4 Mart 2014 Salı

ZERDEÇALLI LAHANA SALATASI



   Lahana son derece faydalı ve besleyici bir kış sebzesi. Aile olarak sahip olduğumuz bir mide hassasiyetinden dolayı, lahana salata olarak tüketmekten çekindiğimiz bir sebze idi. Ta ki bir akşam evde salata için gereken malzeme olmadığı için, kalmış bir parça lahanadan, acele bir salata yapmak zorunda kalana kadar. O akşamdan sonra, bizim evin ve tarif verdiğim tüm dostlarımın beğendikleri salatalar arasına girdi; zerdaçallı lahana salatası.
    Aslında zerdeçal, benim mutfağıma yeni giren bir baharat. Sadece faydalarını duyup aldığım ve ne yapacağımı bilemediğim için, çorbalara az az ilave ettiğim bir baharattı, bu salatayı yapıncaya kadar. Lahanaya inanılmaz yakıştı, bu fırsatla bol bol tüketme şansı bulduk ve çok sevdik. Siz sevmiyorsanız, tarifteki baharatları ve miktarlarını damak tadınıza göre istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.
     Ben salatayı yaparken; lahanayı kıyıp poşete koyuyorum ve tüm baharatları içine atıp çamaşır yıkar gibi çitili,yorum. Bu işlemi tabakta yaparsanız, biraz daha zor oluyor. Hatta salatayı tarif ettiğim bir arkadaşım, mor lahana salatasını da poşette yapmış ve çok beğenmiş bu çitileme yöntemini. Deneyip aradaki farkı görebilirsiniz.
   
      ZERDEÇALLI LAHANA SALATASI 

     1 küçük lahananın yarısı
     1 çay kaşığı zerdeçal
     1/2 çay kaşığı kimyon
     1/2 çay kaşığı pul biber
     bi tutam tuz
     bi tutam karabiber

     1- Lahanayı yıkayın ve incecik kıyın.

     2- Tuz ve baharatlarla birlikte temiz ve büyükçe bir poşete alın. Poşetin ağzını bağlayın.

     3- Poşetteki lahanayı 3-4 dakika ovalayın. ( Elde çamaşır yıkar gibi:)))


     SOS İÇİN

     1 çorba kaşığı elma sirkesi
     Yarım limon
     4-5 kaşık zeytinyağı
     1 çorba kaşığı yoğurt (Üstüne de koyabilirsiniz.)

     1- Tüm sos malzemelerini iyice çırpın.

     2- Servis tabağına aldığınız salatanın üzerine dökün.

     3- Tam ortaya 1yemek kaşığı yoğurt koyun. (Veya sosa ekleyin.)


Yorum Gönder