4 Aralık 2012 Salı

PATATESLİ SULU KÖFTE


     Patatesli sulu köfte; salçalı koyu koyu suyu ile tam bir kış yemeği. Hem et, hem sebze içeren bu yemek; yanında güzel bir salata, turşu ve çıtır çıtır taze bir ekmek varsa harika oluyor. Özellikle kızımın favori yemelerinden olan sulu köfte, bizim evde sık sık pişiyor. 
   
    * Ben köfteleri yaparken ince bulgur kullanıyorum, isterseniz pirinç de kullanabilirsiniz.

    * Köfteler çok yumuşaksa biraz daha bulgur ekleyebilirsiniz.

    * Bu yemeğin özelliği, bol salçalı olmasıdır. Salça miktarı az olduğunda aynı lezzette olmuyor. 

    * Yemeği kısık ateşte pişirin ve ara ara karıştırın, dibine yapışabiliyor.

    * Pişme sırasında suyu koyulaşıyor ve azalıyor. Gerekirse sıcak su ilave edin.


      PATATESLİ SULU KÖFTE

     250-300 gram kıyma
     1 adet küçük kuru soğan
     1 adet havuç
     2 adet patates
     1 yumurta beyazı
     2-3 çorba kaşığı ince bulgur
     3-4 dal maydanoz
     yarım çay bardağı
     2 çorba kaşığı zeytinyağı
     2 çorba kaşığı tepeleme domates salçası
     bi tutam karabiber
     bi tutam tuz

   
     1- Kuru soğanı rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Maydanozu yıkayıp  incecik doğrayın.

     2- Kıymaya soğan, yumurta beyazı, bulgur, maydanoz, tuz, karabiberi ekleyip yoğurun.

     3- Kıvamı çok yumuşaksa biraz daha bulgur ilave edebilirsiniz.

     4- Geniş bir tepsiye un serpin. Fındıktan büyük köfteler yapın, tepsideki unun üzerine atın.

     5- Tepsiyi sallayarak, köftelerin her yerinin iyice unla kaplanmasını sağlayın.

     6- Havucu ve patatesleri soyup yemeklik doğrayın.

     7- Derin bir tencereye sıvıyağı alın, havuçları ilave edip hafifçe kavurun.

     8- Patatesi ekleyip 3-4  dakika daha kavurun. Salçayı ekleyin.

     9-Tencereye 5 bardak su koyup kaynatın. Su kaynayınca köfteleri ekleyin.

     10- Sebzeler ve köfteler yumuşayana kadar, ara ara karıştırarak pişirin.


    

Yorum Gönder