21 Kasım 2012 Çarşamba

PANCAR SAPI-YAPRAĞI KAVURMASI


    Tüm Ege'de, özellikle İzmir'de anlatılan bir hikaye vardır; Giritli ve ineğin hikayesi. Bostana bir inek, bir de Giritli girmiş. Bostancıya "hangisini çıkaralım?" diye sormuşlar. Bırakın inek kalsın, Giritli'yi çıkarın demiş.
     Gerçekten biz Ege'de Giritli olalım olmayalım, her türlü otu yeriz. Kavururuz, haşlarız, yemeğini yaparız, böreğini yaparız, sararız, hatta bazı otların turşusunu bile yaparız. 
    Otların hiç bir kısmını ziyan etmeden değerlendiririz.Pancar aldığım zaman da sap ve yapraklarını atmaya kıyamıyorum, değerlendirmek için değişik yemekler yapıyorum. Hatta bazen sadece yaprakları için pancar alıyorum. Kavrulmuş pancar sapları ve yapraklarından sarımsaklı yoğurtlu salatasını ya da yumurtalı kavurmasını yapıyorum. Bulgur veya pirinç ilave edilen yemeği de çok lezzetli oluyor. 
   

     * Ot yemeklerinin olmazsa olmazı zeytinyağıdır. İyi kalite zeytinyağı kullanmanızı tavsiye ederim.

     * Pancar kavururken kuru soğan yerine iki pırasanın beyaz kısımlarını kullanabilirsiniz.


      PANCAR SAPI- YAPRAĞI KAVURMASI

     1 kg pancarın sapı ve yaprakları
     1 büyük kuru soğan 
     3-4 kaşık zeytinyağı
     1 tutam tuz

     1- Pancar saplarının taze kısımlarını yıkayın ve istediğiniz büyüklükte doğrayın.

     2- Yaprakları temizledikten sonra ayrı bir kaba ince ince kıyın.

     3- Soğanı yemeklik doğrayın, zeytinyağı ile birlikte yayvan bir tencereye alın ve kavurun.

     4- Önce sapları ilave edin ve tencerenin kapağını kapatın. 

     5- Pancar sapları hafifçe yumuşayınca, yaprakları ilave edin. 

     6- Yapraklar ölüp saplar iyice yumuşayınca tuzunu ilave edin ve ocağı kapatın.

     7- Yoğurtla birlikte ılık veya soğuk servis yapın.



Hiç yorum yok: