11 Temmuz 2012 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI BAMYA



   Bamyayı çok sevenlerden misiniz, nefret edenlerden mi? Çevremde gözlemlediğim kadarıyla bamya böyle bir sebze. Seven çok seviyor, sevmeyen hiç sevmiyor. Ben bamya sevenlerdenim ancak salyalanmadan pişmişse. Bir kaç noktaya dikkat ederek bunu kolayca başarabiliriz aslında.
   
     *Bamyaları yıkayıp kağıt havlu üzerinde kuruttuktan sonra ayıklamalısınız. Ayıklama işleminden sonra suya sokulan bamya salyalanır.

     *Ayıklanmış bamyaların üzerine limon suyu ve tuz ilave edip yarım saat kadar beklettikten sonra pişirin. Hem salyalanmaz hem de ekşisini içine alacağından daha lezzetli olur.

     *Derin dondurucuya kış için bamya koyuyorsanız; aynı yöntemle bamyaları hazırlayın, içine domatesini de doğrayın ve birer pişirimlik parçalara ayırıp dondurun. Bu yöntemle dondurulmuş bamya pişirildiğinde sapsarı ve çok lezzetli oluyor.

     *Koruk bulabiliyorsanız bamyayı koruk suyuyla da pişirebilirsiniz. Hatta koruk salkımını tencereye bütün olarak atıp pişince çıkarabilirsiniz. İçine düşen taneleri çıtır çıtır yemek çok zevkli oluyor.

 
     ZEYTİNYAĞLI BAMYA

     yarım kg bamya
     1 kuru soğan
     2-3 tane domates
     yarım limon suyu (varsa koruk suyu)
     3-4 çorba kaşığı zeytinyağı
     bi tutam tuz

     1-Bamyaları yıkayıp kurutun ve ayıklayın. Limon suyu ve tuz ile karıştırıp yarım saat bekletin.

     2-Geniş bir tencereye soğanı doğrayıp üzerine bamyaları ilave edin.

     3-Doğranmış ya da rendelenmiş domatesleri bamyaların üzerine yayın ve zeytinyağı gezdirin.

     4-Bamyalar yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin. Pişirdiğiniz tencerede dinlendirin ve ılık servis yapın.

     
     

Hiç yorum yok: