5 Ekim 2012 Cuma

ETSİZ KURU FASULYE


    
     Kuru fasulye yemeği, neredeyse tüm Türk'lerin milli yemeğidir. Bu güne kadar, kuru fasulyeyi sevmeyene pek rastlamadım. Etlisi, etsizi, sucuklusu, pastırmalısı, piyazı, pilakisi...
  Herhalde esnaf lokantalarında en sık duyulan ses, "Usta az kuru, az pilav çek!" sesidir. Yaz-kış menülerden eksik olmayan bir yemek, kuru fasulye yemeği. Her yaz yazın tam ortasında, kızımın kuru fasulye krizi tutuyor ve hemen bir kuru fasulye pişiyor bizim evde sıcağa rağmen. Yani bizim menüden de yaz-kış hiç eksik olmuyor kuru fasulye yemeği.
   Kuru fasulyenin pek çok farklı cinsi vardır ve her birinin pişme süresi, lezzetleri ve kullanım alanları birbirinden farklıdır. Şeker fasulye, horoz fasulye, dermason fasulye, bombay fasulyesi.... gibi. Etsiz fasulye yemeğine en uygun cinsler dermason ve horoz fasulyedir. Dermason fasulye kabuğunun ince olması ve pişince ayrılmaması sebebiyle en çok tercih edilen çeşittir. 
  Siz de pişirin bir tencere kuru fasulye yemeği, yanına koyun pilav, turşu ve ayranı. Soğan kokmaktan korkmuyorsanız,  patlatın kuru soğana da yumruğu...:))

    * Ben sıvı yağ olarak zeytinyağı kullanıyorum, çiçek yağı da kullanabilirsiniz.

    * İsterseniz soğanla birlikte ince doğranmış bir havuç ilave edebilirsiniz.

    *Soğan kavrulurken 1 tatlı kaşığı tereyağı kullanmak, lezzeti arttırıyor.

    * Kırmızı biber yoksa, yeşil biber kullanabilirsiniz.

    * Kış aylarında, kuru biber de fasulyeye çok yakışıyor.

    * Bir tatlı kaşığı kadar biber salçası ilave edebilirsiniz.

    * Yemek pişerken; karabiber, toz kırmızı biber, kimyon gibi çeşitli baharatlar ilave edebilirsiniz.

    * Düdüklü tencerede pişirme işlemi yapacaksanız su miktarını 2 bardak kadar eksiltin.

    * Güveçte pişen kuru fasulyenin tadını hiç biri tutmaz, güveç kullanmanızı tavsiye ederim.

    * Yemek piştiğinde suyu fasulyelerin biraz üzerinde olmalı, fasulye dinlenirken su çekecektir.


    ZEYTİNYAĞLI KURU FASULYE

    1 bardak kuru fasulye
    4 yemek kaşığı zeytinyağı
    1 adet kuru soğan
    2-3 diş sarımsak
    1 adet kırmızı biber
    1 kaşık salça
    4 bardak su
    1 kaşık şeker
     bi tutam tuz

    1- Fasulyeleri akşamdan bol su ile ıslatın, ertesi gün hafif yumuşayana kadar haşlayın.

    2- Soğanları, kırmızı biberi küçük küçük doğrayın. Sarımsakları soyun.

    3- Soğanları ve zeytinyağı orta boy bir tencereye alın, soğanlar hafifçe sararana kadar kavurun. Biberleri ve sarımsağı ilave ve hafifçe öldürün. ( Havuç koymak isterseniz bu basamakta ekleyin.)

    4- Salçayı ilave edip karıştırın. Suyu,tuz ve şekeri ekleyip kaynamaya bırakın.

    5- Kaynayınca ocağı iyice kısıp ağır ateşte fasulyeler iyice yumuşayana kadar pişirin. Ara ara suyunu kontrol edin, su miktarı azalmışsa sıcak su ekleyin.


  
 

Hiç yorum yok: