12 Mart 2014 Çarşamba

TURP OTU - HARDAL OTU SALATASI


   

   Turp otu veya hardal otu, Ege pazarlarında bol bol bulunur ve ilkbaharda filiz şeklinde demet ile satılır. Aslına bakarsanız pazara ne hacet, tarlalardan taşar. Biraz şehir dışına çıktığınızda, kendiniz de toplayabilirsiniz. Hardal otunun filizi; kendine has baharatlı ve roka gibi hafif acı iken, turp otu filizi daha tatlıdır. Bu nedenle; pazarda "acı filiz", "tatlı filiz" gibi isimler duyarsanız şaşırmayın.
      Bu filizlerin taze kısımları alınır, doğranır. Bir tencerede su kaynatılır. Kaynayan suya biraz tuz atılır ve tekrar göbeklenmesi beklenir. Su kaynayınca bir tutam ot eklenir, iki-üç dakika sonra saplar kontrol edilir, yumuşadıysa otlar sudan alınır. Su tekrar kaynadığında, yeni bir tutam daha eklenir. Haşlama işleminin bu şekilde yapılma nedeni, otların hızlıca haşlanması ve yemyeşil kalması içindir. Suyun kaynama sıcaklığını düşürürseniz, otlar geç haşlanır ve renkleri bozulur.  Haşlanan otlara limon, zeytinyağı, tuz ile sos hazırlanır. İsteyenler içine bir diş sarımsak da ilave edebilir.Otlara sos hemen yenmeden dökülmelidir. Çünkü bu sos dökülür dökülmez otun rengi değişir.       
     Aslında Ege köylerinde ot salataları sıcak yenir. Haşlanan ot sıcak sıcak tabağa alınır. Üzerine bir kepçe de kendi suyundan, zeytinyağı, tuz eklenir ve hemen tüketilir. Bu mevsim en çok bulunan otların başında turp filizi ve hardal filizi gelir. Size tavsiyem eğer çevrenizde bulabiliyorsanız bu lezzeti mevsiminde bol bol tüketmeniz.

     TURP FİLİZİ SALATASI

     1 demet turp otu filizi
     1 adet limon
     yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
     bi tutam tuz

     1-  Filizleri en uçtan başlayıp elle kırarak ayıklayın. Sert kısımları atıp iyice yıkayın.

     2-  Bir tencerede iki litre suyu kaynatın. Su kaynamaya başlayınca, içine bir tutam tuz atın.

     3- Su tekrar kaynayıp göbeklenince içine bir tutam otu ekleyin.

     4-  Üç dakika sonra sapları kontrol edin. Saplar yumuşadıysa, otları kevgirle servis tabağına alın..

     5-  Su tekrar kaynadığında, bir tutam daha ekleyin. Otlar bitene kadar, aynı işleme devam edin.

     6- Limon, zeytinyağı, tuz ile sos hazırlayın. Otların üzerine döküp sıcak servis yapın.



   




 

Hiç yorum yok: