26 Temmuz 2012 Perşembe

DOMATESLİ BULGUR PİLAVI

 

    Bulgur, buğdayın kaynatıldıktan sonra dövülmesi ile elde ediliyor. Babaannem uzun uzun anlatırdı o dönemde yapılan kış hazırlıkları arasında en önemlileri tarhana yapmak ve bulgur kaynatmakmış. Kazanlarda kaynatılan buğday kurutulduktan sonra, mahalle aralarında bulunan ve "Dibek Taşı" denen taşlarda dövülerek bulgur haline getiriliyormuş.
     Annemlerin döneminde de bulgurun taşını ayıklamak gerekiyordu. En küçük bir dikkatsizlikte pilavdan taş çıkabilirdi. Çok şükür ki şimdi bulguru ne evde yapmak, ne de saatlerce taş ayıklamak zorunda kalmadan çok kısa zamanda lezzetli pilavlar yapabiliyoruz.
   Ben pirinç pilavından ziyade bulgur pilavını hem pişirmekten, hem de yemekten daha fazla hoşlanırım. Özellikle kuru fasulye ve nohut yanına bulgur pilavı, turşu ve ayranı çok yakıştırırım. Domateslerin en lezzetli olduğu  bu günleri kaçırmadan hemen bir bulgur pilavı tarifi vereyim dedim.

     * İsterseniz içine bir tane biberi ince ince doğrayın ve soğanla birlikte hafifçe kavurun.

     * İnce doğranmış bir-iki diş sarımsağı domatesle birlikte ekleyebilirsiniz.

 
 
    DOMATESLİ BULGUR PİLAVI

     2 su bardağı bulgur
     1 adet kuru soğan
     2-3 adet domates
     3 su bardağı su ya da et suyu
     3  kaşık sıvı yağ + 1 kaşık tereyağ
     bi tutam tuz
     bi tutam karabiber

     1- Soğanı küçük küçük doğrayın ve geniş bir tencerede yağla birlikte hafifçe kavurun.

     2- Domatesleri  rendeleyin, soğana ilave edin ve domatesler suyunu çekene kadar pişirin.

     3- Tencereye suyu ya da varsa et suyunu, tuzu ve karabiberi ilave edip kaynatın.

     4- Su kaynayınca bulguru ilave edin, orta ateşte bulgur suyunu çekene kadar pişirin.

     5- Pilav suyunu çekince altını kapatın, 10-15 dakika dinlendirin ve sıcak servis yapın.  



 
      

Hiç yorum yok: