17 Ekim 2012 Çarşamba

PAÇANGA BÖREĞİ



  Paçanga böreği, hafızalara yemekteyiz programı ile kazınan bir börek oldu. Yarışmanın ilk yılında yarışmacıların neredeyse hemen hepsi paçanga böreği yaptı. 
     Bizim evde ise; pastırma tüketilmediği için, iki-üç yıl önceye kadar yapılmayan bir börekti paçanga böreği. Meğer yıllarca ne muhteşem bir lezzeti ıskalamışız. Bir gün değil pastırma, et sevmeyen kızım bana "Anne paçanga böreği yapsana." diye iş yerinden mesaj attı. Gemilere kumanya servisi veren bir şirkette çalışıyordu ve o gün, dondurulmuş paçanga siparişi alınca canı çekmişti. Ben de hemen malzemeleri alıp hazırladım, o akşam Gaye ve İlknur'un da katılımıyla böreklerimizi hep beraber yedik. O gün bu gündür paçanga vazgeçilmezimiz oldu. Hatta Ankara'da okuyan oğluma kargo ile bile gitmeye başladı.
    Pastırma sevmiyor bile olsanız, çemensiz pastırma ile bu lezzeti bir kez denemenizi tavsiye ederim. Özellikle davet sofralarınızda ana yemeğiniz et yemeği ise, ara sıcak olarak harika bir seçenek.

    * Paçanga böreğini fırında da pişirebilirsiniz ama yağda kızartılınca çok daha lezzetli oluyor.

    * Kızartmadan önce yumurta ve galeta ununa batırabilirsiniz.

    * Böreklerinizi sıcak sıcak servis edin, kızartılan börekler bekleyince yumuşuyor.

    * Domatesler çok sulu ise; çekirdek kısımlarını çıkardıktan sonra doğrarsanız, börekler sulanmaz.


    PAÇANGA BÖREĞİ  (24 adet)

    3 yufka
    1 paket çemensiz pastırma
    100 gr rendelenmiş kaşar peyniri
    2 orta boy domates
    2-3 adet çarliston biber
    kızartmak için sıvıyağ

   1- Yufkaları üst üste koyun ve sekiz eşit parçaya bölün. 

   2- Peyniri rendeleyin, biberlerin-domateslerin çekirdeklerini çıkarıp küçük küçük doğrayın ve karıştırın.

   3- Yufkanın her bir parçasına, bir dilim pastırma ve harçtan bir çorba kaşığı kadar koyun.

   4- Kenarlarını kapatın ve sigara böreği gibi sarın. Uçlarını hafifçe ıslatıp yapıştırın.

   5- Tavaya bir-iki cm. yüksekliğinde sıvı yağı koyun, kızdırın ve börekleri kızartın. 

   6- Kızaran börekleri iki  katlı kağıt havlu serilmiş tabağa alın ve fazla yağını çektirin.

   7- Servis tabağına alın ve sıcak servis yapın. Afiyet olsun.



Yorum Gönder