7 Temmuz 2012 Cumartesi

KAYISI REÇELİ

 
     Bizim evin  en favori reçelleri; kayısı ve vişne reçelidir. Her yıl kayısı mevsimi geldiğinde, bol bol reçel yapılır ve kışa da saklanır. 
     Kayısı reçeline, çekirdeklerin içini çıkarıp soyarak  ilave ederim. Yıllar önce kahvaltıya gelen bir arkadaşım, içindeki çekirdekleri sarımsak zannedip "Ay reçele sarımsak mı koydun?" diye sormuştu. Bu reçel ne zaman sofraya gelse, arkadaşımı ve o günleri hatırlatır bana. İşte bizim sarımsaklı reçelimiz.:))

     * "Reçel yapmanın püf noktaları" adlı yazımda; "reçelin kıvamına nasıl bakılır?", "iyi reçel yapmak için dikkat edilecek noktalar nelerdir?" gibi konuları ayrıntısı ile yazdığım için tarifi kısaca veriyorum. Eğer ilk defa reçel yapacaksanız yazıyı okumanızı öneririm.
 
     *Fazla olgunlaşmamış kayısı alırsanız reçel daha güzel oluyor.

     * Reçelinizi uzun süre saklamak isterseniz, sıcak sıcak kavanozlara doldurun. Kavanozların kapaklarını sıkıca kapatıp ters çevirin ve bir gece bekletin. (Kapaklar daha önce hiç kullanılmamış olmalı. Soğuyan reçel kavanozlarını serin ve karanlık bir dolaba kaldırın. Tüketmek için açtığınız kavanozu buzdolabında saklayın.
     
  
       KAYISI REÇELİ

     1 kilo kayısı
     1 kilo toz şeker
     1 parça limon tuzu ya da 1 kaşık limon suyu
     bir çay kaşığı tereyağı
   
     1-Kayısıları yıkayıp çekirdeklerini çıkarın.

     2-Tencereye kayısıları dizin, üzerine şekeri serpin. Bir gece bekletin.

     3-Çekirdeklerini kırın, sıcak suya atıp 2 dakika kaynatın. Soğutun ve kabuklarını soyun.

     4- Çekirdekleri de tencereye ekleyin. Tereyağı ilave edin ve tencereyi orta ateşe alın.

     5-Reçel koyulaşınca limon tuzunu veya limon suyunu ilave edip bir taşım daha kaynatın.

     6- Kavanozlara doldurun ve buzdolabında muhafaza edin.




Hiç yorum yok: