19 Aralık 2012 Çarşamba

FIRINDA KARNABAHAR KIZARTMASI


   
     Karnabahar; kış mevsiminde pazarda satılan en güzel ve lezzetli çiçek. "Karnıbahar mı, karnabahar mı ?" diye merak ettim. Ben karnıbahar olarak telaffuz ediyordum. TDK sitesinde karnabahar olarak geçiyor. Dil alışkanlığını yenmek biraz zor olsa da, doğrusu ne ise o şekilde yazmak gerekir diye düşünüyorum. 
    Karnabahardan ne yapılır diye şöyle bir saymak gerekirse; kıymalı yemeği, kızartması, mücveri, turşusu, salatası aklıma geliverenler. Son derece faydalı olmasına rağmen, ne yazık ki çok sevilen bir sebze değil. Bunun sebeplerinden biri de pişerken çıkardığı koku. Fırında pişirildiğinde, bu koku pek olmuyor. Bu nedenle; bizim evde en sık kullanılan pişirme şekli, fırında kızartması. Fırında haşlamaya gerek kalmadan pişiyor. İşte size  son derece hafif ve sağlıklı bir karnabahar tarifi. 
   
     FIRINDA KARNABAHAR KIZARTMASI

     1 orta boy karnabahar
     1 orta boy havuç (istenirse)
     1 fincan zeytinyağı
     bi tutam tuz

 
     1- Fırını 180-200 dereceye ayarlayın ve çalıştırın.

     2- Karnabaharı çiçeklerine ayırın ve yıkayın. Havucu yıkayıp dilimleyin.

     3- Derin bir kaba aldığınız karnabaharın üzerine yağı ve tuzu koyup iyice karıştırın.

     4- Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye, tek kat olarak dizin ve fırına sürün.

     5- Ara ara karıştırarak, yumuşayıp kızarıncaya kadar pişirin.(Yaklaşık 30-35 dakika)

     6- İster sade, isterseniz üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek servis yapın.


 

Hiç yorum yok: