Brokoli, benim ve eşimin çocukluğunda henüz Türkiye'de olmayan bir sebzeydi. Sanırım brokoli ile ilk tanışmamız 90'ların sonlarında idi. Yani, çocukluğumdan beri çok severim diyemeyeceğim bir sebze.
İlk zamanlar fazlaca haşladığım brokolinin çiğ olarak da yenebileceğini, hatta az haşlandığında ve çiğ yendiğinde daha da lezzetli olduğunu keşfettik. Ve bu keşiften sonra, brokoliyi daha bir zevkle tüketir olduk. Kızımın brokoli severliği ise; bir kurban bayramında kavurma yememek için, dört gün boyunca brokoli yemesi ile başladı.:))
Brokolinin, buharda ya da su içinde çok kısa süre haşladıktan sonra yapılan salatası, bizim evde en çok tüketilen şekli. Ben de brokoli tariflerine bu salata ile başlamaya karar verdim.
* Brokoliyi suda haşlayacaksanız, derin bir tencere seçin ve su iyice fokurdayana kadar bekleyin.
* Brokolileriniz yapraklı ise, yaprakları da haşlayın ve salataya ilave edin.
* Brokolileriniz yapraklı ise, yaprakları da haşlayın ve salataya ilave edin.
* Brokolilerin sap kısmını + işareti şeklinde keserseniz, sapları da kolayca haşlanacaktır.
* Suya brokolileri ilave ettiğinizde, suyun kaynama sıcaklığı düşmemeli. Gerekirse iki üç partide haşlayın.
* Pişip pişmediklerini anlamak için; saplarını kürdan batırarak kontrol edin, kürdan batıyorsa pişmişlerdir.
* Brokoliler sudan çıkarıldıktan sonra, bir miktar daha yumuşayacak. Haşlarken bunu göz önünde bulundurmanızda yarar var.
*Daha yeşil olmaları için, piştikten sonra soğuk suya batırabilirsiniz. (Ben bunu yapmıyorum çünkü lezzetinden kaybediyor ve yerken ağza su tadı geliyor. Eğer az haşlarsanız, zaten bu işleme gerek kalmıyor.)
* Bu salatanın sosunu, mutlaka yemeden hemen önce dökmelisiniz. Sosu döktüğünüz anda rengi soluyor.
* Sarımsak bu salataya çok yakışsa da, sevmiyorsanız ilave etmeyin.
* Sosta limon yerine sirke, koruk suyu, nar ekşisi kullanarak değişik lezzetler elde edebilirsiniz.
BROKOLİ SALATASI
yarım kilo brokoli
1 limon suyu
2-3 diş sarımsak
4 çorba kaşığı zeytinyağı
bi tutam tuz
1- Brokoliyi çiçeklerine ayırın ve yıkayın.
2- Derin bir tencerede veya buharda hafifçe dişe gelecek şekilde haşlayın.
3- Sarımsakları soyun ve ezin. Ezilmiş sarımsak, limon suyu ve zeytinyağı ile sosu hazırlayın.
4- Servis tabağına aldığınız brokolilere sosu ilave ederek karıştırın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder