Reçel tariflerini vermeye başlamadan önce; reçellerinizin daha güzel olması için yararlı olabilecek ufak ip uçlarını sizlerle paylaşimak istedim. İşte reçel yapmanın püf noktaları.
*İyi bir reçelin rengi, kokusu, tadı güzel olmalıdır. Meyvenin doğal kokusu yerken hissedilmelidir.
*En önemli nokta, reçel yapılacak meyvenin ezik-çürük ya da aşırı olgun olmamasıdır.
*Şeker miktarı tatlı meyvelerde bir kilo meyveye bir kilo şeker, ekşi meyvelerde bir kilo meyve için bir buçuk kilo şeker olarak ayarlanır. (Ben biraz az koyuyorum.)
*Ayva gibi sert meyvelerden reçel yapacaksanız, doğranmış meyveleri az su ile hafifçe haşlayıp yumuşattıktan sonra reçelinizi yapmak daha iyi sonuç almanızı sağlar.
*Portakal kabuğu, turunç reçeli yaparken acısının gitmesi için suda bekletmeniz ve suyunu sık sık değiştirerek tatlandırma işlemi yapmanız gerekir. (Yeşil incir bir kaç su haşlanır.)
*Meyve şekerle suyunu salıncaya kadar beklettikten sonra pişirilme işlemine geçilmelidir. Sıcak yaz günlerinde bu bekletme mümkünse buzdolabında yapılmalıdır.
* Kaynama aşamasında üzerinde köpük oluşmaması için içine bir küçük parça tereyağı atın.
* Reçel pişerken karıştırılmamalıdır, aksi halde çabuk şekerlenir.
*Çilek, vişne gibi sulu meyvelerin reçeli sulu olur. Kıvamını koyulaştırmanın ve güzel bir renk almasının en güzel yolu güneşte bekletmektir. (Geniş bir tepsiye döküp üzerini tülbentle örterek)
*Reçelin kıvamını anlamak için suyundan bir damla bir kaba ya da tırnak üzerine damlatılır dağılmıyorsa olmuş demektir. Aşırı kaynaması meyvenin kokusunu kaybetmesine neden olur.
*Kıvamına bakmanın bir başka yolu da, reçelin içine bir kaşık batırıp damlaları kontrol etmektir. Tencereye düşen damlalar hafifçe uzamaya başladıysa reçeliniz olmuş demektir.
*Kıvamı olduğunda şekerlenmeyi önlemek için bir kaç damla limon suyu veya küçük bir parça limon tuzu eklenir, beş dakika daha kaynatılır. Ben hep unutuyorum siz unutmayın :)) Limon tuzu reçelin renginin daha güzel olmasını sağlar.
*Metal kaşık reçeli sulandıracağı için kavanozlara boşaltırken tahta kaşık kullanmalısınız.
*Eğer reçelinizi uzun süre saklayacaksanız; Cam kavanozlara sıcakken doldurun, ağzını sıkıca kapatıp ters çevirin ve soğuyana kadar bekletin. (Kapağı açıldıktan sonra buzdolabında bekletin.)
*Ayva reçeline ayvanın çekirdeklerini eklemek hem renk hem de kıvam verir. (Bir kaç karanfil de ekleyebilirsiniz.)
*Kayısı reçeli yaparken kayısının çekirdeklerini kırıp sıcak suda bir kaç dakika bekletikten sonra soyup reçele ilave edebilirsiniz.
*En önemli nokta, reçel yapılacak meyvenin ezik-çürük ya da aşırı olgun olmamasıdır.
*Şeker miktarı tatlı meyvelerde bir kilo meyveye bir kilo şeker, ekşi meyvelerde bir kilo meyve için bir buçuk kilo şeker olarak ayarlanır. (Ben biraz az koyuyorum.)
*Ayva gibi sert meyvelerden reçel yapacaksanız, doğranmış meyveleri az su ile hafifçe haşlayıp yumuşattıktan sonra reçelinizi yapmak daha iyi sonuç almanızı sağlar.
*Portakal kabuğu, turunç reçeli yaparken acısının gitmesi için suda bekletmeniz ve suyunu sık sık değiştirerek tatlandırma işlemi yapmanız gerekir. (Yeşil incir bir kaç su haşlanır.)
*Meyve şekerle suyunu salıncaya kadar beklettikten sonra pişirilme işlemine geçilmelidir. Sıcak yaz günlerinde bu bekletme mümkünse buzdolabında yapılmalıdır.
* Kaynama aşamasında üzerinde köpük oluşmaması için içine bir küçük parça tereyağı atın.
* Reçel pişerken karıştırılmamalıdır, aksi halde çabuk şekerlenir.
*Çilek, vişne gibi sulu meyvelerin reçeli sulu olur. Kıvamını koyulaştırmanın ve güzel bir renk almasının en güzel yolu güneşte bekletmektir. (Geniş bir tepsiye döküp üzerini tülbentle örterek)
*Reçelin kıvamını anlamak için suyundan bir damla bir kaba ya da tırnak üzerine damlatılır dağılmıyorsa olmuş demektir. Aşırı kaynaması meyvenin kokusunu kaybetmesine neden olur.
*Kıvamına bakmanın bir başka yolu da, reçelin içine bir kaşık batırıp damlaları kontrol etmektir. Tencereye düşen damlalar hafifçe uzamaya başladıysa reçeliniz olmuş demektir.
*Kıvamı olduğunda şekerlenmeyi önlemek için bir kaç damla limon suyu veya küçük bir parça limon tuzu eklenir, beş dakika daha kaynatılır. Ben hep unutuyorum siz unutmayın :)) Limon tuzu reçelin renginin daha güzel olmasını sağlar.
*Metal kaşık reçeli sulandıracağı için kavanozlara boşaltırken tahta kaşık kullanmalısınız.
*Eğer reçelinizi uzun süre saklayacaksanız; Cam kavanozlara sıcakken doldurun, ağzını sıkıca kapatıp ters çevirin ve soğuyana kadar bekletin. (Kapağı açıldıktan sonra buzdolabında bekletin.)
*Ayva reçeline ayvanın çekirdeklerini eklemek hem renk hem de kıvam verir. (Bir kaç karanfil de ekleyebilirsiniz.)
*Kayısı reçeli yaparken kayısının çekirdeklerini kırıp sıcak suda bir kaç dakika bekletikten sonra soyup reçele ilave edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder