14 Temmuz 2012 Cumartesi

TAZE BÖRÜLCE SALATASI



  "Bahçelerde börülce, oynar gelin görümce..." diye dokuz sekizlik bir türkümüz var. Bahçelerde börülcenin  de, gelin ile görümcenin karşılıklı oynadığı düğünlerimizin de tam mevsimi.
       Bu sıcak yaz günlerinde salatalar en hafif lezzetler, börülcenin en güzel şekillerinden biri de salatası. Börülceler kaynayan suda hafifçe yumuşayana kadar haşlandıktan sonra limon suyu (koruk suyu-elma sirkesi), zeytinyağ, tuz ve dövülmüş sarmısakla hazırlanan sos ile buluşuyor ve işte size börülce salatası. Gerisi size kalmış artık ister dövülmüş ceviz serpin üzerine, ister domateslisini yapın, isterseniz tarator sosla servis edin.
   
    *Börülcelerinizin yemyeşil kalması için kaynar suya atıp haşladıktan sonra hemen soğuk buzlu suya almanız gerekiyor. Ben bu işlemi hep atlıyorum çünkü bana göre börülcelerin rengi çok güzel olmasına rağmen lezzetinden kaybediyor.

      * Varsa koruk suyu kullanın, lezzete inanamayacaksınız. Börülcenin haşlama suyundan bir fincan kadarı ile bir fincan koruk suyunu karıştırın. Sarımsak, zeytinyağı ve tuzu ekleyin. Taze ekmeği batırın suyuna. :))  

     TAZE BÖRÜLCE SALATASI

     yarım kilo taze börülce
     1-2 diş sarımsak
     1 limon suyu
     2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
     bi tutam tuz

     1- Börülceler yıkanıp ayıklandıktan sonra kaynayan suda hafifçe yumuşayana kadar haşlanır.

     2- Ezilmiş sarımsak, tuz ve zeytinyağı bir kasede iyice özleşene kadar çırpılır.

     3- Börülceler ocaktan alınır alınmaz sos ile karıştırılıp ağzı kapalı olarak soğumaya bırakılır.

   
   
   

Hiç yorum yok: