21 Ocak 2014 Salı

ERİK SOSLU PİŞMANİYELİ PASTA



  
     En alttaki kıtır bisküvili tabaka, arada nefis krokanlı katman, üstteki erik sosunun dayanılmaz lezzeti ve pişmaniye... Dondurma kıvamındaki bu pastanın tarifi sevgili komşum Meral ablaya ait. Bu tarifi denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Böyle bir lezzet anlatılmaz, yaşanır. :))

     * Burçak bisküvi kullanıldığında taban sert olduğu için kesme konusunda zorlanabilirsiniz. 

     *Burçak bisküvi kullandığınızda tatlınızı tek kişilik servislerde hazırlayabilirsiniz.

     * Burçak yerine bebe bisküvisi kullanabilirsiniz.

     * Krokan yapmaya vaktiniz yoksa, hazır satılan antep fıstıklı krokan kullanabilirsiniz.

     * Pastaya sosu son dakikada döküp hemen servis edin, yoksa erimeye başlıyor.

     * Erikleri olgun ve yumuşak olanlardan seçin.

     ERİK SOSLU PİŞMANİYELİ PASTA

     2 paket Eti burçak bisküvi (veya 200 gram bebe bisküvisi)
     100 gram tereyağı
     4 adet yumurta
     1 paket pudra şekeri (150 gram)
     1 büyük kutu labne peyniri (400 gram)
     2 kutu krema (400 ml)
     1 paket vanilya
     1 çay bardağı krokan
     pişmaniye

     KROKAN İÇİN
    1 çay bardağı antep fıstığı
     1 çay bardağı toz şeker

     ERİKLİ SOS İÇİN
     6 adet kırmızı erik
     1 su bardağı toz şeker
     1 çorba kaşığı nişasta
     1 su bardağı su


     1- Antep fıstığı ve şekeri bir tavaya alın. Şeker eriyip hafifçe kahverengileşinceye kadar pişirin.

     2- Pişirdiğiniz krokanı yağlı kağıt üstüne alarak soğutun. Rondo veya blender yardımı ile ezin.

     3- Bisküvileri blenderden  geçirin, erimiş tereyağı ve üç çorba kaşığı süt ile karıştırın.

     4- Yağlanmış kelepçeli kalıba veya kuplara bu karışımı bastırarak yerleştirin.

     5- Yumurta akları ve sarılarını ayrı çırpma kaplarına alın.

     6- Sarılara pudra şekeri ve labne peynirini ekleyerek çırpın.

     7- Yumurta aklarını kar haline gelinceye kadar çırpın. İçine krema, vanilya ve krokanı ekleyin.

     8- İki kaptaki karışımı yavaş yavaş birbirine yedirin ve bisküvilerin üzerine döküp buzluğa koyun.

     9- Eriklerin çekirdeklerini çıkarın. 1 su bardağı şeker ve 1 su bardağı su ile pişirin.

     10- Erikler yumuşayınca; nişastayı yarım çay bardağı su ile ezip tencereye ekleyin.

     11- Kıvamı koyulaşınca soğumaya bırakın. Soğuyunca süzgeçten geçirip buzdolabına alın.

     12- Servisten hemen önce dondurucudan çıkarın. Sosu üzerine döküp pişmaniye ile süsleyin.

 
Yorum Gönder