27 Ocak 2014 Pazartesi

SALEP YAPIMI


   

     Kış günlerinin en güzel içeceklerinden olan salep; sahlep otunun kökünden çıkan yumruların ezilmesi ile elde edilen toz ile yapılır. Sahlep tozunun süt ve şeker ile kaynatılması ile elde ettiğimiz içecek saleptir. Bu toz dondurma yapımında da kullanılır. Sahlep otu doğadan toplandığı ve ender olarak bulunduğu için, gerçek salep fiyatları oldukça yüksektir. Bu nedenle markaetlerden kutu içinde aldığımız salep karışımlarının ana maddesi nişastadır. Maalesef dışarıda içtiğimiz saleplerin pek çoğu da nişasta ile yapılmıştır. 
     Sahlep otu şifalı bir bitkidir. 1 litre süt için 2 tatlı kaşığı gibi çok az miktarda kullanılması yeterlidir. Fiyatı yüksek olsa da çok az miktarda kullanıldığı için gerçek sahlep almanızı tavsiye ederim. Gerçek sahlep almak istiyorsanız güvenilir bir aktardan almalısınız.
     Salep yapmak için; sahlep tozu ve şeker bir tencereye alınıp üzerine süt eklenir. Karıştırarak kaynaması beklenir. Kısık ateşte pişme süresi yaklaşık 20-25 dakikadır. Salep tozu sütün içinde açılır. Ben ortaya çıkan görüntüye bayılırım ve kar tanesi fotoğraflarına benzetirim. Her salep içtiğimde inanılmaz keyif alırım. Hep şükrederim ve bu bitki türü yok olmasın diye dua ederim. :))



     4 bardak süt, 2 tatlı kaşığı sahlep tozu, 2 çorba kaşığı şeker karıştırın.




     Salep tanecikleri açılıp kıvamı koyulaşana kadar, sürekli  karıştırarak kaynatın.



     Salep koyulaşınca fincanlara alın, üzerine tarçın ekleyerek servis yapın.



Hiç yorum yok: