25 Mayıs 2012 Cuma

UN HELVASI - İRMİK HELVASI

    

        MUTFAKTAKİ FORMÜLLERİM
   
     Başlığa bakıp da matemetik veya fizik dersinde olduğumuzu zannetmeyin. Benim aklıma "formül" denince direk lisedeki fizik veya matemetik formülleri geliyor çünkü. :)) Burada vereceğim formüller sınıfı geçmek için ezberlemeye çalışıp, yaz tatili gelince unuttuğumuz formüller değil zira. Un helvası ve irmik helvasının ölçülerinin kolay akılda kalması için uydurulmuş formüller. Nasıl yaptığımı soranlara; mutfağa sadece yemek yemek için giren eşim bile benden önce cevabı veriyor: "Pahalılar 1, ucuzlar 2 " İşte benim mutfaktaki formüllerim:
  
    UN HELVASI FORMÜLÜ:  pahalılar 1, ucuzlar 2  (Pahalılar:yağ ve şeker/ Ucuzlar: un ve su)
 
     İRMİK HELVASI FORMÜLÜ:  1-2-3-4  (1 ölçü: yağ - 2 ölçü: irmik - 3 ölçü: şeker - 4 ölçü: su)

    *Helvaları geniş tabanlı tencerede yaparsanız, un veya irmik daha kolay kavrulur.
  
     * Ben helvalarda sıvı yağ  kullanıyorum, isterseniz tereyağı da kullanabilirsiniz.
  
     *Şekeri oda sıcaklığındaki suda karıştırarak eritip helvaya ekliyorum.
    
  
     *Ben un helvası severim, eşim irmik. Siz de farklı damak tatlarına sahipseniz un ve irmiği karışık olarak da yapabilirsiniz. Aşağıdaki ölçülerin yarısını un yarısını irmik olarak değiştirip kavurun helvanızı.
   
     *Peynirli irmik helvası için; helva piştiğinde üzerine dilim dil peynirlerini koyarak dinlendirin, peynirler eriyince karıştırıp sıcak sıcak servis yapın.
  
     *İrmik helvasını servis ederken  içine dondurma koyabilirsiniz.
  
     *Portakal kabuğu rendeleyin, suyun bir ölçüsünü portakal suyu olarak ekleyin.
  
     *Sevgili Hürriyet'ciğim gibi kurabiye kalıplarıyla da şekil verip servis edin.

     UN HELVASI TARİFİ  (PAHALILAR 1 - UCUZLAR 2 )

    1  ölçü yağ
    1 ölçü şeker
    2 ölçü un
    2 ölçü su
    çam fıstığı

    1- Un, çam fıstığı ve yağı ağır ateşte unun kokusu gidip hafif pembeleşinceye kadar kavurun.
    
    2-Şekeri ılık suda karıştırarak eritin ve kavrulan una dikkatlice ekleyin.

     3- Bir defa karıştırın ve altını kısarak kaynamaya bırakın.
 
     4-Suyunu çekince demlenmeye bırakın. Soğuyunca kaşıkla şekil verip servis yapın.

   
    İRMİK HELVASI TARİFİ ( 1-2-3-4 )

    1 ölçü yağ
    2 ölçü irmik
    3 ölçü şeker
    4 ölçü su ya da süt
    İstenirse çam fıstığı

    1- Yağ, irmik ve çam fıstıklarını  kavurun.

    2-Şekeri su ya da süt ile eritin, kavrulmuş irmiğe ekleyin. Ağzını kapatarak kaynamaya bırakın.

    3-İrmik şerbeti çekince altını kapatın ve dinlendirin.

    4-Helva ılıdığında kaşıkla havalandırarak karıştırın, servis yapın.


Yorum Gönder