23 Kasım 2012 Cuma

KUZU ETLİ ŞEVKETİ BOSTAN YEMEĞİ


   Şevketi bostan; Ege pazarlarında sık rastlayabileceğiniz bir sebze. Toplanması ve temizlenmesi oldukça zor bir diken cinsi. Kökü topraktan kazılarak çıkarıldıktan sonra; dışı soyuluyor, içindeki sert kısım kesiliyor, yaprakları temizleniyor. Pazarlarda temizlenmiş vaziyette, su dolu kapların içinde satılıyor. Çünkü; sudan çıktıktan kısa bir süre sonra,  pembe bir renk alıyor. Bu nedenle, aldığınız şevketi bostanı hemen pişirmeyecekseniz, su dolu bir kap içinde muhafaza etmeniz gerekiyor.
    Şevketi bostana ot demek, aslında onun ağırlığını hafife almak demek . Piştiğinde doyumsuz bir lezzeti olan bu bitki, resmen bağımlılık yapıyor. Haşlanıp üzerine limon, zeytinyağı sosu ile yapılan salatası, yoğurtlu ezmesi çok harika olmasına rağmen, en bilinen şekli kuzu eti ile pişirilen yemeği. Dana eti ile pişirilebilse de, bana göre kuzu eti şevketi bostanın olmazsa olmazı.

    * Bu yemeği düdüklü tencerede pişirin, çünkü şevketi bostanın kökleri odunsu ve serttir.

     * Kuzu eti sevmiyorsanız, dana eti de kullanabilirsiniz.:((

     * Etsiz olarak zeytinyağlı yemeğini de yapabilirsiniz.

     * Haşlayıp üzerine limon suyu ve zeytinyağı dökerek salata olarak da tüketebilirsiniz.

     * Haşlanmış şevketi bostanı, süzme yoğurt ile karıştırarak yoğurtlu salata yapabilirsiniz.



     KUZU ETLİ ŞEVKETİ BOSTAN YEMEĞİ

   
     1 kg şevketi bostan
     yarım kg yağsız kuzu eti 
     1 tane kuru soğan
     2 kaşık zeytinyağı
     1 limon suyu
     1 çorba kaşığı un
     bi tutam tuz

  
    1- Şevketi bostanı iyice yıkayın ve istediğiniz büyüklükte doğrayın.

    2- Kuru soğanı yemeklik doğrayın, soğanı zeytinyağı ile hafifçe kavurun.

     3- Etleri soğanın üzerine ilave edin, suyunu salıp çekene kadar kavurun.

     4- Etler kavrulunca şevketi bostanı ilave edin ve bir iki dakika çevirin.

     5- Tuz ve tenceredeki malzemelerin üstünü hafifçe örtecek kadar suyu ekleyin.

     6- Yaklaşık  40-45 dakika pişirin. (Düdüklü tencere kullanın.)

     7- Sürenin sonunda, tencereyi açıp köklerin yumuşayıp yumuşamadığını kontrol edin.

     8- Limon suyunu ve unu biraz su ilavesi ile çırpın.

     9- Şevketi bostan yumuşadığında sosu tencereye döküp beş dakika daha kaynatın.

                                                                                                                                                                       
                       

Hiç yorum yok: