17 Ocak 2014 Cuma

SİYAH ZEYTİN YAPIMI



     Zeytin bizim kahvaltıların olmazsa olmazıdır, evde yapılması koşuluyla. Yeşil zeytinin yapımı ve muhafazası biraz zahmetlidir. Kırma veya çizme olarak yaptığınızda suyunu değiştirmek, erimeden tatlandırmak biraz zahmetlidir. Siyah zeytin yapmak ise, size anlatacağım yöntem ile son derece kolay. Lezzetli mi lezzetli bir zeytin, üstelik bozulma derdi olmadan uzun süre saklanabiliyor. Ben her yıl 5 litrelik su şişelerine epeyce yapıyorum ve bir sonraki zeytin sezonuna kadar bozulmadan tüketiyoruz.
     Bu zeytini yaparken dikkat edilecek en önemli nokta, zeytinin seçimi. Kullanılacak zeytin, dalından koparıldıktan sonra 1-2 günden fazla beklememiş olmalı. Bir de tane tane, eziksiz, çürüksüz ise elde ettiğiniz sonuca inanamayacaksınız. Kullandığınız tuz da, rafine edilmemiş iri parçalar halinde satılan tuz olmalı.
     Zeytinleri yıkayıp kuruttuktan sonra,  şişelere doldurun. Şişelerde boşluk kalmasına özen gösterin ki, yuvarlanma ve sallanma payı kalsın. İçine yağı, tuzu, sirke ve şekeri koyup ağzını kapatın. Ara ara sallayarak yaklaşık 2 ay bekletin. Bu arada, zeytinlerin rengi  morumsu bir renk alıyor. Bu normal, panik yok.:))
     Yaklaşık 6-8 hafta sonra, bir lezzet testi yapın. Ben hafif acı iken daha çok severim. Acısı giden zeytinleri yıkayıp bir süzgece alın. Arada karıştırarak 1-2 gün süzgeçte bırakın. Renkleri tamamen siyaha dönüyor, kuruyor ve hafiften büzüşüyorlar. Bu zeytinlerin yenmeye hazır olduğunu gösterir. Saklama kabına alıp üzerine zeytinyağı gezdirin ve afiyetle tüketin.

     SİYAH ZEYTİN YAPIMI

     1 adet 5 litrelik kavanoz
     3 kg siyah zeytin
     1 kahve fincanı iri tuz
     1 kahve fincanı üzüm sirkesi
     1 kahve fincanı çiçek yağı
     2 çorba kaşığı toz şeker

     1- Zeytinleri yıkayın ve bir süzgü üzerine alarak kurutun.

     2- Şişeye aldığınız zeytinlerin üzerine tuzu, sirkeyi, şekeri ve yağı ekleyin.

     3- Şişenin ağzını kapatın ve çalkalayın. Mümkünse yan yatacak şekilde saklayın.

     4- Ara sıra şişeyi sallayarak veya yuvarlayarak 6-8 hafta bekletin.

     5- Sürenin sonunda tadına bakın. Acılık gitmişse tüketeceğiniz kadarını alın ve yıkayın.

     6- Yıkanan zeytinleri 1-2 gün süzgeçte kurutun. Hafifçe kuruyup büzüşüyorlar.

     7- Saklama kabına alıp üzerine yağ gezdirin. (Buzdolabında muhafaza edin.)



Hiç yorum yok: