16 Temmuz 2012 Pazartesi

PATATESLİ SUSUZ CACIK

 
    "Balığın yanında yoğurt yenmez." diye bir inanış vardır. "Balık bayatsa yoğurtla yendiğinde zehirlermiş." gibi sözleri de sık sık duyarım. 
     Peki madem niye tüm balık restoranlarında yoğurtlu mezeler sunulur? Neden evde balık yapınca yoğurt yemeye korkarız da restorana gidince yoğurtlu mezeleri afiyetle mideye indiririz.
   "Bal ye balık ye, ölmezsen yoğurt ye." atasözü de nedense yoğurtla balığın yenemeyeceği şeklinde algılanmıştır.Yoğurt zehirlenmelere karşı kullanılan bir gıdadır. Madencilere, kalorifer yakanlara yani ağır metal soluyanlara yoğurt verilmesi bu nedenledir. Tüm bu nedenlerden dolayı yoğurt olmayan sofrada balık yememenizi tavsiye ederim.
      Bizim evde balığın yanında yenen yoğurtlu mezeler; yoğurtlu pazı, yoğurtlu patlıcan ezme ya da patatesli susuz cacıktır. Bu gün vermek istediğim tarif de patatesli susuz cacık.

     PATATESLİ SUSUZ CACIK

     3 orta boy  patates
     2 salatalık
     250 gr süzme yoğurt
     2-3 kaşık normal yoğurt
     1 diş sarımsak
     yarım demet dereotu
     1 kaşık zeytinyağı
     bi tutam tuz

     1-Patatesleri haşlayın, soyun ve minik küpler şeklinde doğrayın. Dereotlarını ince ince doğrayın. Salatalıkları kabukları ile birlikte rendeleyin.

     2- Dövülmüş sarımsak ve tuz eklediğiniz yoğurtla rendelediğiniz salatalığı karıştırın. Kıvamı çok koyu olursa iki-üç kaşık normal yoğurt ilave edin.

     3-Patatesleri ve dereotlarını yoğurtlu karışıma ekleyin ve ezmeden karıştırın.

     4-Servis tabağına aldığınız cacığın üzerine zeytinyağı gezdirip soğuk servis yapın.

Hiç yorum yok: