24 Eylül 2012 Pazartesi

AJVAR TARİFİ





     Rumeli'den, muhteşem bir lezzet ajvar sos. Bu lezzetle, İstanbul'a yaptığımız bir yolculuk sırasında, kahvaltı  için verdiğimiz  molada tanışmıştık. Kahvaltı yaptığımız yer, küçük-salaş bir çay bahçesiydi ve Balkan kökenli bir aile tarafından işletiliyordu. Kahvaltıda önümüze gelen ajvar sos, eşimi de beni de mest etti ve ajvar sostan satın alıp alamayacağımızı sorduk. Bize hemen bir kavanoz hazırladılar ve nasıl yaptıklarını kabaca anlattılar.   Eve geldikten bir iki gün sonra kavanozun dibi görününce,  küçük bir araştırma yaptım. Ve  anladım ki; pek çok tarif gibi, bunun da bir standardı yok. Herkesin kendi  damak tadına göre bir ajvar tarifi var.
     Bazı kaynaklarda, lutenitsa adı da verilen bu kahvaltılık sosun ana malzemeleri; közlenmiş patlıcan, közlenmiş kırmızı biber, domates, sarımsak ve zeytinyağı. Gerisi sizin damak tadınıza göre değişikliğe uğrayabiliyor. Deneme yanılma ile,  ben de kendi damak tadımıza uygun bir reçete oluşturdum. Kış için hazırlıkların son hız devam ettiği şu günlerde, bu tarifi sizlerle paylaşmak istedim.
     Köz kokusu ile, size yazın sıcak günlerini hatırlatan  bu kahvaltılık salça, aynı zamanda makarna sosu olarak da harikalar yaratıyor. Tostlarda ketçap yerine veya köftenin üzerine dökerek tüketebilirsiniz.

     * İsterseniz; ince doğranmış bir soğanı, zeytinyağı ile hafifçe kavurarak ilave edebilirsiniz.

     * Közlenen patlıcan ve biberleri bıçakla  kıyarak da kullanabilirsiniz. 

     * Sosunuzu, havuç ilave etmeden de yapabilirsiniz.

     * Acı sevenler, pul biber ya da taze acı biber ilave edebilirler.

     * Toz kırmızı biber ve kimyon da çok yakışıyor.

     * Dövülmüş ceviz ilave ederek de, ikram edebilirsiniz.



     AJVAR SOS

    1 kilo patlıcan
    1 kilo salçalık biber
    yarım kilo domates
    2 adet havuç
    5-6 diş sarımsak
    1 çay bardağı sirke
    1 fincan zeytinyağı
     bi tutam tuz

    1- Patlıcanları ve kırmızı biberleri közleyin ve soyun. Biberlerin çekirdeklerini ayıklayın.

    2- Havuçları soyun ve yumuşayana kadar haşlayın veya buharda pişirin.

    3- Domateslerin kabuklarını ve sarımsakları soyun.

    4- Tüm malzemeyi blender yardımıyla püre haline getirin.

    5- Sirke, yağ ve tuzu ilave edin. Tahta bir kepçe ile ara ara karıştırarak, koyulaşana kadar kaynatın.

    6- Ketçap kıvamını alan sosu temizlenmiş kuru kavanozlara, üstten 1 cm kalacak şekilde doldurun.

    7- Kavanozların kapaklarını sıkıca kapatın ve ters çevirerek bir gece soğumaya bırakın.

    8- Bir gün bekleyen kavanozları serin ve karanlık bir yere alın.

     9- Kapağını açtığınız kavanozu buzdolabında muhafaza edin.
    




Hiç yorum yok: