20 Temmuz 2012 Cuma

VİŞNE KOMPOSTOSU



     Bu gün, ramazanın ilk günü. Ramazan denilince, ilk aklıma gelen ramazan pidesidir. Bana göre en güzel ramazan lezzeti; içi açılıp tereyağı sürülmüş sıcak pidenin bir bardak çayla afiyet şeker olmasıdır. :)) Pideden sonra gelen lezzetler ise; hurma, güllaç, komposto ve hoşaflardır. (Tam yeri gelmişken küçük bir dipnot; komposto taze meyvelerden, hoşaf ise kuru meyvelerden yapılıyormuş:))
    Benim kompostoda favorim, vişne kompostosu ve şimdi tam vişne mevsimi. Annelerimizin çok sık yaptığı, ama pek çoğumuzun bırakın yapmayı, tadını bile unuttuğumuz kompostolar ve hoşaflar, tahtını hazır içeceklere bırakalı hayli oldu. Hadi, siz de iftar sofralarınızı hazır meşrubatlar yerine serinleten, ferahlatan, lezzetli mi lezzetli kompostolarla süsleyin.

    *Kompostoyu kış ayları için saklamak istiyorsanız; kaynar kaynar kavanozlara doldurun. Ağızlarını sıkıca kapatın ve ters çevirerek bir gece bekletin. Soğuyunca kapakları kontrol edin. Serin ve karanlık bir yerde saklayın. 

     *Bu işlemde dikkat edilecek en önemli noktalar; kavanozların temiz ve kuru olması ve kapakların daha önce hiç kullanılmamış olmasıdır. 

 

     VİŞNE KOMPOSTOSU

     yarım kilo vişne
     1,5 su bardağı toz şeker
     5-6 bardak su

     1- Vişneleri ayıklayıp yıkayın.

     2-  Derin bir tencereye şekeri, suyu ve vişneleri koyun. Şeker eriyene kadar ara ara karıştırın.

     3- Kaynamaya başladıktan sonra 15-20 dakika sonra ocaktan alın. Soğuk servis yapın.

 

   

Hiç yorum yok: