1 Nisan 2014 Salı

SARMAŞIK OTU SALATASI



     Sarmaşık otu, baharın ilk müjdeleyen otlardan biridir Ege'de. Kendisi kuşkonmazın yabanisidir. Genellikle dikenli çalı diplerinde olur ve doğadan toplamak biraz zordur. 
     Sarmaşığı ya çok seversiniz ya da hiç sevmezsiniz. Kendine özgü hafif acımsı, değişik bir lezzeti vardır ve mevsimi son derece kısadır. Bu otun acı sarmaşık ve tatlı sarmaşık olarak isimlendirilen iki ayrı cinsi vardır. Acı sarmaşığın uçları daha ince, uzun ve kıvrıktır ki isminden de anlaşılacağı gibi, bir hayli acıdır. Tatlı sarmaşığın ise; ucu küt ve kısadır, kuşkonmaza benzer ama daha incedir. 
     Bazı yörelerde tilkişen ismiyle de bilinen sarmaşık, haşlanıp salata olarak tüketilebilse de, en güzel hali yumurtalı kavurmasıdır.. Sade olarak, soğanla veya sarımsakla kavrulup üzerine yumurta kırılır. Bazen, kavurma işlemi sırasında ıspanak yaprağı da eklenir ki, bu acı sarmaşığın acımsı lezzetini biraz hafifletir. Ben genellikle bir demet tatlı, bir demet acı alır ve ikisini karışık yaparım. 
     Sarmaşık fazla acı olmaması için, elle ayıklanmalıdır. En uçtan başlanarak kıra kıra ayıklanır, sert kısma gelindiğinde sapı atılır. Bir de pişme sırasında metal kaşık kesinlikle kullanılmamalı ve çok fazla karıştırılmamalıdır. Bunlara dikkat ederseniz lezzetine inanamazsınız.
     Ben sarmaşık salatasına da bayılıyorum. Hele yanında ekşi maya, tam buğday unu ile yapılmış köy ekmeği varsa başka hiç bir şeye gerek kalmıyor.
 
     SARMAŞIK OTU SALATASI

     1 demet sarmaşık otu
     yarım limon suyu
     yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
     bi tutam tuz

     1- Sarmaşığı filiz kısmından başlayarak elle ayıklayın. Sert kısma gelince sapını atın.

     2- Kaynayan tuzlu suda hafifçe yumuşayana kadar haşlayın.

     3- Servis tabağına alın. Üzerine 1-2 kaşık haşlama suyundan ekleyin.

     4- Zeytinyağı, limon suyu ve tuz ile sos hazırlayın.

     5- Sosu ilave edip ılık servis yapın.

     (Sofraya oturmadan hemen önce zeytinyağı, limon ilave edin.Yoksa rengi hemen bozuluyor.)

           


                  

                  Acı sarmaşık

Hiç yorum yok: