11 Kasım 2013 Pazartesi

YALANCI ÇILBIR (YOĞURTLU YUMURTA)


     Çılbır; çocukluğumda annem tarafından sık sık yapılan, ama benim tembellik edip pek sık yapmadığım bir yemek. Annem yumurtaları kaynattığı suya kırar, son derece dikkatli biçimde tek tek pişirirdi. Hem bu yemeği yaparken onu izlemekten, hem de yemekten çok zevk alırdım.
     İşte annemden öğrendiğim çılbır tarifi:
     Çılbır yaparken yumurtalar, "poşe etmek" olarak adlandırılan bir teknik kullanılarak pişirilir. 
     Bir tencereye iki parmak kadar su konur ve kaynatılır. Kaynayan suya bir kaşık sirke, bir fiske tuz atılır. (Bunların erken atılması, suyun geç kaynamasına neden olur.) 
     Yumurtalar kırılmadan önce, ocak iyice kısılarak kaynama durdurulur. Çünkü su fazla kaynak olursa, içine kırılan yumurtalar dağılır.
    Su istenen sıcaklığa ulaştığında; bir yumurta bir kase veya kepçeye kırılır. Fazla yüksekten olmamak koşuluyla yavaşça suya bırakılır. (Yumurta yukarıdan bırakılırsa dağılabilir.) 3-4 dakika pişirilir. Her seferinde bir ya da tencere genişse iki yumurta pişirilerek işleme devam edilir. Her ne kadar basitmiş gibi görünse de, inceliklerine dikkat edilerek yapılması gerekir. Aksi halde yumurtalar ya dağılır, ya katılaşır. Makbul olanı lop yumurta kıvamında pişirilenidir.
    Sarımsaklı yoğurt çılbırın olmazsa olmazıdır. İster tabağa alınan yoğurdun üzerine yumurtalar alınır, ister yumurtaların üzerine yoğurt dökülür.
     Sıra gelir son hamleye; tavada eritilen bir kaşık tereyağa toz kırmızı biber veya pul biber eklenir. Hafifçe kızdırılan yağ cossss diye yoğurdun üzerine dökülür.....
     Ben yaptım mı? Tabii ki hayır. Her zamanki gibi kolayına kaçıp evde kalan haşlanmış yumurtaların üzerine döktüm sarımsaklı yoğurdu, gezdirdim biberli yağı, al sana yalancı çılbır.:))
     
   
     YALANCI ÇILBIR (YOĞURTLU YUMURTA)

     4 adet yumurta
     1 su bardağı süzme yoğurt
     1-2 diş sarımsak
     1 kaşık tereyağı
     toz kırmızı biber veya pul biber
     bi tutam tuz

     1- Yumurtaları bir tabağa alın ve dilimleyin.

     2- Sarımsağı ezin ve yoğurda ekleyin. (Kıvamı çok koyu ise biraz su ile inceltin.)

     3- Sarımsaklı yoğurda tuz ekleyip yumurtaların üzerine dökün.

     4- Tereyağı küçük bir tavaya alın. Kırmızı biberi ekleyin ve yakmadan hafifçe kızdırın.

     5- Kızdırdığınız yağı, yoğurdun üzerine döküp servis yapın.



Yorum Gönder