25 Eylül 2012 Salı

KITIR EKMEK (Kruton ekmek)



    Ekmeğini kazanmak, eve ekmek getirmek, ekmeğini taştan çıkarmak, ekmeği tuza banıp yemek... Ekmek, bizler için her zaman en önemli besin maddesi olmuştur. Büyüklerimizin pek çoğu, yanlışlıkla yere düşen ekmeği yerden aldıktan sonra, öpüp başına koyarak atardı. Ekmeğe bu kadar saygıyla yaklaşmamıza rağmen, gördüğüm kadarıyla bir o kadar da ekmek israf ediyoruz. Bu gün, elimizde kalan ekmekleri değerlendirmenin bir yolundan söz etmek istiyorum.
    Ekmeği fazla aldığınızda, tüketemediğinizde çorbalık kıtır ekmekler (kruton ekmek) haline getirip uzun süre saklayabilirsiniz. Ben kıtır ekmeği fırında yapıyorum, böylece çok miktarda ekmeği kısa sürede kruton haline getirebiliyorum. Eğer fırınınız yoksa aynı işlemi tavada da yapabilirsiniz.
  Ekmekleri küp küp doğrayıp sade olarak kızartabileceğiniz gibi, yağ ve baharat ilavesi ile değişik lezzetler elde edebilirsiniz. Baharatlı ekmekler, kıtır kıtır mükemmel bir atıştırmalık da oluyor.
    Eğer ekmekleriniz küp doğranacak kadar kuru değilse, dağılıyorsa veya benim gibi tembelseniz:))  elinizle ufak parçalara da ayırabilirsiniz.
   
  *Baharatlı kıtır ekmeği tavada yapacaksanız; baharatları ekmeklerin kızarmasına yakın ilave edin. Çünkü baharat çabuk yanacağınızdan ekmeklere acı bir tat verebilir.
     


     KITIR EKMEK (Kruton ekmek)

     1 adet küçük doğranmış ekmek
     yarım çay kaşığı karabiber
     yarım çay kaşığı kimyon
     yarım çay kaşığı kekik
     1 çay kaşığı toz kırmızı biber
     bi tutam tuz
     2-3 çorba kaşığı zeytinyağı

     1- Ekmekleri derince bir kaba küp doğrayın veya elinizle küçük parçalara ayırın.

     2- Baharatları serperken bir taraftan karıştırın ki eşit dağılsın.

     3- Yağı ilave edin ve iyice karıştırın, fırın tepsisine dökün. 

     4- Önceden ısıtılmış 140 derece fırında ara sıra karıştırarak pembeleşene kadar kızartın.

     5- Ekmekler soğuduktan sonra kavanozda veya buzdolabında uzun süre saklayabilirsiniz.
     
     
     

Hiç yorum yok: