Annem bize, hasta olduğumuzda tavuklu şehriye ya da yayla çorbası yapar, şifa niyetine içirirdi. Ilık ılık içilen çorba mı, yoksa içine konan sevgi mi iyi ederdi bizi bilmem ama hemen iyileşirdik.
Hala, en sevdiğim çorbaların başında gelir yayla çorbası ve ben de çocuklarıma sık sık bu çorbayı pişiririm. Annem önce pirinçleri haşlar, sonra yoğurtla hazırladığı karışımı çorbaya eklerdi. Ama ben tarifte küçük bir değişiklik yaptım. Tuz hariç, tüm malzemeleri aynı anda koyup karıştırarak pişiriyorum. Lezzet farkı olmadığı gibi kesilme riski de olmuyor.
Siz de kendiniz ve sevdikleriniz için sıcak bir tas çorba pişirmek isterseniz, işte benim usul yayla çorbası:))
* İsterseniz çorbaya tüm malzemelerle birlikte bir yumurta sarısı da ilave edebilirsiniz.
* Çorbaya tuzunu piştikten sonra ilave edin. Çünkü tuz çorbanın kesilmesine neden olabilir.
* Çorbanızda pirinç yerine haşlanmış aşurelik buğday ve nohut da koyabilirsiniz.
* Kuru naneyi pişirme sırasında ilave edebileceğiniz gibi üstüne ekebilirsiniz.
YAYLA ÇORBASI
1 çay bardağı pirinç
1 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı tepeleme un
6 su bardağı su
iki kaşık sıvı yağ
bi tutam kuru nane
bi tutam kırmızı biber
bi tutam tuz
1- Pirinçleri yıkayın ve derin bir tencereye alın.
2- Un ve yoğurdu bir kasede güzelce çırpın, tencereye ekleyin.
3- Suyu yavaş yavaş ilave ederken bir taraftan çırpma teli ile güzelce karıştırın.
4- Tencereyi orta ateşe alıp kaynayana kadar karıştırın.
5- Pirinçler hafifçe uzayıp çorba kıvamını alana kadar pişirin.
6- Tencerenin altını ve kapağını kapatıp 10-15 dakika dinlenmeye bırakın.
7- Sıvı yağı küçük bir tavaya alıp içine nane ve kırmızı biberi ekleyin. Yağı hafifçe ısıtın.
8- Çorbanın üzerine hazırladığınız sostan dökerek servis yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder