12 Aralık 2012 Çarşamba

KAPUSKA (ZEYTİNYAĞLI)

    
   

     Kapuska, yeşil mercimek ve pırasa, genellikle askerlik yapan ve yatılı okullarda okuyanlar tarafından pek sevilmez.  Annem de yatılı okulda okumuştu ve evde hiç  kapuska pişirmezdi.  Yani kapuska çocukluğumun lezzeti filan dersem yalan söylemiş olurum.
     Ben lahana yemeğini evlendikten sonra pişirmeye başladım. Eşimin annesi - babası Balıkesir 'in Balya ilçesine bağlı, Kadıköy adında küçük ve şirin bir köyde yaşıyorlardı. Bahçelerinde kendi sebzelerini yetiştiriyorlardı. Kapuska yemeğini ilk kez orada yedim. O yıllarda öğrendiğim zeytinyağlı lahana yemeğini, bıkmadan usanmadan pişirmeye devam ediyorum.(O yıllar 1985:)))
     Dalından yeni kopmuş lahananın lezzetini bilenler vardır aranızda. Çıtır çıtır ve inanılmaz lezzetlidir. Pişirmeye bile gerek kalmadan yenir. Salatası da yemeği de mükemmel olur. Tüm yemeklerde olduğu gibi; malzemenin taze olması, bu yemeğin lezzetini etkileyen en önemli unsurdur. Lahana ne kadar taze ise, yemeğiniz de o denli lezzetli olacaktır. Bir de lahananın yumuşak olmaması gerekir. Elinizi üstüne bastırdığınızda içine doğru esneyen lahanalar sarma yapmak için daha uygundur. Kapuska için ise sımsıkı, taş gibi sert bir lahana seçmenizi öneririm.
     
     * Arzu ederseniz bir-iki diş sarımsak ilave edebilirsiniz.

     * Acı seviyorsanız; pişirme esnasında pul biber veya kuru biber ekleyebilirsiniz.

     * 1 tane salçalık kırmızı biberi küp doğrayıp ilave edebilirsiniz. 

     * Havuç sevmiyorsanız kullanmayın.

     * Bulgur veya pirinç ilave etmeden de yemeğinizi pişirebilirsiniz.


     KAPUSKA (ZEYTİNYAĞLI)

     1 küçük lahana 
     1 kuru soğan
     1 havuç
     1 çorba kaşığı domates salçası
     2 kaşık şişe domatesi ve 1 tatlı kaşığı salça
     2 çorba kaşığı pirinç veya bulgur
     1 kahve fincanı zeytinyağı
     1 çay kaşığı şeker
      bi tutam tuz

  
     1- Lahananın dış yapralarını çıkarın, dörde bölün ve yıkayın.

     2- Soğanı yemeklik, lahanaları ince şeritler halinde doğrayın. Havucu dilimleyin.

     3- Büyükçe bir tencereye  soğan ve havuçları,  üstüne lahanaları sırayla koyun.

     4- Salçayı bir fincan su ile inceltin.

     5- Yağ, şeker, tuz, domates püresi ve salçayı karıştırıp tencereye ekleyin.

     6- Tencerenin kapağını örtün  orta ateşte 15 dakika kadar pişirin.

     7- Lahana suyunu saldığında iyice karıştırın, pirinç veya bulguru ilave edip ateşi kısın.

     8- Kısık ateşte lahanalar yumuşayana kadar pişirin. Kapağını açmadan dinlendirin.

     9-  Ilık veya soğuk servis yapın.



Yorum Gönder