilirsiniz.

     *Tiramisu tariflerinde kahve likörü, acı badem likörü, amarotti, viski gibi içkiler kullanılabilir.

     * Likör kullanmak istemezseniz; bisküvileri ıslatacağınız karışıma 2 kaşık şeker ilave etmelisiniz.

     *Kakaoyu üzerine servis yapmadan hemen önce serpin.


     TİRAMİSU
   
     Pasta tabanı ya da 1 paket kedi dili
   
     Kreması için:
     2,5 su bardağı süt
     1 su bardağı toz şeker
     2 yemek kaşığı un
     1 yemek kaşığı mısır nişastası
     2 yumurta sarısı
     1 paket labne peyniri
    
     Üstü için: kakao

     Islatmak için:
     1 bardak ılık su
     1 kaşık nescafe
     yarım kahve fincanı likör (Ben baileys kullanıyorum.)
    

     1- Sütün içine un, nişasta, şeker ve yumurta sarılarını ilave edin.

     2-  Ağır ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar, sürekli karıştırarak pişirin.

     3- Muhallebi ılınınca, içine labne peynirini ilave ederek mikserle çırpın.

     4- Bir bardak ılık suya  bir çorba kaşığı nescafe, yarım fincan likör ilave ederek karıştırın.
     
      *(Likör kullanmayacaksanız 2 çorba kaşığı şeker ekleyin.)

     6- Kedi dillerini karışıma batırıp servis kabınıza sıralayın, üzerine bir kat muhallebi dökün.
       
      *(Kek kullanıyorsanız; kekin her iki katını ıslatın, arasına ve üzerine kremayı sürün.)

     7-  En üste muhallebi gelecek şekilde sırayla aynı işleme devam edin.

     8-Oda sıcaklığına gelince üzerini kapatarak buzdolabına alın. Üzerine kakao serperek servis edin.



   
Yorum Gönder