18 Kasım 2012 Pazar

MUTFAKTA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

   Mutfak bir evin en önemli noktası, kalbidir. Evde yaşayan tüm fertlerin yiyeceklerinin  içeceklerinin saklandığı, hazırlandığı ve pek çok zaman tüketildiği noktadır. Bu nedenle mutfakta hijyen en önemli konuların başında gelir. Gıdalarımızı saklarken, hazırlarken, pişirirken dikkat edersek mutfağımızda daha sağlıklı yemekler üretebiliriz. İşte dikkat edilmesi gereken noktalar:
     
    * Mutfakta kullanılan mutfak bezleri mümkünse her gün değiştirilmelidir.

    * Mümkünse kağıt havlu kullanılmalıdır.

    * Mutfak lavabosu sık sık temizlenmelidir.

    * Mutfak bankosu temiz bez ile silinmelidir.

    * Yumurta, tavuk, balık, et ellediğimizde ellerimiz hemen sabunlu su ile yıkanmalıdır.

    * Et, tavuk, balık kesme tahtaları cam, silikon gibi pürüzsüz olmalı ve kolay temizlenebilmelidir.

     *Mümkünse et, balık, tavuk için ayrı, sebze  için ayrı kesme tahtaları kullanılmalıdır.

    * Bu tür gıdalara elle dokunmamakta yarar vardır. Tek kullanımlık eldivenler kullanılabilir.

    *Özellikle ellerinizde açık yara varsa et, tavuk, balık, süt gibi gıdalarla temas etmekten kaçınmalısınız.

  * Süt, peynir, krema, tereyağı, kaymak gibi gıdalar da çok kısa sürede bozulabilen gıdalardır. Bunları buzdolabının dışında uzun süre bırakmamalısınız.

    * Mutfakta çöp kutusu varsa; mutlaka ağzı kapalı olmalı ve her gün boşaltılmalıdır.

    * Çöp kutusunda sağlam ve bu iş için üretilmiş olan çöp torbaları kullanılmalıdır.

    * Yemek pişirirken yemeklerin tadına her seferinde temiz kaşıkla bakılmalıdır. 

    * Yemek hemen tüketilmeyecekse, oda sıcaklığına gelir gelmez buzdolabına alınmalıdır.

   *Isıtıldıktan sonra tekrar buzdolabına alınan yemekte hızla bakteri ürer, bu nedenle ne kadar tüketilecekse o kadar ısıtılmalıdır.

    * Buzdolabına konan yiyeceklerin üstü kapatılmalıdır.

    *Bulaşıklar lavaboda bekletilmemeli; durulanıp bulaşık makinasına konmalı veya hemen yıkanmalıdır.

    * Bulaşık makinasına bulaşıklar konduktan sonra bekletilecekse; ağzı kapalı olarak bekletilmelidir.

    * Tencerelerin, tavaların kaplamalarında çizilme, bozulma varsa kesinlikle kullanılmamalıdır.

    * Çatlak- kırık tabak, bardak vs. yaralanmalara neden olabileceğinden kullanılmamalıdır.   

   *Besinlerin tüketim tarihlerine dikkat edilmelidir. Son tüketim tarihi geçen gıdalar kullanılmamalıdır. 

    * Gıdalarımızı hazırlarken iyi kalite su kullanmalıyız.

    * Meyveleri ve sebzeleri iyice yıkandıktan sonra, bir süre sirkeli suda bekletmenizde yarar vardır.



Yorum Gönder