27 Temmuz 2012 Cuma

GÜLLAÇ

 
    Güllü aş, nam-ı diğer "Güllaç" ramazanla birlikte gündeme gelen, bayramda baklava tarafından tahtından edilip bir yıl daha unutulan tatlımız.
     Güllaç hazırlanırken sütün içine gül suyu ilave edildiği için, "Güllü aş" adını almış. Ben gül suyu kullanmayı tercih etmesem de, güllacı çok sevenlerdenim. Ramazan ayı dışında zor bulunduğu için, ramazan sona ermeden bir kaç paket alıp saklarım ki, canımızın çektiğinde elimin altında olsun. 
     Bu gün güllacın en sade halinin tarifini  ve güllacın nasıl farklı yapabileceğiniz konusunda bir kaç küçük fikir vereceğim.

     *Verdiğim ölçü büyük boy cam tepsi içindir.
 
     * Tatlınızı hazırlayıp üzerine dövülmüş ceviz-fındık, badem, antep fıstığı serpebilirsiniz.

     * Güllacın üzerine en çok yakışan şey nar ve vişne taneleri.

     * Renginin beyaz olmasını istiyorsanız, cevizi içine değil üzerine ekleyin.

      * Vişne taneleri, ya da dondurma ilavesiyle vişneli-dondurmalı güllaç servisi yapabilirsiniz.

      * Güllacı ıslattığınız süte kakao ilave edip, damla çikolatayla süsleyerek sunabilirsiniz.

     * Güllaç yapraklarını vişne suyu ile ıslatabilirsiniz.

      * Sütü ılıtırken vanilya ilave edebilirsiniz.


      GÜLLAÇ

      5 yaprak güllaç
      1,5 litre süt
      1,5 su bardağı toz şeker
      bir avuç ceviz

     1- Sütü tencereye alıp içine şekeri ekleyin. Orta ateşte süt ılınıp, şeker eriyene kadar karıştırın.

     2- Güllaç yapraklarını tepsinizin boyutuna göre parçalara ayırın. Tepsiye bir sıra güllaç döşeyin, 

     4- bir-iki kepçe sütü güllaç yapraklarının üzerine gezdirin. Tekrar bir sıra güllaç yerleştirin.

     5- Güllaç yaprakları bitene kadar aynı işleme devam edin. Süt kalırsa tamamını tepsiye dökün.

     6- Oda sıcaklığına gelince buzdolabına alın. Üzerine dövülmüş ceviz serperek servis yapın.




 

Hiç yorum yok: