MUTFAKTAKİ FORMÜLLERİM
Başlığa bakıp da matemetik veya fizik dersinde olduğumuzu zannetmeyin. Benim aklıma "formül" denince direk lisedeki fizik veya matemetik formülleri geliyor çünkü. :)) Burada vereceğim formüller sınıfı geçmek için ezberlemeye çalışıp, yaz tatili gelince unuttuğumuz formüller değil zira. Un helvası ve irmik helvasının ölçülerinin kolay akılda kalması için uydurulmuş formüller. Nasıl yaptığımı soranlara; mutfağa sadece yemek yemek için giren eşim bile benden önce cevabı veriyor: "Pahalılar 1, ucuzlar 2 " İşte benim mutfaktaki formüllerim:
UN HELVASI FORMÜLÜ: pahalılar 1, ucuzlar 2 (Pahalılar:yağ ve şeker/ Ucuzlar: un ve su)
İRMİK HELVASI FORMÜLÜ: 1-2-3-4 (1 ölçü: yağ - 2 ölçü: irmik - 3 ölçü: şeker - 4 ölçü: su)
*Helvaları geniş tabanlı tencerede yaparsanız, un veya irmik daha kolay kavrulur.
* Ben helvalarda sıvı yağ kullanıyorum, isterseniz tereyağı da kullanabilirsiniz.
*Şekeri oda sıcaklığındaki suda karıştırarak eritip helvaya ekliyorum.
*Ben un helvası severim, eşim irmik. Siz de farklı damak tatlarına sahipseniz un ve irmiği karışık olarak da yapabilirsiniz. Aşağıdaki ölçülerin yarısını un yarısını irmik olarak değiştirip kavurun helvanızı.
*Peynirli irmik helvası için; helva piştiğinde üzerine dilim dil peynirlerini koyarak dinlendirin, peynirler eriyince karıştırıp sıcak sıcak servis yapın.
*İrmik helvasını servis ederken içine dondurma koyabilirsiniz.
*Portakal kabuğu rendeleyin, suyun bir ölçüsünü portakal suyu olarak ekleyin.
*Sevgili Hürriyet'ciğim gibi kurabiye kalıplarıyla da şekil verip servis edin.
UN HELVASI TARİFİ (PAHALILAR 1 - UCUZLAR 2 )
1 ölçü yağ
1 ölçü şeker
2 ölçü un
2 ölçü su
çam fıstığı
1- Un, çam fıstığı ve yağı ağır ateşte unun kokusu gidip hafif pembeleşinceye kadar kavurun.
2-Şekeri ılık suda karıştırarak eritin ve kavrulan una dikkatlice ekleyin.
3- Bir defa karıştırın ve altını kısarak kaynamaya bırakın.
3- Bir defa karıştırın ve altını kısarak kaynamaya bırakın.
4-Suyunu çekince demlenmeye bırakın. Soğuyunca kaşıkla şekil verip servis yapın.
İRMİK HELVASI TARİFİ ( 1-2-3-4 )
1 ölçü yağ
2 ölçü irmik
3 ölçü şeker
4 ölçü su ya da süt
İstenirse çam fıstığı
1- Yağ, irmik ve çam fıstıklarını kavurun.
2-Şekeri su ya da süt ile eritin, kavrulmuş irmiğe ekleyin. Ağzını kapatarak kaynamaya bırakın.
3-İrmik şerbeti çekince altını kapatın ve dinlendirin.
4-Helva ılıdığında kaşıkla havalandırarak karıştırın, servis yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder