3 Aralık 2012 Pazartesi

AŞURE TARİFİ



     Aşure; ana malzemesi olan buğdaya çeşitli bakliyatlar, kuru yemişler, meyveler ve şeker eklenmesiyle ortaya çıkan bir tatlı. İçine ilave edilen malzemeler aşağı yukarı aynı olsa da, hemen herkesin aşuresi birbirinden farklı lezzettedir. Damağımızın alıştığı bir aşure tadı vardır ve hep bu tadı ararız.
     Sevenin çok sevdiği, sevmeyenin neredeyse nefret ettiği bir tatlı; aşure. "Aşure sever misiniz?" sorusuna, "Eh." diyene neredeyse hiç rastlamadım. Ya "Aşure sevilmez mi, bayılırım.", ya da "Ay hiç sevmem." gibi cevaplar alırım. Nedenini sorduğumda; bazıları içinde bakliyat olma fikrini sevmediklerini, bazıları da hiç tadına bakmadıklarını söylüyorlar. Bizim evde ise, aşure herkes tarafından çok seviliyor.
     Aşurenin içinde 7 çeşit, 41 çeşit olması gerektiği gibi pek çok rivayet var. Siz damak tadınıza ve elinizdeki malzemelere göre çeşitlendirebilirsiniz aşureyi.
     Ben aşure yaparken bir gece önce ön hazırlıkları yapıyorum, ertesi sabah pişirme işlemini gerçekleştiriyorum. Siz isterseniz iki aşamayı arka arkaya yapabilirsiniz. İşte adım adım benim aşure yapma yöntemim:

     AŞURE TARİFİ

     yarım kg aşurelik buğday ( 2 su bardağı)
     yarım bardak pirinç
     1 bardak kuru fasulye
     1 bardak nohut 
     1 elma
     1 portakal kabuğu
     1 limon kabuğu rendesi
     1 çay bardağı kuru üzüm
     7-8 adet kuru kayısı
     1 paket kuş üzümü
     5-6 tane karanfil
     4-5 bardak toz şeker
     Fındık, ceviz, badem, susam...vs.
     Tarçın, hindistan cevizi, nar...vs.

     HAZIRLIK AŞAMASI (Bir gece önce)

     1- Buğdayı bir gece önceden iyice yıkayıp aşure tenceresine alın. Yıkanmış pirinci ilave edin.

     2- Buğdayın üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ekleyip 30 dakika haşlayın.

     3- Ocağı kapatın, tencerenin kapağını örtün ve bırakın dinlensin.

     4- Kuru fasulye ve nohutu ayrı kaplarda ıslatın.

     5- Kuru üzümleri ayıklayın, kayısıları küçük küçük doğrayın. 

     6- Kuş üzümlerini ayıklayın, ıslatın.  

     7- Süslemede kullanacağınız susam, ceviz, çam fıstığı, badem,fındık gibi kuru yemişleri  kavurun.

     8- Nar kullanacaksanız ayıklayın. 

     9- Bir portakalın kabuğunu beyaz yerlerini almadan incecik kesin ve küçük küçük doğrayın.

     10- 5-6 tane karanfili  bir fincan sıcak su ile ıslatın. 


     PİŞİRME AŞAMASI (Sabah)

     1- Kuru fasulye ve nohutu ayrı tencerelerde haşlayın. (Kuru fasulye ve nohut iyi haşlanmalı ama dağılmamalı. Az haşlanırsa aşurenin şekeri ilave edildiğinde dirilir, sertleşirler.)

     2- Buğdayı aşureyi pişireceğiniz tencereyi alın ve ocağı orta ateşte açın. Suyunu tamamen çekmişse sıcak su ekleyin. (Koyu sütlaç kıvamında olmalı, şeker koyulduğunda aşure sulanacak.)

     3- Tencerenin ağzını da kapatmadan sık sık karıştırarak kaynatın. (Dikkat edin dibi tutmasın.)

     4- Buğday kaynamaya başlayınca ve taneleri patlayınca haşladığınız kuru fasulye ve nohutları ilave edin.
 
     5- Bu aşamada ben bir elma rendesi ilave ediyorum. 

     6- Doğranmış kayısıları, üzümleri, ve portakal kabuğunu yıkayıp ekleyin.

     7- Kuş üzümünün suyunu süzüp  tencereye atın. 

     8- Karanfillerin suyunu ekleyin. Karanfili direk atarsanız aşurenin rengini karartır.

     9- Rendenin ince kısmıyla rendelenmiş bir limonun kabuğunu ekleyin.

     10- Tüm malzeme iyice kaynadığında ve bütünleştiğinde, ki bu yaklaşık yarım saat kadar sürüyor, aşurenin şekerini ilave edebilirsiniz.

     11- Bu aşamada bir bardak süt, bir kaşık bal veya bir bardak pekmez gibi malzemeler ilave edilebilir.
 
     12- Gül suyu eklemek isterseniz, bu aşamada ekleyebilirsiniz.

     13- Şeker ekledikten 15-20 dakika sonra aşureniz hazırdır. Şeker miktarını kontrol etmek için bir kepçe aşureyi bir kasede soğutun ve tadına bakın. (Aşure soğuduğunda daha az şekerli olur.)

     14- Ocağı ve tencerenin altını kapatıp dinlendirin.

     15- Kaselere alınan aşureyi istediğiniz gibi süsleyip servis edin.

     
    

Hiç yorum yok: