22 Kasım 2012 Perşembe

TAVUK SUYU


  
      İyi çorba yapmanın olmazsa olmazı, et veya  tavuk suyudur. Evde yapılan lezzetli, katkısız tavuk suyunun yerini hiç bir şey tutamaz. Hazır satılan bulyon kullanmaktansa kendi tavuk suyunuzu yapıp dondurmak hem daha sağlıklı, hem de son derece kolay.
    Tavuk suyunuzun daha lezzetli olması için;  mutlaka kemikli tavuk parçaları kullanın. Hatta, tavukçudan ya da kasabınızdan sadece tavuk kemikleri alarak da tavuk suyu yapabilirsiniz.
     Tavuk suyunu lezzetlendirmek için; kuru soğan, kereviz sapı, havuç kullanabilirsiniz. Patates gibi nişastalı besinler, tavuk suyunu bulanıklaştırdığı için kullanılması pek tavsiye edilmiyor.Maydanoz, defne yaprağı, kekik, tane karabiber gibi baharatlar ve bitkilerle de tavuk suyunuzun lezzetini arttırabilirsiniz.
     Tavuk suyu hazırlamak için; malzemeleri tencereye koyun, hızlı ateşte bir taşım kaynatıp altını kısın. 1 saatten az olmamak koşulu ile kısık ateşte kaynatın. Bu arada üstte oluşan köpükleri bir kevgir yardımı ile alın ve atın.
     Tavuk suyunun altını kapatıp çökmesini bekleyin ve soğuyunca süzgeçten geçirin. Buz kalıplarında veya ağzı kapalı plastik kaplarda, birer kullanımlık olarak dondurun. (Tavuk etlerini de parçalayıp dondurabilirsiniz.) 
     Kullanmak istediğinizde; bir gece öncesinden dondurucudan alın ve buzdolabının içine alın. Aceleniz varsa direk çorbanıza, yemeğinize ekleyebilirsiniz.

     * Tavuk suyunuzu dondurucuda iki aya kadar saklayabilirsiniz.

     * Cam kaplar dondurmaya müsait değildir, çatlar.

     * Buz kaplarında dondurduktan sonra, küpleri buzdolabı poşetine dökerek saklayabilirsiniz.


     TAVUK SUYU YAPMAK

     1 kg tavuk kemiği veya parçaları
     3 litre su
     1 kuru soğan
     1-2 adet havuç
     2 kereviz sapı
     yarım demet maydanoz
     tane karabiber

     1- Tüm malzemelri derin bir tencereye alın ve  hızlı ateşte bir taşım kaynatın.

     2- Üstünde oluşan köpükleri kevgir yardımıyla alıp atın.

     3- En az bir saat kaynatın. Vaktiniz varsa süreyi daha da uzatabilirsiniz.

     4- Altını kapatın ve ılımasını bekleyin.

     5- Ilıklaşan tavuk suyunu ince bir süzgeçten süzün.

     6- Tek kullanımlık kaplara doldurun ve dondurucuya alın.



Yorum Gönder