2 Temmuz 2012 Pazartesi

BUĞDAY SALATASI (KUŞ ÜZÜMLÜ)


     Buğday sanırım insanoğlunun tarıma başlamasından beri tüketilen bir besin ve çok faydalı. Ama kabuğu ve özü olan ruşeym alınmadan tüketildiğinde yani tam buğday olarak. Rafine edilen unda bunlar olmadığı gibi unu beyazlatmak için kullanılan farklı maddeler de var. Fırınlardan aldığımız kepekli ekmeklerin çoğu da rafine edilmiş beyaz una kepek karıştırılarak yapılıyor. Paketli olan ekmeklerin pek çoğunda da koruyucu katkı maddeleri var. Bizi asıl besleyen ekmek integral ekmek denen, kabuğu ve özü ile öğütülmüş tam tahıldan yapılan ekmekler. Ve ne yazık ki böyle bir ekmeği bulmak çok zor.
    Buğday hem çok besleyici hem de lif oranı yüksek olduğu için diyet yapanlar için de çok faydalı. Tüm bunlardan dolayı buğdayı haşlayarak değişik salatalar haline getiriyorum ve buğdaylı salatalar bizim evde çok sevilerek tüketiliyor.
    Benim kullandığım buğday aşurelik olanlardan değil, buğdayın hiç işlem görmemiş doğal hali. Bu nedenle aşurelik buğdaya nazaran geç pişiyor ve daha diri oluyor. Pişirmek epey vakit aldığı için bir kilogram organik buğdayı  ayıklayıp iyice yıkadıktan sonra akşamdan bol su ile ıslatıyorum. Ertesi gün düdüklü tencereye buğdayın üstüne çıkacak kadar su ilave ederek  yarım saat kadar haşlıyorum. Soğuduktan sonra birer salatalık parçalara ayırıp donduruyorum. Salata yapacağım zaman buz dolabında erimesine izin verip o gün elimde olan malzemelerle de yapıyorum salatamı.
     Buğday salatası da mutfaktaki yaratıcılığa çok açık bir salata. Haşlanmış buğdaya zeytinyağı, limon (nar ekşisi de çok yakışıyor.) ve tuz ilave ettikten sonrası size kalmış. Minik minik doğranmış salatalık turşusu ya da taze salatalık, mısır, köz kırmızı biber, maydanoz, dereotu, taze nane, taze soğan, kuru domates, nar taneleri, ceviz, kavrulmuş susam....
      

      BUĞDAY SALATASI
   
     1 bardak haşlanmış buğday
     1 avuç iri dövülmüş ceviz
     bi tutam ince kıyılmış dereotu
     bi tutam ince kıyılmış  maydanoz
     2-3 çorba kaşığı kuş üzümü 
     zeytinyağı
     nar ekşisi
     bi tutam tuz

    1-Buğdayı  bir gece önceden suya koyup bekletin.

   2-Üstüne çıkacak kadar su ilave edin, düdüklü tencerede yaklaşık yarım saat haşlayın. 
   
    3-Soğuyan buğdaya tüm malzemeyi ilave edip karıştırın, soğuk servis yapın.

   
  

Hiç yorum yok: