5 Eylül 2012 Çarşamba

ŞİŞE DOMATESİ (KIŞLIK DOMATES PÜRESİ)




     Sonbaharın ilk günleri geldi çattı, bir çok evde kış hazırlıkları başladı ya da devam ediyor. Yazın yetişen sebze ve meyveleri, kış için saklamanın bir çok yolu var. Dondurmak, kurutmak, turşu, reçel, konserve yapmak gibi.
     Yazın mis kokulu domatesleriyle hazırlanan şişe domatesi, benim yaptığım kış hazırlıklarının başında geliyor. Domates konservesi, domates püresi, şişe domatesi  adını verdiğimiz domates püresini, yıllardır  her yaz yapıyorum.
     Rendelenmiş veya soyulup doğranmış domatesi, az yağ ve tuz ilavesi ile kaynatıyorum. Kaynar kaynar kavanozlara dolduruyorum. Kavanozların ağzını sıkıca kapatıp ters çeviriyorum. Kavanoz ve kapağın genleşme sıcaklıkları farklı olduğu için, bu şekilde kapatılan kavanozlar konserve oluyor. Bu yöntemle, hiç bir koruyucu katkı maddesi olmadan, en doğal yolla yiyecekler saklanabiliyor.
     "Şişe domatesi nasıl yapılır?" diyorsanız, işte adım adım tarifi:

     * Yaklaşık bir kilo domatesten 1 kavanoz püre çıkıyor.

     * Kavanoz kapaklarının hiç kullanılmamış olması gerekiyor.

     * Kavanoz ve kapakların sıcak su ile yıkanıp kurutulması, ilk yapılacaklar arasında.

     * Kalabalık bir aileye sahip değilseniz, küçük kavanoz kullanmanızda fayda var.

     * Lezzetli bir domates konservesi elde etmek için, domatesler olgun ama eziksiz çürüksüz olmalı.

    * Domatesleri doğrayarak, rendeleyerek veya rondo ile  püre haline getirerek hazırlayabilirsiniz.

     * Domates kabuklarını kolay soymak için; kabukları bıçakla çizip iki dakika kaynar suda tutun.

     * Şişe domatesinizi hazırlarken içine acı ya da tatlı biber de koyabilirsiniz

     * Tuz miktarını tadarak damak tadınıza göre ayarlayın.

     * Püreyi kavanozlara kaynar kaynar doldurun.

     * Kavanozların ağzında  1- 1,5 cm kadar boşluk kalmalı.

     * Kavanozun ağzını kağıt havlu ile iyice temizledikten sonra kapağı kapatın.




     ŞİŞE DOMATESİ (KIŞLIK DOMATES PÜRESİ)

     10 kg domates
     10 çorba kaşığı zeytinyağı
     8-10 adet konserve kavanozu
     tuz

    1- Domatesleri  iyice yıkayın,  mutfak robotu yardımıyla püre haline getirin.

    2- Pürenizi derin bir tencereye alarak orta ateşte domatesler eriyene kadar pişirin.

    3- Zeytinyağı ilave etmek isterseniz kilo başına bir çorba kaşığı ekleyin.

     4- Domates sosu koyulaşıp ketçap kıvamına gelince tuzu ilave edin.

     5- Kıvam alan domates püresini kavanozlara kaynar kaynar doldurun.

     6- Kavanozları sıkıca kapatın ve ters çevirerek mümkünse bir gece serin yerde bekletin.

     7- Şişeler soğuduktan sonra tek tek kapaklarını kontrol edin. 

     8- Serin ve karanlık bir yerde saklayın.

     9- Açtığınız domates püresinin tamamını kullanmayacaksanız,  kalanını buzdolabında saklayın.
   
   

Hiç yorum yok: