6 Eylül 2012 Perşembe

KÖFTE TARİFİ


    Köfte çocuk, büyük pek çoğumuz tarafından sevilen bir yiyecek ve bizim evde de çok seviliyor. Özellikle yazlıkta olduğumuz günlerde mangalda yapılan ızgara köfteler. 
    Köftenin o kadar çok çeşidi var ki saymakla bitmez: Kasap köfte, ızgara köfte, rulo köfte, Hasan Paşa köftesi, kaşarlı köfte, mantar soslu köfte, sucuklu köfte... Ama bildiğimiz ev usulü her zaman yaptığım tarifini vererek başlamak istiyorum.

     * Ben köftede hiç yağsız dana eti kullanıyorum, kuzu-dana karışımı da kullanabilirsiniz.

     * Yağsız kıymayla yapılan köftenin kuru olmaması için, yoğurma sırasında zeytinyağı ilave ediyorum.

     * Pişirme işlemini seramik ya da döküm tavada, az yağla yaparsanız tıpkı ızgara köfte gibi oluyor.

     * Yağlı kağıt serdiğiniz  tepside, önceden 180-200 derece ısıtılmış fırında  pişirebilirsiniz köftelerinizi.

    * Köftenize kırmızı biber, kekik, köri, kişniş gibi baharatlar ilave ederek değişik tadlar elde edebilirsiniz.

    * Arzu ederseniz bir diş sarımsak da ilave edebilirsiniz.


     KÖFTE TARİFİ

     500 gram kıyma
     2 dilim bayat ekmek içi (ya da 2-3 kaşık galeta unu)
     1 baş kuru soğan
     1 yumurta
     2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
     yarım demet ince kıyılmış maydanoz
     bi tutam tuz, karabiber, kimyon

    1- Kuru soğanı rendeleyin, maydanozu yıkayıp incecik kıyın.

    2- İki kere çekilmiş kıymaya tüm malzemeleri ilave edip güzelce yoğurun.

    3- Cevizden biraz büyük olacak şekilde parçalara ayırıp köfte şekli veriniz.

    4- Yapışmaz bir tavaya iki kaşık sıvı yağ koyup kızdırın ve köfteleri fazla kurutmadan pişirin.

    5-Ya da pişirme kağıdı serilmiş tepsiye sıralayarak, 200 derecede  15-20 dakika pişirebilirsiniz.

    
   
 
   

Hiç yorum yok: