21 Temmuz 2012 Cumartesi

DENİZ BÖRÜLCESİ


 
    İzmir' de tüm balık restoranlarının gözde mezesidir deniz börülcesi.  Ben genellikle tembelliğim nedeniyle deniz fasulyesini daha sık yapsam da, sevdiğimiz bir salata deniz börülcesi salatası.
     Deniz börülcesi denizin kışın denizin yükselip, sıcaklar başlayınca geri çekildiği kıyılarda yetişen bir bitki olduğu için epey tuzlu. Bahar aylarından itibaren pazarlarda boy göstermeye başlıyor ve sıcaklar arttıkça tadı daha da tuzlu oluyor. Bu nedenle bol suda haşlayıp, tuz eklenmeden tüketilmeli.
     Haşlanan deniz börülcesi sarımsak, limon ve zeytinyağı ilavesiyle tüketilebileceği gibi üzerine yoğurt,    
domates sosu dökülerek değişik salatalar haline getirilebilir. Bu gün benim yaptığım en sade hali ve işte tarifi.

     * Deniz börülcesinin haşlanıp haşlanmadığını anlamak için; bir tanesini kök kısmından tutup üzerindeki yeşil etli kısmı kökten uca doğru çekin, yeşil kısım kolayca sıyrılıyorsa olmuş demektir. 
   

     DENİZ BÖRÜLCESİ

     2 demet deniz börülcesi
     1 limon suyu
     2-3 diş sarımsak
     3-4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

     1- Deniz börülcelerinin kökleri varsa önce köklerini kesin ve iyice yıkayın.

     2- Derin bir tencerede iki litre kadar suyu kaynatıp, deniz börülcelerini haşlayın.

     3- Tek tek kök kısımlarından tutup uca doğru sıyırarak içindeki sert kısımları temizleyin.

     4- Dövülmüş sarımsak, limon suyu ve zeytinyağı ile hazırladığınız sosla ayıkladığınız deniz börülcelerini karıştırın ve soğuk servis yapın.

Hiç yorum yok: