5 Kasım 2012 Pazartesi

TARHANA ÇORBASI



     Tarhana, göçebe Türk'ler tarafından bulunan ilk hazır çorba. Ana malzemesi genel olarak soğan, domates, biber, yoğurt ve un. Yapılış metodları yörelere, kişilere göre farklılıklar gösteriyor. Kimisi tüm malzemeleri çiğden koyup yoğuruyor, kimisi soğan, domates ve biberi pişirdikten sonra yoğurt ve un ilave ederek hazırlıyor tarhana hamurunu. Bazı yörelerde hamur yoğurulur yoğurulmaz hemen kurutuluyor, bazı yörelerde ise ekşimeye bırakılıyor. Tarhana otlusu, acılısı, nohutlusu, un tarhanası, göce tarhanası... Çeşidi ne olursa olsun emek ve şifa var tarhanada.
     Yapımı çeşit çeşit olan tarhananın, pişirme yöntemi de farklılıklar gösteriyor. Sıvıyağ/ tereyağ ile, et suyu ya da tavuk suyu ile pişirileni, domateslisi, biberlisi, salçalısı, nohutlusu, kuru börülcelisi... Sarımsak, kuru nane, pul biber gibi baharatlar kullanarak da çeşnilendirilen tarhana, buram buram Anadolu kokan bir çorba.
     Pişirme yöntemi olarak, diğer hazır çorba pişirme şekilleriyle aynı aslında. Bir litre su (et suyu) için yaklaşık dört çorba kaşığı tarhana, bir çorba kaşığı salça, 1 çorba kaşığı yağ ve tuz yeterli. Tüm malzemeyi bir tencerede  karıştırdıktan sonra tencereyi ocağa alıp, karıştırmaya devam ederek pişirmek; en kolay tarhana pişirme şeklidir. 
 
     *Tarhana çorbası pişirirken çorba kaynayana kadar karıştırılmalıdır. Yoksa çorbanız  topaklanır.

     *Yağ olarak sıvıyağ veya tereyağı kullanabilirsiniz.

     *Et veya  tavuk suyu kullanıyorsanız hiç yağ kullanmadan da çorbanızı pişirebilirsiniz.

     *Çorbanın kıvamı koyu olursa biraz su ilavesi ile açabilirsiniz.

     *Sarımsak sevmiyorsanız ilave etmeyin.

     *İsterseniz pul biber, kuru nane ilave edebilirsiniz.


     TARHANA ÇORBASI

     4 çorba kaşığı tarhana
     1 çorba kaşığı sıvı yağ
     1 çorba kaşığı domates salçası
     1 bardak su
     4 bardak su (Tavuk suyu/et suyu)
     1 diş dövülmüş sarımsak
     bi tutam tuz


     1- Tarhanayı bir bardak su ile ıslatın.

     2- Yağı ve sarımsağı tencereye alın ve hafifçe kavurun.

     3- Salçayı ilave edin, bir iki kez çevirin ve et suyunu ekleyin.

     4- Islattığınız tarhanayı ilave edin ve karıştırarak pişirin.

     5- Tuzunu ekleyip kıvamını kontrol edin ve sıcak servis yapın.


   
Yorum Gönder