21 Eylül 2012 Cuma

TURŞU TARİFİ


  Kış için turşu kurmanın zamanı geçmeden, turşu tariflerine devam etmek istiyorum. Sonbaharın gelişi ile, turşuluk sebzelere semt pazarlarında daha çok rastlar olduk. Kornişon salatalık, yeşil domates, acur, kelek, lahana, patlıcan... ilk aklıma geliverenler.
  Turşu kurmanın da değişik yöntemleri var. Sadece tuzlu su ile kurulan turşular olduğu gibi; koruk suyu, sirke, limon tuzu, limon suyu kullanarak, değişik lezzetlere sahip turşular yapılabilir. Sarımsak, maydanoz, kereviz dalı, dereotu, turşu otu gibi malzemelerle de turşunuza farklı koku ve aromalar katabilirsiniz.
    Turşu yapan hemen herkesin kendine has bir yöntemi vardır. Bu gün vereceğim, benim yaptığım standart tarife ekleme ya da çıkarmalar yaparak, zevkinize göre turşular yapabilirsiniz. 


     * Salatalık turşusunun kıtır kıtır olması için; salatalıkların üzerine tuz atın, 15 dakika beklettikten sonra yıkayıp kavanoza yerleştirin. 

     * Turşuluk malzemeler  taze olursa yaptığınız turşu daha güzel olur.

     * Kullanacağınız tuz; doğal kaya veya deniz tuzu  olmalı. Rafine edilmiş tuzla yapılan turşu erir.

     * Kullandığınız su kireçsiz su olmalı.

     * Bir litre suya iki tepeleme kaşık tuz ilave edip, iyice karıştırarak tuzlu su yapın.

     * Uzun süre saklanacak turşularda, tuz miktarını bir kaşık arttırın. (1 litre suya üç tepeleme kaşık)

     * Tuzlu su miktarını, kavanozunuz dolana kadar aynı şekilde hazırlayıp ilave edin.

     * Sirkeli turşu seviyorsanız, tuzlu suya bir bardak sirke ilave edebilirsiniz.

     * Aşağıdaki malzemeler  bir kavanoz içindir. 

     * Salatalıkları bıçakla ile delin, biberlerin uçlarını yarın ki turşu suyu içlerine işlesin.


     SALATALIK-BİBER TURŞUSU

    istediğiniz turşu malzemesi
    malzemeyi alabilecek kavanoz
    5-10 adet nohut
    1 adet limon
    4-5 diş sarımsak
    1 tatlı kaşığı toz şeker
    bir avuç koruk tanesi (varsa)
    kereviz dalları
    tuz

 
     1- Turşuda kullanacağınız tüm sebzeleri yıkayın.

     2- Salatalıkları delin, biberlerin ucunu yarın. Limonu dörde bölün, sarımsakları ayıklayın.

    3- Kavanozun dibine yıkanmış nohutları, koruk tanelerini ve sarımsakları koyun.

     4- Salatalık ve biberleri boşluk kalmayacak şekilde dizin.

     5- En üstüne kereviz dallarını sıkıştırın ve şekeri ekleyin.

     6- Bir litre suya iki tepeleme kaşık tuz ilave ederek  karıştırın ve turşu kavanozuna ilave edin.

     7- Kavanoz dolana kadar, aynı işleme devam edin. Kavanozun ağzını kapatın ve serin yere alın.

     8- Turşu ilk günler taşabileceğinden, altına bir tepsi koyun. Suyu eksilirse tuzlu su ilave edin.

     9- Salatalık ve biberler sararınca turşu yenmeye hazırdır.



     
    
   
   
Yorum Gönder